Hozzávetőlegesen a hazai intézmények negyede vett részt abban a felmérésben, amelyet a Nemzeti Pedagógus Kar indított el a közelmúltban annak érdekében, hogy kiderítsék, januártól hány pedagógust és más iskolai dolgozót kell majd pótolni a kötelező oltás miatt – írja az Index.

Összeomlás és pánik – menekülnek az oltástagadó tanárok, de ki fog tanítani?
Kép: Pixabay

Újabb felmérés készült az iskolák átoltottságára vonatkozóan – tudta meg az Index a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnökétől. Horváth Péter elmondta:

a helyzet aggasztó, 1500 intézményben mintegy ötezer pedagógus nincs beoltva, és közülük háromezren a jövőben sem tervezik felvenni a vakcinát.

A felmérésben részt vevő iskolákban és óvodákban összesen 5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva, közülük 3338-an nem is tervezik felvenni a vakcinát.

A tanárok 61 százaléka tehát az intézkedés hatására sem változtat korábban meghozott döntésén.

Szintén nem elhanyagolható tény, hogy az 1522 intézményben van továbbá 3289 egyéb munkavállaló, aki ugyancsak nem vette fel az oltást, és közülük 2081-en nem is tervezik beadatni.

Az oltatlan takarítónők, karbantartók, portások hatvan százaléka ezek alapján januártól inkább új állást keres.

Azokból az állami iskolákból vándorolnak el a dolgozók, ahol számos esetben már eddig is csak megfeszített tempóban, túlórákkal és helyettesítésekkel lehetett ellátni a feladatokat. A felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a többség számára egész egyszerűen érthetetlen, hogy a kötelező oltás bevezetése miért a fenntartótól, és miért nem a feladatoktól függ.

Míg egyes intézményekben százszázalékos az átoltottság, máshol a dolgozók harminc-negyven százaléka nem vette fel az oltást. Ha az oltatlanok hatvan százaléka esetleg meg is gondolja magát, januártól összességében a munkavállalók tíz-húsz százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást. Emiatt a téli szünet után pánikhelyzet alakulhat ki, erre kellene valamiképp megoldást találni

– folytatta Horváth Péter, hozzátéve, hogy éppen ezért az államtitkársággal is megosztják a felmérés eredményeit.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója emellett rávilágított:

iskolánként eltérők az adottságok. Ha például valahol a tíz angoltanár közül kiesik egy, akkor csoport-összevonással viszonylag könnyen orvosolni lehet a helyzetet. Ugyanakkor ha egy vagy akár több alsós pedagógus távozik, a gyerekek állandó osztályfőnök nélkül maradhatnak, ami ebben az életkorban komoly törést jelenthet.

Az ilyen speciális helyzetekért nem a pedagógusoknak, oktatóknak, hanem a kormánynak kell vállalnia a felelősséget, mert tanév közepén olyan rendeletet hozott, amellyel veszélybe sodorja az oktatás biztonságos működését.

Van, ahol személyesen keresik meg az oltást megtagadó kollégákat, hogy rávegyék az oltásra.

Mindez egybecseng az egyik szakképző centrum vezetőjének véleményével, aki szerint azért sem érdemes az ilyen felmérések adatait figyelembe venni december végéig, mert addig jópáran beoltathatják magukat olyanok is, akik korábban tiltakoztak ellene. 

Az érdekvédelmi szervezet úgy gondolja, hogy a pedagógusokkal kapcsolatos bérfeszültségről szeretné elvonni a figyelmet a kormány a kötelező oltással, pedig felelősségtudatosan fontosabb lenne arra koncentrálnia, hogy a diákoknak az oktatáshoz való hozzájutását biztosítsa, mert a vártnál is nagyobb tanárhiány miatt sérülhet a tanulók joga, veszélybe kerülhet sokak érettségije és továbbtanulása is.

Forrás:Index/mfor
Címlapkép: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nekem csak egy kérdésem lenne. Az egyházi ,alapítványi, egyéb intézményekbe nem fertőz a vírus? Ott ugyanis nincs oltási kötelezettség.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fergeteg
Vissza a tanári diplomát ! Munkakerúlők.
Ne is fertőzzenek.
nejlontacskó
Két Pfizer után mondom! Csak nyugi, választás után, ha ismét nyer ez a tetű Fidesz, és lássuk be, erre bizony elég nagy az esély, úgy kötelezővé teszik az oltást, hogy csak na! Addig biztosan nem, mert annyira azért, nem hülyék, hogy éppen választás előtt merjenek hozni egy ilyen, széles körben vitatott döntést. Jön a fekete leves! Én szóltam!
Nessy
Nekem csak egy kérdésem lenne. Az egyházi ,alapítványi, egyéb intézményekbe nem fertőz a vírus? Ott ugyanis nincs oltási kötelezettség.
jesz
@nejlontacskó: 22.11...

Ma este a tévében mondta Kabul Rózsája, tuti, hogy 2/3-al győz az ellenzék...semmi kétség.
jesz
Évekkel ezelőtt már volt valami halvány kísérlet a tanárhiány pótlására...egyetemistákat vezényeltek a katedrára...úgyis tanárnak készülnek, akkor itt a lehetőség..

Hogy mi lett az eredmény nem tudom, de nem dicsekedtek vele...
Sámannus
Semmi felvilágosítást nem kapnak, csak áltudósok,és hályogkovácsok baromságait szopják be, mert azok tömik meg magukat.Ilyenkor. Megsokasodnak a varázsszerek. Bezabálnak mindent nadragulyát, maszlagot, gattyán madzagot satöbbit.
Sámannus
@Nessy: Az oroszok leszarják. Mi azt hisszük, hogy a maffiát érdekli, hogy mi történik majd. Megvetették a tenger vakcinát, és elosztogatják ingyen. szarért húgyért.
Hogy mi marad nekünk az a sok tökkelütött bamba fidesznyik analfabéta süket és szarrá hízott félnótás sertés, akik úgy röfögnek mint a kóca az ólban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.