Ahogy arról mi is beszámoltunk hozzávetőlegesen a hazai intézmények negyede vett részt abban a felmérésben, amelyet a Nemzeti Pedagógus Kar indított el a közelmúltban annak érdekében, hogy kiderítsék, januártól hány pedagógust és más iskolai dolgozót kell majd pótolni a kötelező oltás miatt.

"Ez Orbánék legnagyobb hibája, megbocsáthatatlan" – összeomlik a közoktatás a kötelező oltás miatt
Kép: Pixabay

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke Horváth Péter elmondta:

a helyzet aggasztó, 1500 intézményben mintegy ötezer pedagógus nincs beoltva, és közülük háromezren a jövőben sem tervezik felvenni a vakcinát.

A felmérésben részt vevő iskolákban és óvodákban összesen 5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva, közülük 3338-an nem is tervezik felvenni a vakcinát.

A tanárok 61 százaléka tehát az intézkedés hatására sem változtat korábban meghozott döntésén.

Szintén nem elhanyagolható tény, hogy az 1522 intézményben van továbbá 3289 egyéb munkavállaló, aki ugyancsak nem vette fel az oltást, és közülük 2081-en nem is tervezik beadatni.

Azokból az állami iskolákból vándorolnak el a dolgozók, ahol számos esetben már eddig is csak megfeszített tempóban, túlórákkal és helyettesítésekkel lehetett ellátni a feladatokat. A felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a többség számára egész egyszerűen érthetetlen, hogy a kötelező oltás bevezetése miért a fenntartótól, és miért nem a feladatoktól függ.

Míg egyes intézményekben százszázalékos az átoltottság, máshol a dolgozók harminc-negyven százaléka nem vette fel az oltást. Ha az oltatlanok hatvan százaléka esetleg meg is gondolja magát, januártól összességében a munkavállalók tíz-húsz százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást. Emiatt a téli szünet után pánikhelyzet alakulhat ki, erre kellene valamiképp megoldást találni

– folytatta Horváth Péter, hozzátéve, hogy éppen ezért az államtitkársággal is megosztják a felmérés eredményeit.

Azt már tudjuk, hogy a felmérés persze nem teljes, és iskolánként eltérők az adottságok.

Ha például valahol a tíz angoltanár közül kiesik egy, akkor csoport-összevonással viszonylag könnyen orvosolni lehet a helyzetet. Ugyanakkor ha egy vagy akár több alsós pedagógus távozik, a gyerekek állandó osztályfőnök nélkül maradhatnak, ami ebben az életkorban komoly törést jelenthet.

Az ilyen speciális helyzetekért nem a pedagógusoknak, oktatóknak, hanem a kormánynak kell vállalnia a felelősséget, mert tanév közepén olyan rendeletet hozott, amellyel veszélybe sodorja az oktatás biztonságos működését.

Ez a legnagyobb hiba amit elkövetett a kormány ezzel kapcsolatban jelneleg, ugyanis már most is katasztrofális a helyzet a közoktatásban

- mondta lapunknak egy budapesti tanár. 

Nálunk a legtöbben be vannak oltva, viszont tudok három olyan kollegáról aki nem fogja felvenni az oltást, ezt nekem nincs jogom megítélni, de az biztos, hogy ők akkor nem fognak itt tanítani. Van pár bizonytalan, ők vagy felveszik vagy nem. Ezt nem tudjuk még előre.

- tette hozzá.

Mindez egybecseng az egyik szakképző centrum vezetőjének véleményével, aki szerint azért sem érdemes az ilyen felmérések adatait figyelembe venni december végéig, mert addig jópáran beoltathatják magukat olyanok is, akik korábban tiltakoztak ellene.

Az biztos, hogy nem gondolkoznak, legalábbis nem ésszerűen. Megbocsáthatatlan az ami itt folyik. Jelenleg sokkal nagyobb a tanárhiány, mint amekkorát kezelni tudnánk iskolai szinten.

- mondta el egy budai gimnázium igazgatója lapunknak, aki szerint alternatívát kéne kínálni, vagy párbeszédet nyitni.

Hogy mi lesz a diákokkal? Azt nem lehet tudni, ezért is mondtam, hogy minden logikát nélkülöz ez a jelenlegi szabályozás. Arra, hogy hány oltatlan pedagógusunk van arra nem szeretnék válaszolni, de biztos, hogy több embert is el fogunk januártól veszíteni. Aztán, hogy visszajönnek-e? Azt ki tudja. Mert én nem tudom megítélni, hogy az alapítványi vagy egyházi iskolák mennyit fognak elszippantani.

