Közel 7 millió magyar nyelvű komment a Covidról, ebből 3,5 millió az oltásokról: ez a koronavírus-járvány eddigi Facebook-mérlege az Ynsight Research piackutató mérése szerint. Miközben Nyugat-Európában már utcákon is zajlik az oltásellenesek „szabadságharca”, Magyarországon eddig jobbára az online térben maradtak a viták – számol be róla a HVG360 cikke.

Az Orbán-kormány autokrata csapdahelyzetbe került: szembe kell menniük a konteókkal
Kép: Facebook/Orbán Viktor

Voltak ugyan tüntetések, de az osztrák, német vagy holland demonstrációkkal szemben ezek marginális megmozdulásoknak tűntek, és békésen zajlottak. Igaz, a magyar oltatlanokat közel sem érik akkora hátrányok, mint nyugat-európai társaikat, az Orbán-kormány lényegében semmiben nem korlátozza őket.

Kutatásaink szerint nálunk a szélsőjobb és a civil oltásellenes mozgalmak versenyeznek egymással az erre fogékony emberek figyelméért, míg külföldön összekapcsolódnak, közös tüntetéseket szerveznek

– mondja Győri Lóránt, a Political Capital elemzője. Az online térben viszont, teszi hozzá, eltűnik a különállás, az oltásellenes tartalmak egymást erősítik. Ha valaki nem követi az oltásellenesek egyik leghíresebb arcát, Gődény Györgyöt, de szélsőjobbos szavazó, a politikai oldalakon is megtalálja az oltásellenes konteókat, és fordítva.

A Magyarországra óriási erővel lecsapó, fertőzési rekordokat hozó negyedik hullám tovább erősítette az oltásellenesek hangját az online térben. Az áttöréses fertőzések szerintük az oltások hatástalanságát bizonyítják, ezért elárasztották a közösségi médiát a covidos oltottak nagy számáról, a kórházakban kezelt oltott tömegekről szóló mémekkel, posztokkal.

Különböző clickbait álhíroldalakra építve rövid idő alatt létrehoztak egy százezeres elérésű, komoly online mobilizációra képes hálózatot

– idézi fel az elemző. A későbbi járványhullámokban már erre építve terjesztették a konteóikat.

A bejegyzések termékeny talajra hullottak:

március óta tovább nőtt a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek híveinek aránya.

Nem feltétlenül arról van szó, hogy többen lettek oltásellenesek, hanem inkább arról, hogy nyíltabban vállalják a véleményüket, akik eddig hallgattak. Azért tűnnek hangosabbnak az online térben, mert egyre bátrabban mondják ki, hogy nem akarnak oltást. 

A politika alábecsülte az oltásellenes mozgalom erejét. A kormány az ellenzéket vádolta oltásellenességgel, miközben a valódi oltásellenesekkel nem foglalkozott.

Ugyanis autokrata csapdahelyzetbe került a kormány. Éveken át ők voltak, akik a politikai összeesküvés-elméleteket beemelték a kommunikációs fősodorba, most viszont arra kell biztatniuk, hogy konteók helyett a tudományos tényeknek, bizonyított adatoknak higgyenek az emberek.

Az oltáselleneseket segíti az is, hogy az Orbán-kormány továbbra is titkolja a járvánnyal kapcsolatos adatok jelentős részét. Így egy olyan elszólásra, mint amikor Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kórházban lévők 45 százaléka oltott, azonnal lecsapnak, posztokat, mémeket gyártanak belőle, és terjesztik mint újabb bizonyítékot az oltások hatástalanságára. 

A további részletekről, és megszólalásokról, valamit arról, hogy kikből épül fel Gődényék mindig kommentelni kész, az oltással kapcsolatos friss cikkek alatt azonnal megnyilvánuló online tábora a HVG360 írásában olvashat bővebben.

Címlapkép: Facebook/Orván Viktor 

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Mindenkinek kell legyen annyi esze, hogy a saját vélemény alapján döntsön.
Pálinkás Pál
@fideszes gyökér: te egy igen tudatlan emberke vagy, de elnézem neked,,mert egyszerű vagy mint a faék..
Rizikó
Annyira erőltetett ez a kormányt befeketíteni akaró erőlködés, hogy nevetségesebb, mint a Duma színház!
KisTehen
gondolhattam volna, hogy hvg cikk
csak ők tudják minden fszságból kihozni kihozni orbánt
ómió
Jó fedés az "efftársi oltáspártiságnak" is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.