Az elmúlt évek egyik legfontosabb üzleti trendje, hogy egyre több vállalkozás tér át agilis projektmenedzsmentre, vagy választja a teljes agilis transzformációt. Az agilis irányzatok egyre növekvő népszerűségének az oka, hogy képesek rugalmasan kezelni a változásokat, ezzel rengeteg időt, pénzt és frusztrációt megspórolva a szervezetnek. (x)

Ugyanakkor sok olyan eset is van, ahol az agilis szemléletmódot és módszereket nem megfelelően alkalmazzák, és az átállás kudarcot vall. De mitől függ a folyamat sikere?

Agilis projektmenedzsment – mitől függ az agilis átalakulás sikere?

Képek forrása: freepik.com

Pár szó az agilis projektmenedzsmentről

Az agilis projektmenedzsment eredetileg a szoftverfejlesztés területéről származik. Itt szembesültek először azzal a problémával, hogy a hosszadalmas fejlesztésnek köszönhetően mire a szoftver elkészült, nagyjából már el is avult. A hagyományos projektmenedzsment eszközök ugyanis túlságosan merevek és lineárisak voltak ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a változó környezethez, ráadásul az eredmény leszállítása is csak egyszer, a projekt zárásakor történt meg.

Agilis projektmenedzsment – mitől függ az agilis átalakulás sikere?

Az agilis projektmenedzsment ezzel szemben ott működik a legsikeresebben, ahol nagy a változás és a bizonytalanság esélye. A projektet kisebb alprojektekre, úgynevezett sprintekre osztják, amelyek végén a végső produktum egy, már használható része, azaz inkrementuma készül el. A folyamatos leszállításnak köszönhetően rendszeres visszajelzés érkezik az ügyfél részéről, így idejekorán kiderülnek a hibák vagy a módosult ügyfél igények. Ennek köszönhetően a projekt irányát folyamatosan lehet módosítani, ami óriási rugalmasságot tesz lehetővé.

Nem csoda tehát, hogy egyre több vállalat tér át az agilis projektmenedzsmentre és kezdi el bevezetni valamelyik módszertant, például a Scrum-ot vagy a Kanbant. Az átállás azonban nem mindig sikeres, gyakran káoszba vagy kudarcba fullad.

Szeretnénk bemutatni pár olyan kritikus sikertényezőt, amely különbséget tesz siker és kudarc között azon szervezetek esetében, akik megpróbálják átvenni az agilitást.

A siker egyik legfontosabb eleme a szervezeti kultúra átalakítása

A legfontosabb sikertényező az, hogy a szervezet megértse az agilitás természetét. Az agilitás ugyanis nem csupán a Scrum, Kanban vagy a SAFe módszertan alkalmazását jelenti. Az agilitás egy értékrend – az együttműködés, az alkalmazkodóképesség, az elkötelezettség és a bizonytalanság elfogadásának kultúrája. Ez gyakran alapvető változást jelent a szervezet működésében. A sikeres változáshoz a szervezet egészének elkötelezettségére szükség van mind vertikális (tehát a felsővezetőktől a munkavállalóig) mind horizontális (a különböző szervezeti egységek, például marketing, HR, IT, pénzügy) szintjén.

A kulturális átalakulás az agilitás céljának megértését is jelenti. Gyakori tévhitek például, hogy az agilitás bevezetésével a projekteket nem kell tervezni, dokumentálni, illetve kevesebbet vagy éppen többet kell dolgozni, esetleg a projektek gyorsabban lezárulnak majd. Ezek a tévhitek sokszor a szervezeten belüli káosz kialakulásához és az agilitás kudarcához vezetnek.

Szintén problémát jelenthet, ha a szervezet azért akar átállni az agilis gondolkodásmódra, mert nem működnek jól a csapataik, nagyfokú a lemorzsolódás, vagy alacsony az elkötelezettség. Először ezeket a problémákat meg kell oldani és csak ezután történhet meg az agilis átalakulás.

Az átalakulási folyamat sikertényezői

A sikeres agilis transzformációban az agilitás portfólió-menedzsment szinten is megjelenik. Eleinte szükséges lehet korlátozni az egyidejűleg megvalósított projektek számát, és a kevesebb számú projekt befejezésére összpontosítani. Csak magasabb szervezeti érettség szinten lehet eltávolodni a projektportfólióktól a termékportfóliók felé.

Azt is figyelembe kell venni, hogy az agilitás nem mindenki számára lesz megfelelő: ahogy egyre több csapat és részleg vesz részt az agilis átalakulásban, különböző típusú agilis keretrendszereket és gyakorlatokat kell átvenni és alkalmazni. Vannak olyan projektek, amelyeket egyáltalán nem célszerű az agilis módszerek mentén kezelni: a tradicionális projektmenedzsment eszközök is testreszabhatóak az agilis értékek mentén.

Agilis projektmenedzsment – mitől függ az agilis átalakulás sikere?

Mitől függ az agilis csapatok sikere?

Az agilis átalakulás sikeressége az egyes autonóm csapatok megfelelő működésétől függ. Ugyanakkor ahhoz, hogy a csapatokban valóban kialakuljon az együttműködés kultúrája, meg kell teremteni ennek a feltételeit. Ennek egyik eleme az olyan munkakörnyezet kialakítása, amely támogatja az interakciót és a csendes összpontosítási időt. Ez különösen akkor jelenthet kihívást, ha a csapattagok nem egy helyen dolgoznak – sajnos a pusztán e-mailben történő kommunikáció nem fogja megteremteni az együttműködés légkörét és a csapatszellemet. Ilyen esetekben tehát biztosítani kell a megfelelő technikai feltételeket a sikeres kooperációhoz.

Az agilis tevékenység egyik legkritikusabb szerepe a Product Owner azaz magyarul terméktulajdonos szerepe. Rendkívül fontos, hogy a csapat olyan Product Ownerrel rendelkezzen, akik megfelelő képzettséggel, rendelkezésre állással és felhatalmazással tudja végezni feladatait. A Product Ownernek képesnek kell lennie arra, hogy megfelelően képviselje az ügyfél igényeit is és a szállított inkrementumok elfogadásáról megfelelő döntést hozzon.

Egy másik nagyon fontos szerepkör az agilis coach (a Scrumban Scrum Master). Ez egy meglehetősen összetett szerepkör, amelynek lényege a szolgáló vezetői megközelítés. A Scrum Master-nek támogatnia kell a csapatot az együttműködésben, a hatékony munkához szükséges feltételek megszervezésében. Ezen kívül egy erős Scrum Master facilitál, tanít, mentorál, védi a csapatot és betartatja a ceremóniák kereteit.

Összefoglalva tehát az agilis átalakulás egy sok lépcsős és igen összetett folyamat, amelyben a szervezeti kultúra és gondolkodás, a portfólió menedzsment szintű támogatás, és az agilis csapatok megfelelő működése kritikus fontosságúak.

Mindez nem valósulhat meg folyamatos képzés és coaching nélkül. A Proman Consulting gyakorlati, szimulációra alapuló agilis képzései azonnali, használható tudást adnak, de elérhetők alapozó agilis képzés is. A kifejezetten projektmenedzsment tanácsadásra, coachingra szakosodott tanácsadó cég kínálatában ezen kívül rengeteg, a témához kapcsolódó egyéb képzés, többek között a legrangosabb projektmenedzsment tanúsítvány a PMI PMP vizsgára felkészítő program is megtalálható.

Partner tartalom (x)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.