- fejtette ki álláspontját.

Ahogy már a múlt heti cikkünkben beszámoltunk róla, az érdekvédelmi szervezet úgy gondolja, hogy a pedagógusokkal kapcsolatos bérfeszültségről szeretné elvonni a figyelmet a kormány a kötelező oltással, pedig felelősségtudatosan fontosabb lenne arra koncentrálnia, hogy

a diákoknak az oktatáshoz való hozzájutását biztosítsa, mert a vártnál is nagyobb tanárhiány miatt sérülhet a tanulók joga, veszélybe kerülhet sokak érettségije és továbbtanulása is.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Vadészeb legyek, ha értem, hogy az egyházi, alapítványi, magán iskolákban nem probléma az oltás! Ott nem fertőz a vírus? Érdekes ez a szelektív oltási kötelezettség! A takarítóknak kötelező, a képviselőknek nem.
Tényleg, mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
division
Háromezer pedagógus nem akarja magát beoltatni. No comment.
Nessy
Vadészeb legyek, ha értem, hogy az egyházi, alapítványi, magán iskolákban nem probléma az oltás! Ott nem fertőz a vírus? Érdekes ez a szelektív oltási kötelezettség! A takarítóknak kötelező, a képviselőknek nem.
Tényleg, mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek!
Medvepapa
Orbán hülyét csinált az egész magyar oktatásból, az egész pedagógus társadalomból. De megérdemlik a tanárok. Még ma is ázzon hezitálnak hogyan szervezek meg a 2 órás figyelmeztető sztrájkot. Nem akarok uszítani, de küldjenek már ki Francia vagy Olaszország delegációt és tanulmányozzak, hogy ók hogyan is csinálják azt amit a magyar tanárok képtelenek megoldani.
Rizikó
Ne oltassa be magát ez a három ezer. Akkor majd gyerekfelügyelök látják el a feladatokat, amíg nem lesz elég tanár!

Tavasszal, emlékszem épp ők hisztiztek, hogy miért nem elsőnek oltják őket, mert veszélyben érzik magukat. Most akkor hazudott a szakszervezet, vagy most?
csak úgy....
@Rizikó: belöled jó tanár lenne,nem unatkoznának a nebulók,állítolag oltva is vagy.., mi tart vissza!? :) csak nem a pedofil múltad?
Istenakinincsen
@division:ma, 21:35
Véletlenek nincsenek,,mindennek megvan a maga jó oka.)No comment.
division
@Istenakinincsen: Ennek nem igazán. Pedagógusok, egészségügyi dolgozók nem akarják az oltást felvenni, inkább magukat is kiteszik a veszélynek. Számomra érthetetlen.
Nessy
Nem tudom már komolyan venni sem a tanárok, sem az egészségügyiek nyaff, nyaffját. Amikor a "fekete ruhás nővér" elindította harcot, kihátráltak mögüle! Amikor a kockás inges tanár hasonlóképp megpróbálta felrázni a pedagógusokat, kihátráltak mögüle! Akkor most egyék meg, amit főztek! Igérnek 30% emelést, aztán már 21%-nál tart a kormány. Aki hitt nekik, és csalatkozott, az most ne szóljon egy szót sem! Nem akarom dicsérni kormányunkat, de a szavahihetőségükkel már sok éve van némi probléma!
Istenakinincsen
@division: ma, 00:02
Talán meg kellene tudni és megérteni,hogy mi ennek az oka.Van veszély ezt már látjuk kb két éve.
De sokminden homályos és arra nincs semmilyen "tudományos"magyarázat,hogy oltottan vagy oltatlanul miért éli túl az egyik és miért hal meg a másik?Nem nagyon akarod megérteni amit mondok,de nem baj.
division
@Istenakinincsen: Gondolod? Most fogják igazából vizsgálni a genetika és az oltások együttes szerepét, hiszen én sem kaptam még el soha ezt a vírust, tavaly sem amikor még nem volt oltás, ami már akkor felvetette a genetika kérdését. Most is hasonló a helyzet, családok fertőződnek meg, de mindig van egy-kettő, aki ellenáll ennek a szarnak a szoros kontakt ellenére. Sok kutatás, vizsgálat áll még előttünk, de az omikron ad némi reményt a szelídülésre is, hiszen sok az oltott, és talán a genetikailag ellenálló ember is, ami nem kedvez a vírusnak, mert elfogy a tápláléka.
Rockxy
szoval a tanarak otassák maguk, mert ha nem akkor dádá, a képviselkedőnek meg nem annyira fontos?
hogy van ez drága nemzettestvéreim?
propeller.hu/itthon/3746035-nem-ment-at-bencsik-janos-javaslata-igy-nem?all#c3221058
Istenakinincsen
@division: Ezt irtad:"Most fogják igazából vizsgálni a genetika és az oltások együttes szerepét"
Késő már nem érted?Megoldotta(volna)a természet.Minden ember MÁS ezért az egyik oltva is beledöglik a másik meg oltatlanul sem.amibe az ember beavatkozik az csak károkat(problémákat) tud okozni amik további problémákat szülnek...amit szintén meg kell oldani.Négyzetesen növekednek az okos emberek által kitalált és megoldást kényszeritő problémák.
Ezek nem látszanak,vagy nem akarod látni?...nem csak a koronavirusra vonatkozik ez,hanem rengeteg szarvashibára amit már elkövettek az ostoba,de az uralkodók által státuszban tartott tudósok"szakemberek"...hmm.
Nézz vissza egy kicsit a történelmi vivmányokra.Szánalmas.
division
@Istenakinincsen: A gyerekkori oltások nélkül már lehet te sem élnél, szóval mégis jobb lesz ha abbahagyjuk eme értelmetlen vitát.
ómió
Pedig efftársilag, ugye, mennyivel jobb lenne, ha oltás hiányában kihalna és nem "összeomlana"!
Rockxy
"...összeomlik a közoktatás a kötelező oltás miatt"

