Ezúttal a rasszizmus és az idegengyűlölet miatt, de régebb óta húzódó ügyeket is továbbgördítettek.

Ismét kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen, egy régebbi újabb szakaszba lépettFotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Az Európai Bizottság ezúttal három tagállam –Magyarország, Németország és Luxemburg – ellen indít kötelezettségszegési eljárást – írja a 24.hu. Ezt azzal indokolták, hogy e tagállamok nemzeti jogszabályai nem ültetik át teljeskörűen vagy pontosan a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra vonatkozó uniós szabályokat – olvasható a Bizottság csütörtöki tájékoztatása.

Az erre vonatkozó tanácsi kerethatározat célja biztosítani, hogy a rasszizmus és az idegengyűlölet súlyos megnyilvánulásait arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókkal sújtsák. A tájékoztatás szerint Németország és Magyarország jelenleg nem minősíti bűncselekménynek a gyűlöletbeszédnek a kerethatározatban említett konkrét formáját. Ez pontosabban azt jelenti, hogy

a magyar jogrend nem nyilvánítja bűncselekménynek a nemzetközi bűncselekmények nyilvános védelmezését, sem azok tagadását vagy súlyos banalizálását.

Addig a német jogrendszer nem minősíti bűncselekménynek e bűncselekmények nyilvános tagadását és súlyos banalizálását. Ezenfelül Magyarország és Luxemburg sem hozta meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a rasszista és idegengyűlölő gyűlölet-bűncselekményeket ténylegesen bűncselekménnyé nyilvánítsák.

Az EB azzal indokolt, hogy a magyar jogi keret nem biztosítja, hogy a rasszista és idegengyűlölő indíték súlyosbító körülménynek minősüljön, vagy hogy a nemzeti bíróságok az ilyen indítékot figyelembe vegyék az elkövetett bűncselekmények mérlegelésekor. A három tagállamnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket és orvosolja a Bizottság által feltárt hiányosságokat. 

Ezen felül a Bizottság ma úgy határozott, hogy a következő szakaszba lépteti a Magyarországgal szemben amiatt indított kötelezettségszegési eljárást,

mert a Meseország mindenkié című, LMBTIQ-tartalmú gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írta elő. 

A Bizottság úgy véli, hogy Magyarország azáltal, hogy tájékoztatási kötelezettséget ír elő a „hagyományos nemi szerepektől” való eltérés tekintetében, korlátozza a szerzők és a könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és helytelenül alkalmazza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályokat.

A Bizottság a 2021 júliusában megküldött felszólító levelével elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Magyarország válaszának alapos elemzését követően a Bizottság azonban úgy ítélte meg, hogy az aggályokat nem sikerült eloszlatni.

Végül, de nem utolsó sorban a Bizottság arról is döntött, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak a Médiatanács azon erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozó döntésével kapcsolatban, hogy elutasította a Klubrádió rádióspektrum-használat iránti kérelmét.

Ezt azzal indokolták, hogy a Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak,

tehát sértik az uniós jogot és szerintük a magyar médiatörvényt ebben az esetben diszkriminatív módon használták.

Az ezzel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás június 9-én indult meg és a kormánynak két hónapja van arra, hogy összhangba hozza a kérdéses határozatot az uniós hírközlési szabályokkal, különben az EB bíróság elé viszi az ügyet.

Forrás: 24.hu
Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
ujabb kérdések és még mennyi lesz? viktor , ha csak napi egy akkor 300 simán csak győzd válasszal a tőnni ugyis vasárnap meg az ünnepek, gatyát felkötni vagy cserélni .
colibri
Csak keményen fellépni, mert túlságosan elszemtelenedett a főni és azok is, akiket a szárnyai alatt tart!
teuton57
Nem kellene ennyi eljarassal szarakodni, egyetlen nürnbergi per kell, aztan mehet az egesz bagazs a tragyadombra!
namihami
Már megint a Soros (Gyurcsány, Karácsony, M-ZP, Brüsszel,stb)? (ezek lassan ugyanolyan sokan lesznek, mint a sorozatos deresrehúzások száma)
verőce21
Asszem benne van a pakliban, hogy fel is oszlik Németország hamarosan - az alig 150 éves egyesítés után újra -, hercegségekre, választófejedelemségekre... a migráció miatt...

