Ezúttal a rasszizmus és az idegengyűlölet miatt, de régebb óta húzódó ügyeket is továbbgördítettek.

Ismét kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen, egy régebbi újabb szakaszba lépettFotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Az Európai Bizottság ezúttal három tagállam –Magyarország, Németország és Luxemburg – ellen indít kötelezettségszegési eljárást – írja a 24.hu. Ezt azzal indokolták, hogy e tagállamok nemzeti jogszabályai nem ültetik át teljeskörűen vagy pontosan a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra vonatkozó uniós szabályokat – olvasható a Bizottság csütörtöki tájékoztatása.

Az erre vonatkozó tanácsi kerethatározat célja biztosítani, hogy a rasszizmus és az idegengyűlölet súlyos megnyilvánulásait arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókkal sújtsák. A tájékoztatás szerint Németország és Magyarország jelenleg nem minősíti bűncselekménynek a gyűlöletbeszédnek a kerethatározatban említett konkrét formáját. Ez pontosabban azt jelenti, hogy

a magyar jogrend nem nyilvánítja bűncselekménynek a nemzetközi bűncselekmények nyilvános védelmezését, sem azok tagadását vagy súlyos banalizálását.

Addig a német jogrendszer nem minősíti bűncselekménynek e bűncselekmények nyilvános tagadását és súlyos banalizálását. Ezenfelül Magyarország és Luxemburg sem hozta meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a rasszista és idegengyűlölő gyűlölet-bűncselekményeket ténylegesen bűncselekménnyé nyilvánítsák.

Az EB azzal indokolt, hogy a magyar jogi keret nem biztosítja, hogy a rasszista és idegengyűlölő indíték súlyosbító körülménynek minősüljön, vagy hogy a nemzeti bíróságok az ilyen indítékot figyelembe vegyék az elkövetett bűncselekmények mérlegelésekor. A három tagállamnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket és orvosolja a Bizottság által feltárt hiányosságokat. 

Ezen felül a Bizottság ma úgy határozott, hogy a következő szakaszba lépteti a Magyarországgal szemben amiatt indított kötelezettségszegési eljárást,

mert a Meseország mindenkié című, LMBTIQ-tartalmú gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írta elő. 

A Bizottság úgy véli, hogy Magyarország azáltal, hogy tájékoztatási kötelezettséget ír elő a „hagyományos nemi szerepektől” való eltérés tekintetében, korlátozza a szerzők és a könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és helytelenül alkalmazza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályokat.

A Bizottság a 2021 júliusában megküldött felszólító levelével elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Magyarország válaszának alapos elemzését követően a Bizottság azonban úgy ítélte meg, hogy az aggályokat nem sikerült eloszlatni.

Végül, de nem utolsó sorban a Bizottság arról is döntött, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak a Médiatanács azon erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozó döntésével kapcsolatban, hogy elutasította a Klubrádió rádióspektrum-használat iránti kérelmét.

Ezt azzal indokolták, hogy a Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak,

tehát sértik az uniós jogot és szerintük a magyar médiatörvényt ebben az esetben diszkriminatív módon használták.

Az ezzel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás június 9-én indult meg és a kormánynak két hónapja van arra, hogy összhangba hozza a kérdéses határozatot az uniós hírközlési szabályokkal, különben az EB bíróság elé viszi az ügyet.

Forrás: 24.hu
Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@csak úgy...: Te hülye vagy! Megrögzött képzelgő!
Nem is csodálkozom, hogy diliházban végezted...! :)
csak úgy....
@verőce21: lazábban vennéd a dolgot,ha csak képzelödnék... :)
nekem itt nyugaton nem fussa diliházra,azt csak ti engedhetitek meg magatoknak az öshazámba! farkasom,nem lesznek büszkék rád az öseid..,persze eddíg sem volt nekik miért,mióta élelmesebb lettél mint 3 rabbi...
verőce21
@csak úgy...: Ezért nyomultál egész nap, hogy ezt az óriási butaságot megírhasd, végre?

Gyerekes vagy nagyon, kis butuska Törpöm!
csak úgy....
@verőce21: látom,hogy szenvedsz! a te butaságaidhoz képest az enyéim eltörpülnek ,köszönöm a bíztató szavaidat! 64 éves létedre,hogy lehetsz ennyire semmitmondó gyermeteg ondó?
verőce21
@csak úgy...: Mostmár jól fogsz aludni, a butaságodban fetrengve...? :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.