A pandémia hatására megduplázódott a mentősök feladatainak száma, a járvány negyedik hullámában pedig ismét fej fej mellett haladva nő a napi mentések és a koronavírussal kapcsolatos megkeresések száma – mondta a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, aki egyben mindenkit arra kért, hogy vegye fel az oltást.

Várni kell a mentőre: a Covid miatt megduplázódott a mentőszolgálat leterheltsége

Fotó: OMSZ

A Blikk által idézett interjúban a főigazgató felidézte, hogy 2017 óta – amikor kinevezték az OMSZ élére – olyan lépéseket tettek meg, amelyek a mentőszolgálat megújítása mellett a koronavírus-járványra való felkészülésben is segítettek.

Kiemelte egyebek mellett a mentőautópark megújítását, valamint a digitalizációt, amelynek révén percre pontosan látják, mit csinál egy adott mentőegység, hány esetük van, milyen a védőfelszerelés-ellátottságuk, hova tudnak még beteget szállítani.

Az OMSZ főigazgatója a lapnak elmondta: a járvány előtt naponta átlagosan háromezer mentési feladatuk volt, évi 1,2 millió beteget láttak el, 40-42 millió kilométert tettek meg.

A Covid miatt megduplázódott a leterheltségük, közel két év alatt az 1,2 millió mentési feladat mellett 1,7 millió mintavételt végeztek el, közel kétszázezer fertőzöttet vagy koronavírus-gyanús beteget szállítottak kórházba, az első és a második járványhullámban ötszázezer határ menti ellenőrzést végeztek el, és a 40-42 millió kilométeren felül további 5,5 millió kilométert tettek meg.

Kitért arra, hogy a kormány minden támogatást biztosított számukra, sőt azáltal, hogy kezdetektől fogva ő maga is az operatív törzs tagja, a döntéshozatalban is részt tud venni. Többször kaptak extra forrást a járvány elleni védekezési alapból, ennek része volt az a több mint hárommilliárd forint is, amivel a mentőszolgálat dolgozóinak a koronavírus-járvány során végzett többletteljesítményét honorálták – mondta az OMSZ főigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Forrás: blikk.hu

Címlapkép: OMSZ

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
mutass még egy országot ahol az aktív mentést terhelik ezzel a baromsággal!
Rizikó
Minden tiszteletem ezeké az embereké, akik ennyire önfeláldozóan folytatják a hivatásukat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.