Az alkotmánybírák nem osztották az indítványozók azon véleményét, hogy az intézkedés sérti az egészségügyi önrendelkezési jogot, és hogy a szabályozás a hátrányos megkülönböztetés tilalmába is ütközne – számol be róla az Index.

Döntött az Alkotmánybíróság: szabad utat kapott a kötelező oltás, hiába tettek panaszt
Kép: Pixabay

Az Alkotmánybíróság 1. számú öttagú tanácsa (Juhász Miklós tanácsvezető, Czine Ágnes, Horváth Attila, Juhász Imre és Sulyok Tamás) elutasította a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendeletet támadó alkotmányjogi panaszokat.

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában elutasította az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltását előíró kormányrendelet elleni alkotmányjogi panaszokat.

Mint ismeretes, a kormányrendelet kimondja, hogy

nem hozható létre jogviszony azokkal az egészségügyi dolgozókkal, rezidensekkel és gyógyszerészekkel, akik nem oltatják be magukat.

A támadott szabályozás szerint a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni, ha az oltás felvételét a felszólítástól számított tizenöt napon belül nem tudja igazolni, vagy nem mutat be orvosi szakvéleményt, ami igazolja, hogy nem veheti fel a vakcinát.

Az intézkedés megosztotta az egészségügyben dolgozókat. Az Alkotmánybíróság Hivatalának tájékoztatása szerint a kormányrendelet alkotmányosságát vitatva október 15-ig mintegy 250 alkotmányjogi panasz érkezett.

Egy névtelenséget kérő orvos október 1-jén beérkezett indítvány-kiegészítésében többek közt azt is hangsúlyozta:

Szakemberként vitatom a hivatkozott oltások hatékonyságát, továbbá találkozom számos esetben az oltásokból származó mellékhatásokkal, ezen felül a gyártók által rendelkezésre bocsátott tájékoztató korántsem tartalmaz elég információt ahhoz, hogy felelősségteljes és megalapozott döntést tudjak hozni a kísérletben való önkéntes részvételemről.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egészségügyért felelős államtitkára szeptember 14-én kelt levelében többek közt azzal indokolta a kormányrendeletben előírt oltási kötelezettséget, hogy a jogszabályban megjelölt egészségügyi dolgozók fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének, ami egyúttal forrása is lehet a vírus közösségi terjedésének.

A rendelet szerinti kötelező oltásra egyrészt a foglalkoztatott saját egészsége, másrészt a betegek egészségének védelme érdekében is szükség van.

Az Alkotmánybíróság öttagú tanácsa október elején és november végén tűzte napirendjére az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásának ügyét. A Juhász Miklós előadó alkotmánybíró által jegyzett határozat megállapítja, hogy

a támadott szabályozás az egészségügyi ellátórendszer folyamatos működését, illetve a betegellátás biztonságát, ezen államcélok keretei között pedig a társadalom tagjai, a betegek élethez és egészséghez való jogának érvényesülését szolgálja.

A testület az egészségügyben foglalkoztatottak kötelező védőoltása elrendelésének legitim céljaként ismerte el az Alaptörvény által garantált élethez és egészséghez való jog, valamint az egészséghez való jog intézményvédelmi oldalának érvényesítését, a koronavírus-járvány egészségügyi, társadalmi, gazdasági hatásainak csökkentését, kiemelten az egészségügyi ellátórendszer folyamatos működését és a betegellátás biztonságát.

A védőoltás munkavállalók számára a munkáltató által történő kötelezővé tétele miatt pedig december 2-ig húsz indítvány érkezett a Donáti utcába, ahol az elsőként előterjesztett alkotmányjogi panaszt IV/4110/2021. ügyszámon vették nyilvántartásba. 

Forrás: Index
Címlpakép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Szánalom ez a lépés hazug narancs faszok...
igazán remwk alkalom a narancs kormánynak az állami kórházakat a magánkórház felé terelni...
Nesze neked magyar nép..
division
@Gazella: Aki akart az eddig is magánba ment Gazella Pali, és továbbra is oda fog. Ezen a téren nem változik semmi. Ami tény, hogy duplájára nőnek a magánban is a költségek, de ha az ember kifizette eddig a 20 ezres vizsgálati díjat, az ugyanúgy kifizeti majd a 30-40 ezret is, ahogy a műtétek árait is. A sok buta oltatlannak köszönd leginkább hogy ez történik, többek között magadnak.
tothjani
Nem is ott a probléma hogy legyen kötelező, hanem az a gond hogy a 3, oltást is idáig csak a Megyeszékhelyen lehetett felvenni mert csak oda szólt az időpontfoglaló.
Igy az oltási héten azután a helyi kórházban is lett oltópont.
Ne úgy legyen már kötelező hogy csak Sopronban oltanak. ( A Soproniakat meg csak Gyulán)
ómió
Nafene! Még az se lenne diktatúra? De, azért, az efftársak csak-csak úgy hazudnák!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.