Négy tárgyalás is volt október óta a tanárokat és oktatást segítőket képviselő szakszervezetek és a kormány között, de nem született megállapodás a bérrendezésről.

Az RTL Klub Híradója nyomán arról számolt be a Telex, hogy nem sikerült megállapodnia a kormánynak a pedagógusokat és az oktatást segítőket képviselő szakszervezetekkel a bérrendezésről, ezért a tanárok sztrájkra készülnek. 

Nem sikerült megegyezni, sztrájkra készülnek a tanárok

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a szakszervezetek még október elején fogalmazták meg a négypontos követelésüket a kormány felé, azóta már négy tárgyalás is volt a felek között, ám a múlt hetin sem sikerült megegyezni. 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás az RTL Klubnak arról nyilatkozott, hogy az Orbán Viktor által a nemrég bejelentett, 2022-től élő 10 százalékos béremelés összességében csak 9 százalék a vonatkozó rendelet értelmében, és nem is a tanárok alapbérét, hanem csak a bérpótlékot emeli. A bérpótlékot viszont bármikor meg lehet vonni, ezért is akarja a szakszervezet, hogy a béralap nőjön. 

A cikk szerint a szakszervezetek készek a sztrájkra, de előbb meg kell állapodniuk a még elégséges szolgáltatások mértékéről. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratius Szakszervezete (PDSZ) választmányi tagja elmondta, első körben kétórás figyelmeztető sztrájkot terveznek.

Az RTL Klub Híradójának megkereste a kormányt az ügyben, a válaszból kiderült, most tényleg csak az ágazati szakmai pótlék emeléséről döntöttek, de 2023-ra be van tervezve az átfogó bérrendezés. 

A tanári szakszervezetek szerint a legnagyobb probléma amiatt van, hogy a pedagógus életpályamodell bevezetése után a kormány a tanári bértábla vetítési alapját a 2014-es minimálbér szintjéhez kötötte (101 500 forint), és emiatt nem emelkedik az éves minimálbér-emelésekkel a pedagógusok fizetése – olvasható a penzcentrum.hu korábbi cikkében.

Forrás: telex.hu, rtl.hu/rtlklub/hirek

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
tudom hogy nem egyszerű sztrájkolni manapság...pláne a pedagógusoknak..

De ez a kétórás figyelmeztető sztrájk ér valamit? A hatalom részéről inkább röhögésbe fullad...de ahhoz pont elég, hogy gyurcsányozhassanak
ómió
@Pálinkás Pál: Neked, bolsiék fajkreténje, mindig így megárt a valóság? Az aljas, hazug bolsi miliő teszi, amiben forogsz, vagy csak az agyzsugorod?
Pálinkás Pál
@ómió: attól te még bokázol a kötél végén-...
ómió
@Pálinkás Pál: Ábrándozzál csak, bolsiék hóhérja! Addig se mást hazudozol!
Pálinkás Pál
@ómió: hová fogsz menekülni?...a türk testvéreidhez?..
ómió
@Pálinkás Pál: Menekülni? Csak nem még mindig az efftársi tankok eljövetelében bízol, véresmancs!? Azok nélkül 56-ban is a latrina alján rejtőztetek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.