aha, tehát a képviselőknek azért nem kötelező az oltás, mert nehogy összeomoljon a parlament.
pedig lehet, hogy az lenne a legjobb megoldás, az összeomolás.
ésakkor a kép viselők felelősek, példamutatóak és nemzetmentőek és még satöbbi is?
nem arrúl volt szó, hogy aki nemóttat, az felelőtlen, sőt gyilkos?
az oltatlan képviselők oltatlanul is üdvösek?
a mentelmi jog megmenti őket a szuritól?
vagy mi az isten?
vagy...mi az ördög?
propeller.hu/itthon/3746035-nem-ment-at-bencsik-janos-javaslata-igy-nem?all#c3221058
Istenakinincsen
@division: ma, 02:02
A gyermekkori oltások az egy egész más történet,bár nem tudhatjuk hogy az valójában egy sikertörténet,vagy a hosszútávú következményeinek milyen hatásai vannak a mostani járvánnyal kapcsolatban.Minden mindennel összefügg ezért nem zárhatunk ki semmit és nem lehet különválasztani és csak önmagában vizsgálni ezt a viruskérdést.
Honnan tudhatnád hogy nem pont a gyerekkori oltások,az influenza,a kullancs, hpv ..stb oltások hogy viszonyulnak a koronavirushoz?
Persze hagyjuk mert nincs értelme olyasmiről beszélgetni amiről még a "szakértők"sem tudnak semmit és már egymás ellen beszélnek.egyik ezt mondja a másik azt és ez naponta változik.
Mindettől függetlenül fontos az egyéni saját tapasztalatok megosztása,mert minden ember más és mindenkire másképp hat ez a virus.Itt nincs egyenruha és ezért nincs értelme a tömeges birkaoltásnak.
Istenakinincsen
@division: Csak neked hogy végre megértsed:2019 nyarán elkaptam egy enyhe változatot(csak szaglás,ízlelés elvesztése,köhögés ájulásig)kb három hónapig tartott.
2020 januárban(amikor még hír sem volt Vuhan-bol)kétoldali tüdőgyulladás,levegőt nem kaptam,aludni nem tudtam csak ülve,39 fokos láz két hétig.Utána még két hétig féllábbal az örök vadászmezőkön voltam.Két hónap kellett ahhoz hogy lassan ujra öt méternél többet tudjak menni,egy házkör már nagy eredmény volt!A lépcső az az igazi úr...felmászni a hálószobába úgy hogy nem kell háromszor leülni?Az emberi szervezet viszonylag tökéletes,meg tudja gyógyítani saját magát.
Az orvosok olyan bevett gyakorlatokat alkalmaznak amit tanultak/vagy ami a tömegesen elvárt eredményeket alátámasztja.
Ez nagy hiba mert nem tudnak vagy nem mernek alkalmazkodni az új helyzetekhez.
Kórházba csak akkor menj,ha meg akarsz halni...de én akkor sem mennék.
division
@Istenakinincsen: Csak egyetlen kérdés: Honnan tudod, hogy covidot kaptál el 2019 nyarán és 2020 januárjában? Simán lehetett más is, mondjuk influenza, az is tud ilyen szövődményeket okozni oltás nélkül. A gyerekkori oltásokba meg valóban ne menjünk bele, ekkora vívmányokról nem akarok vitázni.
division
@Rockxy: A pedagógusok egy része miatt fog összeomlani, mert képtelenek megérteni az oltás fontosságát, és ez főleg nem egyeztethető össze olyan szakmákkal, mint a tanári meg az egészségügyi. A képviselők elvileg mind be vannak oltva, persze én sem helyeslem ennek ellenére ezt a törvényt.
magyar1
A múlkoriban azt írták, hogy az iskolázatlanok nem oltatják be magukat, a pedagógusok is iskolázatlanok?
