Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az InfoRádió Aréna című műsorának adott interjút, ahol többek között arról beszélt, hogy miért és mennyire kell aggódni az omikron-variánstól – írja az Index.hu.

Jakab Ferenc az omikron-variánsról beszélt – elmondta miért és mennyire kell aggódni
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Korábban Jakab Ferenc virológus az ATV Heti Napló című műsorában jelentette ki, hogy "száz százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon". Úgy gondolja ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor – írja a HVG.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalomra okot adó variánsnak nevezte a koronavírusnak az omikronra elkeresztelt verzióját. A kérdésre, hogy mi az aggasztó benne, Jakab Ferenc úgy fogalmazott:

Aggodalomra okot adó, félelemre és pánikra azonban nem.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az InfoRádió műsorában kifejtette:

Az aggasztó az benne, hogy ez a vírusvariáns ötven különböző pontmutációt tartalmaz jelen pillanatban a teljes genetikai állományában, amik közül 32 az úgynevezett tüskefehérjét érinti, ami a legfontosabb antigénje a vírusnak, ezzel tud hozzákötődni a sejtfelszín receptorainkhoz, tehát ezzel képes tulajdonképpen fertőzni ez a vírus. Ez a 32 mutáció egy helyen lokalizálva elég soknak tűnik. Akkora aggodalmat azért hála isten talán úgy néz ki, hogy nem okoz, mint az első híradásokból látszott

Úgy gondolja ahhoz, hogy meg lehessen mondani, mekkora gondot okoz az omikron-variáns, időre van szükség. Szerinte nem lehet még megállapítani, hogy valóban enyhébb tüneteket okoz-e. 

Nézzük meg majd ténylegesen a számokat, a nagyobb mintaszámot, és akkor lehet kijelenteni azt, hogy ez egy enyhébb vagy súlyosabb tüneteket okoz, mint az eddigi variánsok

– tette hozzá.

Jakab szerint nagyon sok még a nyitott kérdés, azt, hogy a jelenleg alkalmazott oltóanyagok generálta immunválaszt ki tudja-e a vírus kerülni, jelen pillanatban számos laboratórium vizsgálja, legalább két-három hetes folyamat. 

Feltételezhetően egy valamilyen immunhiánnyal vagy immunbetegségben szenvedő betegben fejlődhetett ki ez a folytonos és többszörös mutáció. Ez is még vizsgálat tárgyát fogjak képezni a jövőben

– fogalmazott Jakab Ferenc.

El lehet kapni a betegséget, csak nem mindegy, hogy oltottként otthon egy hét alatt enyhe lázzal, két köhintéssel, egy kis rosszulléttel átvészelem, vagy intenzív osztályon, ne adj isten, lélegeztetőgépen vagyok, és esetleg bele is halok a fertőzésbe. Ez nagyon nagy különbség. És az is nagy különbség, hogy oltottként tovább tudom-e adni és mennyit tudok továbbadni ebből a vírusból. Az is látszik, hogy az oltottak is tovább tudják adni, csak biztos, hogy nem olyan mennyiségben tudnak vírust üríteni a környezetükben, mint az oltatlanok

– magyarázta a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.

Ezért is tartja fontosnak, hogy az oltottak is betartsák a járványügyi előírásokat, az oltás az első védelmi vonal, fel kell venni, de ettől függetlenül a járványügyi intézkedésekkel párhuzamosan kell haladni.

Forrás: Index.hu, HVG.hu
Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
már megint ez a tudatlan barom...orbán nélkül max a denevérszart sikálná a kemenesivel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.