Amíg az elektív betegellátást érinti csak a járványkezelés válsága, addig sokak számára nehezen megfogható az egészségügy drámája. Hiszen ebben az esetben az akut ellátáshoz való hozzáférés még megmarad, a várólisták hossza fog "csupán" a végtelenbe nyúlni, és az elektív ellátás hiányának áldozatai sem az utcán véreznek el látványosan – írja a 444.

Tragédia és káosz az egészségügyben: leállnak a sürgős baleseti sebészeti műtétek, fogy az oxigén

Azonban egészen más a helyzet, amikor az akut ellátáshoz való hozzáférés is sérül, akkor a rendszer összeomlása már egyenes adásban követhető. Ajkán az akut fekvő, kórházi baleseti sebészeti ellátás megszűnik, az osztályt csütörtökig ki kell üríteni, COVID ellátásra állnak át. A térség betegeit a Veszprémi Kórházba irányították át. Abba a kórházba, amely járóbetegellátása az akut eseteken kívül teljesen leállt és amely kórház a COVID ellátás miatt szintén komoly átszervezéseket szenvedett már el. Ugyanis Veszprémből a kardiológiai- és anyagcsere betegeket a II-es Belgyógyászati Osztály 36 ágyának COVID ellátásra való átállása miatt jelenleg a Balatonfüredi Állami Szívkórház látja el.

Az ajkai baleseti feladatok egy olyan kórházba kerülnek át, amely egy ideje már a saját ellátását sem tudja megszervezni és biztosítani. Ráadásul a normál működéshez képest is csökkentett ágyszámmal működik maga a veszprémi traumatológia is

– hiszen egy részéből COVID osztály lett.

Persze könnyen revolverezhetnénk azzal, hogy az Ajkai Kórház orvosainak átirányításával a helyzet kezelhető, de akkor sem lesz elérhető műtőből és betegágyból több, sőt. Mert hiába van a veszprémi baleseti sebészetnek három műtője is, az ajkai mátőblokkot nem lehet odaszállítani, ahogyan az ágyakat sem.

Így további műtéteket lesznek majd kénytelenek az orvosok elhalasztani, miközben azon kell imádkozni, hogy ne történjen egy súlyosabb baleset, mert akkor megáll a rendszer, vagy a beteg a továbbszállítás közben hal meg. A helyzeten nem segíti, hogy időközben a Veszprémi Kórházon belül igen komoly humánerőforrás válság és eszközhiány gátolja a biztonságos ellátást. Ezért a dolgozók írásban a főigazgató asszonyhoz fordultak.

A sürgősségi osztályon 5 szakdolgozói státusz évek óta üres és ehhez most további 8 szakdolgozó hiányával is meg kell küzdeniük, de hasonlóan siralmas az orvos-helyzet is, amit súlyosbít az is, hogy a vállalkozó orvosok szerződéseit felmondták, új szerződésük pedig nincs.

Nem megnyugtató a tárgyi eszközök állapota, illetve hiánya sem. A levél szerint a sürgősségi osztály COVID részlegén nincsen fekvőágy, a lázas, fulladó betegek ülve várják a sorukat, de mobil EKG sincsen ott külön, ezt a tiszta részlegből kell átvinni. Talán ami a legjobban jellemzi az egész magyar egészségügy felkészülését az immár lassan két éve tartó járványhelyzetben, az a következő mondat:

Oxigén biztosítása egyre nehezebb…Jelenleg maximum 5 főt tudunk egyszerre oxigénnel ellátni, miközben átlagosan 10 fő tartózkodik bent

Mindeközben részben a COVID ellátásra való átállás, részben pedig a rendkívül ostoba humánerőforrás menedzsment miatt – amelyet súlyosbít az a helyzet, hogy a vállalkozó orvosoktól, szakdolgozóktól éppen most szabadulnak meg az intézmények – Veszprémtől nem is messze, 100 kilométerre, a fővárosban van olyan kórház, ahol a műtéti program leállása miatt az orvosok egymást szórakoztatják, a leállított elektív ellátás miatt.

Tehát ha a képet Budapestről nézzük, vagy úgy gondoljuk, hogy nem érdekes a minőségi romlás, amit az okoz, hogy 10-15 intenzív osztályos betegre jut egy intenzív terápiás szakápoló a normális kettő beteg/ egy nővér arány helyett akkor persze, messze nincsen szó az egészségügy összeomlásáról.

Azonban ha ezt a képet most éppen az Ajkai Kórház ellátási területéről, vagy Veszprémből szemlélem, akkor már túl is vagyunk ezen kérdés szakmai vitáján.