Ha az emberek meg lennének győződve, hogy jó az oltás, nem hallanának arról közvetlen környezetükben, hogy sokan sokkal rosszabbul vannak, akkor önként, dalolva mennének beoltatni magukat.
De a bolygón már mindenki meg van győződve róla, hogy a kormányok már nem a nép érdekeit szolgálják hanem a pénzéhes milliárdosokét.
Istenakinincsen
@division: Honnan tudom???...hát inkább ne tapasztald meg.,bár a történetnek még nincs vége.
Egyenlőre hagyjuk mert tényleg nincs értelme semmilyen meddő vitának.
magyar1
@Istenakinincsen: Na meg azt sem tudhatjuk, hogy ez a sok rákos ember nem a gyerekkori oltás következménye - igaz?
Istenakinincsen
@magyar1: Apró szelete ez csak a valóságnak.Mit eszünk?Génmódositott növényeket,műtrágyát,hogy jóllakjunk.
Kizsákmányolt földekről izetlen(műanyag) paradicsom...stb.Olyan összefüggések vannak amit senki sem vizsgál,mert nem az az érdek.
Rockxy
@division: A képviselők elvileg vannak beoltva?
Gyakorlatilag nem?
Ha be vannak oltva, akkor mi értelme a Bencsik féle javaslatnak?
Ha nincs mindegyik beoltva, akkor hol marad a példamutatás?
Vagy tőlük nem elvárható?
division
@magyar1: Tényleg jobb lenne ha sokszor inkább nem szólalnál meg. A covid oltásoktól egész szépen kezdünk visszamenni a gyerekkorban adott kötelező oltásokhoz, amelyek milliók életét mentették meg, és mentik is a mai napig. Miért kell ezt?
division
@Rockxy: Nem folyok már bele abba a mocskos politikai érdekekbe, amelyek körülölelik a vakcinákat, abból nekem is elég volt. Nézd meg inkább ezt, értsd meg, nem kell írnod hozzá semmit.
propeller.hu/nagyvilag/3747335-mi-lesz-omikron-utan-vakcinologus-szemevel#v3222774
magyar1
@division: Az, hogy a Föld népessége szaporodott nem azt jelenti, hogy milliók élete menekült meg.
Senki nem vizsgálja, hogy azoknak a csodálatos gyerekkori oltásoknak is mi a következménye.
Adják a csecsemőknek mert ez a kötelező. De ennyi beteg, rákos és más bajjal küzdő embert még 40 éve sem láttunk.
magyar1
@magyar1: Ja és születésszabályozás kellene az egész bolygón, ami nem azt jelenti, hogy vírusokat és baktériumokat terjesszenek, hanem ne szülessen sok gyerek. Ez a humánusabb nem a gyilkolás.
Ezt elsőként Kína ismerte fel.
magyar1
@division: Bocs, az előzőt neked szántam.
Rockxy
@division: Csak annyit írok, hogy ezt a fajta orvostudományt teljesen áthatja a materialista szemlélet. Nem látja a teljes embert, csak az anyagot, biomechanikus gépként tekint a működésére.
Szerintük vannak anyagok, amik megbetegíthetnek és az ellen csinálni kell egy ellenanyagot, ami talán meggyógyít, talán nem.
A bizonytalanság abból adódik, hogy szellemileg, lelkileg, tudatilag nem vagyunk egyformák.
A placebo sem gyógyít meg mindenkit, olyankor az orvosok egy pillanatra elismerik a hit létezését.
Aztán pedig nyomatják tovább a gyógyszeripari vegyszerek alkalmazásának fontosságát, mert nagy pénzek vannak benne.
Az univerzumra csak kevés jellemző igaz: végtelenül bonyolult és sokszínű.
Aki fekete-fehérben látja, és láttatja, az a hanyatlást szolgálja.
Ezért jutottunk a tönk szélére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.