A szám sokkal alacsonyabb, mint ahány beadványt Kozma Ákos ombudsman hivatala kapott tavaly március óta, de még így is nagynak mondható.

Bár nagyságrendekkel kevesebb beadványt kapott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője, mint Kozma Ákos ombudsman (alapvető jogok biztosa), de a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható panaszok száma így is meghaladja a kétszázat – olvasható a Népszava cikkében. 

Koronavírus és emberi jogok: 217 beadványt kapott a pandémia kitörése óta Péterfalvi Attila

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Sándor-palotában 2020. október 28-án, miután Áder János köztársasági elnöktől átvette a kinevezését.

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap ugyanaznap fordult Péterfalvihoz és Kozmához is, arról kértek adatokat, hogy a járvány kitörése, azaz tavaly március óta hány járványügyi megkeresést kaptak. Arra is rákérdezett a lap, hogy milyen tartalmú panaszokról van szó és ezek a vizsgálatok milyen eredménnyel zárultak. 

Kozma Ákos ombudsman hamarabb válaszolt, őhozzá tavaly óta másfélezer beadvány érkezett (erről már korábban beszámolt a lap). Az adatvédelmi hatóság a kérdéseket (amik ugyanazok voltak, mint amit az ombudsmannak is elküldtek) közérdekű adatigénylésként értékelte, vagyis hosszabb határidővel válaszolt rájuk. 

A válaszból kiderült, Péterfalvi hivatala tavaly különféle ügytípusokban 71 beadványt kapott (ebből 4 eljárás még folyamatban van), idén viszont már 146 beadványt kapott (ebből 38 van még folyamatban). A beadványok száma összesen tehát 217, ebből 42 ügy van még folyamatban.

"A tavaly indított eljárásokról – például a digitális távoktatás adatvédelmi és adatbiztonsági vonatkozásairól – a hatóság 2020-as tevékenységről szóló beszámoló tartalmaz részleteket. Idén a személyes adatok kezelése témakörében benyújtott panaszok többsége „a védekezéssel kapcsolatban létrejött weboldalakat népszerűsítő kéretlen tartalmak” küldését, továbbá a „védekezéssel, oltakozással kapcsolatos kéretlen telefonhívásokhoz kapcsolódó adatkezeléseket” kifogásolta – áll a tájékoztatásban.

A közérdekű adatokkal összefüggésben az állampolgárok főként a járványügyi intézkedések miatt fordultak az adatvédelmi hatósághoz. A panaszolt adatigénylések egyebek között a vakcinabeszerzés dokumentációja, az államfő védőoltásáról kiállított igazolás, valamint az új koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyekre vonatkozó statisztikai adatok megismerésére irányultak"

- olvasható a cikkben.

Forrás: nepszava.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Ezt is tönkretette a fidesz ! Az ombudsmannak ki kellene erőszakolnia a válaszokat, nem neki magnak okoskodnia ! Az összes fogalmat újra kell definiálni és megtanítani ennek a roppant tehetségtelen népnek ! Képes egy bülbül szavú gazember első hatására elfelejteni, megcsavarni, kiüresíteni !
jesz
Nem tudom miért, de ezt a szép embert a kormányváltás után a vádlottak padjára ültetné valamelyik aliglátható párt...
...namost mi van akkor, ha nem lesz kormányváltás? Ezt az embert addig hagyják rettegni?
134.bátor
Mint Fester nagybácsi,az Addams
Familyből...csak az normálisabb..
Rizikó
Egyszer kávéztam Péterfalvi úrral! Kitűnő ember és jogász!
csak úgy....
@Rizikó: már erotikus álmaid is vannak,tibim? :) ez a fószer sosem állna le,egy ilyen hazudós szutyokkal,mint te.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.