Forrás: 444 

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Majd valamelyik szócséplő elmondja, hogy ez nem úgy van, csak ellenzéki hiszti. Orbán épp a napokban mondá, hogy az egészségügyben van még tartalék! Csak épp nem találják, valaki nagyon eldugta! Biztos az ellenzék, vagy Gyurcsány!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Majd valamelyik szócséplő elmondja, hogy ez nem úgy van, csak ellenzéki hiszti. Orbán épp a napokban mondá, hogy az egészségügyben van még tartalék! Csak épp nem találják, valaki nagyon eldugta! Biztos az ellenzék, vagy Gyurcsány!
csak úgy....
magyarországon egyre veszélyesebb magyarnak lenni..
nem mindenki éli túl a dübörgést és az elöre törtetést!
egy normális országban leváltják a bolondokat...
csak úgy....
@KisTehen: ha hülye ötletre lesz majd szükségem,te leszel az elsö akit ez ügyben fölkeresek!
Málna
@Nessy: Ez pont nektek való rémhír. Lehet aggódni. Azt úgyis annyira szerettek...:-)
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 20:09
Nehogy egyszer az ellenzéki szavazók hisztije miatt súly legyél egy kötél végén,bár ekkora marhát,mint amilyen te vagy borzasztó nehéz lenne felkötni..))
csak úgy....
@KisTehen: majd a csúszós utak eldöntik,hogy kinek van igaza..., föleg egy nem kívánatos tömegbaleset után! orbán pofázásból mindíg is jó volt,csak a tehetsége deficites.
Macskaszem
@csak úgy...: Már hogyne lenne tehetsége, úgy lopni meg hazudni senki nem tud mint a geczi.
jesz
a hír olvastán összerezzentem...öreg vagyok, nálam minden előfordulhat. Minden nap azon izgulok, nehogy valami fájjon, szúrjon, vérezzen, vagy lázam legyen...
Nem gondoltam volna, hogy ilyen világ előfordulhat nálunk...az, hogy máshol még rosszabb, az nekem nem vigasz...

