Nincs is olyan tanszékük, és nincs is olyan könyvük, amelyre a hamis és oltástagadó szöveg hivatkozik. 

Több tízezer megosztáson is túl van egy magyar szöveg a Facebookon, amely így szól:

„Járvány idején NEM oltunk, mert legyengíti az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál!”

A szöveg kitalálói szerint a fentebbi idézet a Semmelweis Egyetem (SOTE) Infektológiai Tanszékének könyvéből származik. 

Méretes oltástagadó kamu terjed a Facebookon, közleményben reagált a Semmelweis Egyetem

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ennek kapcsán a városi legendákat levadászó urbanlegends.hu megkereste a SOTE-t pár kérdéssel, ám azokra nem kaptak választ, viszont egyik olvasójuk kiszúrta, hogy a témában az egyetem rövid közleményt adott ki – összegzi a történetet a hvg.hu.

A SOTE a következő közleményt adta ki:

A Semmelweis Egyetem Infektológiai Tanszékének tankönyvére hivatkozva terjed álhír az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon a járványok idején történő vakcinációval kapcsolatosan. Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.

A hvg.hu cikke szerint az oltástagadó kamu szöveg körülbelül akkor kezdett el terjedni a neten, amikor napvilágot látott a különböző oltások hatékonyságát vizsgáló hazai kutatás eredménye.

Forrás: urbanlegends.hu, hvg.hu, semmelweis.hu

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Pálinkás Pál: Járvány idején igenis lehet oltani, feltétel, hogy az oltott tünetmentes legyen, sajnos még ennyit sem tudsz. Bocsi, hogy csak én reagáltam rád, senki nem vesz már itt emberszámba. Csollány cikknél eléggé néma maradtál, na de jobb is mindenkinek, maradjon is így.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
NilsGabor
@Peller Anikó: erkölcsi normak visszatarto ereje. Pl. tömeg viselkedes a futbalmeccseken vagy tünteteseken.A konzekvencia kerdese? tenylegessen igaz es megfelelö a jelenlegi hatalomi propaganda ? vagy felre vezetö ? helyesek a törvenyek? ha a hatalom valamit kötelezöve tesz , majd gyözköd hogy az neked jo , es önön magara ezt nem nezi kötelezönek mert megszavazza hogy ez örajuk nem kötelezö akkor fel kell tenni a kerdest , kell ez nekem? ha teves az informacio akkor teves a hozott döntesed is, es teveszmes a te propagandad es masok meg itelese is,nnna itt kezdödik a tarsadalmi kirekesztösdi jatek, Ki ,kit helyez vagy helyezhet a tarsadalmi erdekek föle, vagy ala, 100% ban , ki dönti el ? te egy szemelyben ? vagy a sulykolt propaganda hatasara az egybeolvadt tömegek ? ez egy kicsit hosszura sikeredett, nem kell valaszolnod.
NilsGabor
@division: tevedsz ! svedorszagban elek, es a nevem nem kitalalt nem hamis , ezt kaptam mar 61 eve ezelött, a legkissebb be vett rög eszmem , hogy sajtbol van a hold, a legnagyobb , hogy nem vagyok ezzel egyedul.nekem teljesen mindegy , hogy roman vagy, vagy nem, te csak tudod magadrol , a többiekkel meg miert foglalkozol? ha az irasaidbol ezt szurik le akkor irj jobban ,aki erti mit irsz ha csak egy is akkor mar elertel valamit, aki nem erti annak meg hiaba magyarazod akkor sem fogja erteni,a velemenyet nem tudod meg valtoztatni, van munkam, egy kis maganvalakozasom van, nem tudom pontosan de nem is erdekel azt hiszem nem sokszor irtam erre az oldalra hozza szolast, igaz nem olvastam el az összes hozza szolast csak a Peller Aniko irasa ragadott meg " Másrészt ha megfertőz valakit (vagy valakiket) és az meghal akkor szándékos emberölés miatt is feleljen, függetlenül attól, hogy az áldozat be volt e oltva vagy sem." irja az oltatlanokrol , ez az irasa egy kicsit erösre sikeredett , es hol van a " Vice versa"??? vagy az nem szamit ? önön magat keri szamon hogy mit tett, vagy mit nem tett , ö egy mazochista, szerinte mindenkit meg kell buntetni de vele kell kezdeni... normalis??? itt nem kötelezö az oltas, viszont nagyon jo es sok az informacio, rad hagyjak a döntest, nem kernek szamon es nem rekesztenek ki a döntesed miatt,az a tied. itt nem olvasod azt, hogy az oltott megvedi az oltatlant , mert tudjak hogy az egy baromsag. hat ennyit erröl Mvh. Nils Gabor Pankovics Svedorszag Alvesta.
ómió
@Emmersson71: Már az "efftársi oltáspártiságotokat" is másokra hazudnád? Azt a jelenséget, hogy ti inkább a semmivel oltottatok volna, semmint a "Mao könnyével"? Miközben azzal előtte már milliókat beoltottak és az is nagyban véd a vírus ellen? Inkább a semmi? Csak, mert a "brüsszeli segg" - amit a moszkvai bealkonyultával most nyaltok - nem adott neki zöld utat? És ezzel összefüggésben még a (100 milliós) gyilokbolsi mivoltotokat is másokra hazudnád? Nehéz lesz, de azért húzzál bele! Talán még Lenin Díjat is kapsz érte!
Emmersson71
@ómió: Tééényleg, milyen jól működik a magyar védekezés a covid ellen!

Összes covid elhunyt: 36,048
Mai halálozási adat: 213

Visszaelőztük Montenegrót, ismét dobogósok vagyunk Európában..a világon pedig negyedikek :(
Emmersson71
@ómió: Egyébként mesélj már, ízlik az orosz-török-kínai valag íze?!
ómió
@Emmersson71:09:19) Látod! "Működik az oltáspártiságotok"! 09:21 Valag-íze annak van, akiét nyalják, hogy diktáljon nekik! Ahogy nektek Brüsszel! Nekünk, viszont, se az orosz, se a török, se a kínai nem diktál! Ergo: a valag-ízt magadtól kérdezd!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.