Én úgysem szeretem a kihalt nyelveket: latint, ógörögöt..., németet... :)
Mi lesz velem, ha a pakisztániak, indiaiak is megtagadják a angolt? Szerencsémre még tudok magyarul! :)
csak úgy....
@verőce21: te 5 ös voltál oroszból,talán a kínai is mennifog! :)
okosabb volna ha magatokért aggódnál és nem németország miatt!
mikor az unokáidból riksa kulik lesznek ,talán elvisznek téged is egy körre..
namihami
@csak úgy...: Ha nem száradtak volna ki a könnyeim a Biden Orbán felé történő mellőzése okán, akkor most a németek miatt zokognék.
De, már kifogytam a könnyekből---a Fidesz és a fideszes bejelentésekre már nincs több.
simmering73
@verőce21: Megnevettettél. Nostradamus hozzád képest kisinas volt. Karmelitába nincs szükség egy ilyen látóra? Lehetnél a magyar Hungarodamus.
verőce21
@simmering73: Anélkül is, így is mindig igazam van...! Már olyan fárasztó...! :)
csak úgy....
@verőce21: ...de tudod mi jár annak,akinek mindíg igaza van? :) -te valóban fárasztó!
namihami
@verőce21: Aki olvassa a kommentjeimet (nem kötelező), az tudja, hogy ritkán személyeskedem és ha igen, akkor nagyon válogatva (halfarok max--bár az meg már le van...nullázva).
De, van erre egy régi mondás: Csak a hülye (bocs) hiszi, hogy mindig igaza van, az okos állandóan kételkedik és keresi az igazságot.
verőce21
@namihami: (17:32) Kissé kételkedve írtam le én is a ténymegállapítást...! :)
(De láthattam, te is csak a mondás kedvéért ellenkeztél...:)
namihami
@verőce21: Zárjuk le, mert ez már a süketek párbeszéde, de...még egy:
Én (ha olvastad) eddig is megpróbáltam a baloldal dolgait, ha megszolgálták, kritikával illetni. Amit,és ezt soha nem láttam még, az itteni és a civil életben hallható, orbanisták irányából nemigen lehet tapasztalni.
""Orbán locusta--finita comedia!""---Orbán mondta, akkor úgy van és kuss!
Sámannus
Remélem ezt a szart már mi fogjuk lemosni az országról, mert ez kb egy fél év múlva fog újabb lépéshez vezetni.
Rendet kel a sertéstelepen rakni.
verőce21
@namihami: "finita comedia!""---Orbán mondta, akkor úgy van és kuss!" - Mint írám az imént, van még mit tanulnod és csiszolnod az ismereteiden, mert én kételkedem tényleg az ismereteidben. :)
K-2SO
@verőce21: Bukni fogtok. Ahogy egyre veszettebek lesztek a hatalom elvesztésének nyilvánvaló lehetősége miatt, úgy fogtok egyre többet hibázni - úgy fog egyre jobban kiütközni a beteg állat mivoltotok.
verőce21
@K-2SO: "a hatalom elvesztésének nyilvánvaló lehetősége"? - Mesélj még..., ilyet még nem ettem...! :)
csak úgy....
@verőce21: orbánra se nyugatnak sem keletnek nincs már szüksége!
mit kell erröl mesélni? magas volt a mérce,leverte..
nektek kicsit szar lesz az egyik seggröl a másikra való átállás,de nem elöször csináljátok..
verőce21
@csak úgy...: Hülyeségeket beszélsz egyfolytában! Több csatornán is nyomi vagy?
Te vagy a H2SO4 is...?
csak úgy....
@verőce21: farkasom,csodálkozni fogsz,mikor majd az eu.-s támogatásaidat saját zsebböl köll visszafizetned,még azt is amit nem magadra költöttél! :)
te nagy élvezöje voltál az eu. pénzeknek, még templomra is futotta...
verőce21
@csak úgy...: Te hülye vagy! Megrögzött képzelgő!
Nem is csodálkozom, hogy diliházban végezted...! :)
csak úgy....
@verőce21: lazábban vennéd a dolgot,ha csak képzelödnék... :)
nekem itt nyugaton nem fussa diliházra,azt csak ti engedhetitek meg magatoknak az öshazámba! farkasom,nem lesznek büszkék rád az öseid..,persze eddíg sem volt nekik miért,mióta élelmesebb lettél mint 3 rabbi...
verőce21
@csak úgy...: Ezért nyomultál egész nap, hogy ezt az óriási butaságot megírhasd, végre?

Gyerekes vagy nagyon, kis butuska Törpöm!
csak úgy....
@verőce21: látom,hogy szenvedsz! a te butaságaidhoz képest az enyéim eltörpülnek ,köszönöm a bíztató szavaidat! 64 éves létedre,hogy lehetsz ennyire semmitmondó gyermeteg ondó?
verőce21
@csak úgy...: Mostmár jól fogsz aludni, a butaságodban fetrengve...? :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.