MZP sem gyógyír, bármivel is vakítja a híveket...ha véletlenül nagy fölénnyel győzne, még egy év múlva sem tudná talpraállítani az egészségügyet(sem)...
csak úgy....
@Málna: egy ismerösöm törött lábát,kb. 52 óra várakozás után hozták rendbe ,-ez több mint 6 hónapja történt ,baranyában! -azóta szerinted javult valami?
csak úgy....
@Macskaszem: de mi már tudjuk,hogy lop és hazudik,-szóval már nem is annyira tehetséges. röviden,-lebukott
simmering73
@KisTehen: A tehenekben van egy szikrányi értelem, de tebenned ezt hiába keresem.
Nessy
@Málna: Tudod, sok évtized az egészségügyben, látni évről, évre az egyre több ellátási problémát, az tudja, hogy ez nem rémhír. De legyen neked, a te hited szerint! Élvezd a két hónapos időpontot a járóbeteg szakellátásban, élvezd a hónapok óta tartó fájdalmat a többször elhalasztott protézis műtét miatt. Persze, ha nem probléma a több százezres magán ellátás, ezt úgy sem érted.
Málna
@csak úgy...: És meghalt addigra? Vagy le kellett vágni a lábát?
Málna
@Nessy: De ha nem romlik a helyzet, ti akkor is egyre sötétebben láttok mindent. Szerintem ez a korral jár.
csak úgy....
@Málna: 20:51 hasonló kedves emlékeket te elmebeteg! te egy ritka hülye pitsca..
Nessy
@Málna: Mondd, mit lehet azon "sötéten látni", hogy anno három sebész rendelt délelőtt. Ma egy rendel! És baleseti ellátást kivéve időpont kell a sebészetre. És nem két nap az időpont. És nem ez az egyetlen rendelés, ami elméletileg beutaló nélkül vehető igénybe, viszont sokszor heteket kell várni egy mezei vizsgálatra. Ez nem a korral jár, csak össze tudom hasonlítani a pár évvel ezelőtti, és az egyre romló mai orvos, és asszisztens létszámot és az ezzel járó problémákat! Úgy mellékesen nem vagyok demens.
Az viszont lehet, hogy mindent sötétebben fog látni, akinek a szürke hályog műtétje késik, és alatta közben kialakul egy macula degeneráció, ami kezelés nélkül vaksághoz vezet.
gina
Szemét putris ciggánynak ez egy szuper viruskezelése és ellátás, ha van Isten akkkor ezt a szemetet a temetőbe viszi /////
csak úgy....
@Málna: nem is említettem,hogy a csaj és családja évekig hüséges fidesz szavazó volt! mondom volt! -az ilyesmi meg terjed...
Málna
@csak úgy...: 21:26 Csak volt? Akkor tényleg belehalt?:-)
Málna
@Nessy: Nem mondtam, hogy demens vagy, csak kissé megkeseredett. És persze, hogy minden jobb volt régen, amikor még nem voltál megkeseredve...:-)
De most komolyan: ha egy sebész el tudja látni azt, amit régen hárman csináltak, akkor ott bizony komoly pazarlás ment. Tudomásul kell venni, hogy ma már mindent költséghatékonyan igyekeznek csinálni. Ilyen lett a világ.
Nessy
@Málna: Semmit nem értesz! A három sebész minden beteget el tudott látni, ma az egyhez időpontot kell kérni, és majd egyszer sorra kerül, aki nem balesetes. Mert hiába pl. hétfőn 10 órára van valakinek időpontja, ha közben befut egy baleset, akkor azt látja el, és a többi ellátás csúszik. De az az érzésem, vagy nem érted, vagy nem akarod érteni. Egyébként sok mindent lehet rám mondani, de hogy "megkeseredett" lennék, azt aztán nem! Szerencsére!
csak úgy....
@Málna: a fidesz fog ebbe "belehalni" ,de ne figyelmeztesd öket..
Málna
@Nessy: Hogyne érteném. Most is el van látva minden beteg - egy sebésszel - legfeljebb némi csúszással.
Mindenki tagadja, hogy megkeseredett lenne, még a legkeserűbb emberek is. Ez természetes.
Málna
@csak úgy...: Egyszer majd valamiben, igen. Reméljük, megéred.
Toller Béla
@Málna: Öregem, fáradj be a kórházba, gyakorlatilag bármelyikbe ! És utána mondd, hogy minden beteg el van látva ...ha nem vagy szemenszedett aljadék, nem fogsz ilyent modanik, garatantálom ! Hja, és bármelyik osztály várójába benézhetsz !
Dr Beviz Elek
@Dr Beviz Elek: ...ztán a levegőből is kivonható (21%)! Ott még a Nitrogén is hasznos: ld. műtrágyagyártás...
SÖRÖS
@Nessy: Ááááááááááááááááááááááá! ÉN!
Málna
@Toller Béla: Mit kellene néznem a kórházban, a váróban? Aki ott van, az azért van ott, mert ellátják. Most is van ismerősöm kórházban, kap ellátást. Nem is hallottam még olyat, hogy valaki beteg, és nem látják el.
Nessy
@Toller Béla: Az, hogy ellátás és ellátás között mekkora különbség lehet, azt szerencsére kevesen tudják. Egy nővér/két beteg, vagy egy nővér/10 beteg az intenzíven, mindkét esetben a "beteg ellátása" biztosított elméletileg. Az sem mindegy, hogy két perc jut átlagosan egy betegre ambulanter, vagy tizenöt, szintén nem mindegy. Esetleg nem az éppen rendelő orvos szakterülete a beteg problémája, és tovább küldi. Új időpont, tovább várakozás.
ómió
És már tízezredszerre se képes "összeomlani"? Hát, hova jutunk így, efftársak!?
silber13
@Horizont: Ne csodálkozz Málnán és Ómión, ezen a két bugrison!
magyar1
Akinek nem feltétlen szükséges ne menjen kórházba, mert megfertőződik és a hullaházban végzi.A szervezető öngyógyító képességét is próbálják használni vitaminokkal és egészséges életmóddal, kevesebb stresszel.
Nessy
@magyar1: De a sürgősségi ellátást zömében sérülés, rosszullét stb.esetébe veszik igénybe. Ezekre nem igazán hatásosak az ajánlataid.Vannak esetek, amikor a beteg utaztatása sok kilométerrel tovább,egy másik intézménybe, azt is jelentheti, hogy kicsúszik abból az időből, amikor még későbbi maradandó károsodás nélkül gyógyítható. Pl. stroke, infarktus esetében.
magyar1
@Nessy: Ez jogos, de volt, hogy egy ismerősömet az SBO stroke-al befektették ugyan de csak másnap kezdték el a vér hígítiását. Ezt nem lehet elfogadni, hogy az sbo-n ne azonnal lássák el a betegeket.
Nessy
@magyar1: Ehhez szakorvosra van szükség. Lehet, hogy épp a covid osztályon volt, vagy ami még rosszabb, át van vezényelve a legközelebbi centrum kórházba. Ebben a témában olyanok döntenek, akiknek fogalmuk sincs az eü működésének összefüggéseiről, részletes működéséről.
vacsi
Azaz egy perforált vakbélbe is simán meghalhatunk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.