Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben azonnali kérdésre válaszolva bejelentette, hogy jövőre a költségvetésben előirányzott három százalékkal szemben, öt százalékkal emelik a nyugdíjakat, miután a Magyar Nemzeti Bank szerint ilyen drágulási ütem várható jövőre – írja a hírklikk.

Százezrekkel károsítja meg a nyugdíjasokat a kormány, hiába az osztogatás
Kép: Pixabay

Az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint az alapvető élelmiszerek árának drágulási üteme az idén hónapról-hónapra meghaladja még a hét százalékot is. A nyugdíjasoknak jól kommunikálható választások előtti osztogatási „gesztus” legjobb ellenszere a szocialista politikus szerint a közérthetően, az ország minden szegletébe eljuttatott információ.

Matolcsy György legutóbb 4,7-5,1 százalékos várható inflációról beszélt 2022-ben, a jegybanki prognózis majd valamikor a hónap közepén jön ki legfrissebb inflációs jelentésében.

Egyébként az idei évet is három százalékkal kezdte a kormány, majd  szokatlan módon, nem egy lépésben, novemberben hajtotta végre az ilyenkor törvény által előírt utólagos éves kiegészítő nyugdíjemelést, hanem kettőben.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint amúgy a fogyasztói árak 6,5 százalékkal haladják meg az egy évvel ezelőtti szintet. Az előrejelzések pedig további drágulást vetítenek előre.

A Portfolio elemzői konszenzusa szerint novemberben hét százalék fölé emelkedhetett az infláció, ami 2007 óta nem látott rekord.

Ha Magyarországot tíz egyenlő részre osztjuk, akkor minden egyes tizedbe egymillió ember jut, s a legalsó tizedben, azaz az egymillió legszegényebb tizedben élők közül 2010-ben még csak 26 152 nyugdíjas volt, 2020-ban már 269 953. A szegények durván harmada nyugdíjas.

Évi százezrekkel károsították meg a nyugdíjasokat

Be kell például mutatni, hogy mennyit vettek el a nyugdíjasoktól az egymást követő Fidesz-kormányok. Korózs példaként hozza fel, hogy a durván 150 ezer forintos átlagos nyugdíj („a nyugdíjasok kétharmada nem kap ennyit”) ma 185 ezer forint lenne, ha Orbánék nem törölték volna el a svájci indexálást.

Amikor 80 ezer forintot ad Orbán nyugdíjprémium gyanánt, akkor közben az év során már megspórolt majdnem 400 ezer forintot”

– hívta fel a figyelmet. Még ha a 13. havi nyugdíjat is adják, akkor is negatív a nyugdíjasok éves szaldója.

Az ellenzéki pártok programjának alapkiadványában benne van a vegyes indexálás visszahozatala.

Forrás: hírklikk
Címlapkép: Pixabay

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
@kereső: Az egész nyugdíj felfordulásra gondoltam.
Gyurka80
@Eladott Ország: Abban biztos vagyok böszmeferi sokkal rosszabbul kezelte volna (láttuk karigerit), hiszen 2 évig nem csinált semmit...!
kereső
@Rizikó: Nincs itt semmi "törvénytelen"- hiszen minden alá van támasztva jogszabályokkal. Csak arról nem volt szó, hogy nem a tényleges inflációval számolnak, hanem a mag inflációval. Amely meg pontosan azoknak a termékeknek az árváltozását nem követi, amelyet jellemzően a nyugdijasok fogyasztanak. Ha!! elolvastad volna a 2009-es Tv. módositást- akkor láthattad volna, hogy ott még az inflációs ráta meghatározásánál külön!! nyugdijas inflációról is beszél a Tv. Ezt meg 11 éve el kell felejteni, mintahogy azt is, hogy a KSH mediánt számoljon sok területen(jövedelmek) és ne átlagot, és nem mér egy főre jutó megélhetési költséget- háztartásonként-és még sok minden mást sem.Egyszóval: hazudnak a gyöngybetűk a hófehér papiron.
Rizikó
@kereső: Viszont nem találtál benne törvénytelent! Jól gondolom?
vitriol
A nyugdíjasok csak módjával örüljenek az emelésnek, mert lehet, ők is csak úgy kapják meg, ha ki tudják gazdálkodni maguknak, mint a polgármesterek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.