Több mint száz ország ott lesz, de Magyarország nem.

Az EU-ból csak Magyarországot nem hívták meg az amerikai demokráciacsúcsra – Blokkolással válaszoltunkFotó: Olivier HOSLET / POOL / AFP

A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint az EU-s nagykövetek szerdai ülésén Magyarország felszólalt az Európai Unió közös részvétele ellen a jövő csütörtök-pénteki amerikai demokráciacsúcson, miután oda egyetlen uniós tagállamként Magyarországot nem hívta meg az Egyesült Államok – írja a telex.hu.

Ezzel Magyarország blokkolja a közös uniós részvételt, amit az EU-s külpolitika konszenzusos működése miatt megtehet.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón reagált az ügyre:

Nincsenek Magyarországnak olyan súlyos demokráciaproblémái, mint az Egyesült Államoknak

– jelentette ki. Majd hozzátette:

Ha tudunk segíteni, és Amerika úgy gondolja, hogy kér tőlünk jótanácsokat, akkor állunk rendelkezésre. Magyarországon nem tartunk ott, hogy a választópolgárok közel egyharmada úgy gondolja, hogy a demokratikus választást elcsalták, és remélem, hogy nem is fogunk, függetlenül attól, hogy kinyeri a választást

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Joe Biden amerikai elnök egyébként több mint száz országot hívott meg a december 9-10-i virtuális csúcstalálkozóra. Ennek központi témája a demokrácia lesz, és várhatóan az USA ezzel a Kína és Oroszország elleni frontot szeretné erősíteni. Az uniós tagállamok közül csak Magyarország hiányzik a meghívottak listájáról, az Európai Bizottsággal kialakult jogállamisági vitája ellenére még az USA-val jóval szorosabb szövetségben lévő Lengyelország is meghívást kapott.

Az EU a magyar blokkolás előtt azt tervezte, hogy a demokrácia globális terjesztését szolgáló különböző uniós kezdeményezéseket és szakpolitikákat fogja letenni az asztalra. 

Forrás: telex.hu
Fotó: Olivier HOSLET / POOL / AFP

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Be be beeeee!!! Mi nem akartunk elmenni, nem ők nem hívtak meg minket!! Beeee!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gulyás
@simmering73: ... kifelejtettem: miközben drogot csempésznek be a CIA segítségével oda! Időt, pénzt is megtakarítanak egyben!
Clavigo
Nem tudom... Ez a csúzliszáju szájnyalinkás prosztó,,,,a csutkai Vályog Quarterből,,,,,.,,tulajdonképpen mit blokkol ??
Medvepapa
Mekkora szégyen. Nem az országnak Orbánnak és elvakult talpnyalóinak. Remélem tavasszal mindez megváltozik.
szép új világ
Cserébe Orbán sem fogja meghívni Biden-t a soron következő Türk lóvásárra...
Namely
Imádom az ilyen banzájokat, mint ensz, klímacsúcs, demokráciacsúcs, g7, g8, g20 stb amikor odamegy egy rakás vén gyökér, végigalusszák egymás beszédíróinak ömlengéseit, utána hazarepülnek.

Ha engem nem hívnának meg ide, megköszönném: eszerint nem gondolnak olyannak, mint amilyenek ők, tehát nem vagyok semmihaszna élősködő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.