Közel 7 millió magyar nyelvű komment a Covidról, ebből 3,5 millió az oltásokról: ez a koronavírus-járvány eddigi Facebook-mérlege az Ynsight Research piackutató mérése szerint. Miközben Nyugat-Európában már utcákon is zajlik az oltásellenesek „szabadságharca”, Magyarországon eddig jobbára az online térben maradtak a viták – számol be róla a HVG360 cikke.

Az Orbán-kormány autokrata csapdahelyzetbe került: szembe kell menniük a konteókkal
Kép: Facebook/Orbán Viktor

Voltak ugyan tüntetések, de az osztrák, német vagy holland demonstrációkkal szemben ezek marginális megmozdulásoknak tűntek, és békésen zajlottak. Igaz, a magyar oltatlanokat közel sem érik akkora hátrányok, mint nyugat-európai társaikat, az Orbán-kormány lényegében semmiben nem korlátozza őket.

Kutatásaink szerint nálunk a szélsőjobb és a civil oltásellenes mozgalmak versenyeznek egymással az erre fogékony emberek figyelméért, míg külföldön összekapcsolódnak, közös tüntetéseket szerveznek

– mondja Győri Lóránt, a Political Capital elemzője. Az online térben viszont, teszi hozzá, eltűnik a különállás, az oltásellenes tartalmak egymást erősítik. Ha valaki nem követi az oltásellenesek egyik leghíresebb arcát, Gődény Györgyöt, de szélsőjobbos szavazó, a politikai oldalakon is megtalálja az oltásellenes konteókat, és fordítva.

A Magyarországra óriási erővel lecsapó, fertőzési rekordokat hozó negyedik hullám tovább erősítette az oltásellenesek hangját az online térben. Az áttöréses fertőzések szerintük az oltások hatástalanságát bizonyítják, ezért elárasztották a közösségi médiát a covidos oltottak nagy számáról, a kórházakban kezelt oltott tömegekről szóló mémekkel, posztokkal.

Különböző clickbait álhíroldalakra építve rövid idő alatt létrehoztak egy százezeres elérésű, komoly online mobilizációra képes hálózatot

– idézi fel az elemző. A későbbi járványhullámokban már erre építve terjesztették a konteóikat.

A bejegyzések termékeny talajra hullottak:

március óta tovább nőtt a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek híveinek aránya.

Nem feltétlenül arról van szó, hogy többen lettek oltásellenesek, hanem inkább arról, hogy nyíltabban vállalják a véleményüket, akik eddig hallgattak. Azért tűnnek hangosabbnak az online térben, mert egyre bátrabban mondják ki, hogy nem akarnak oltást. 

A politika alábecsülte az oltásellenes mozgalom erejét. A kormány az ellenzéket vádolta oltásellenességgel, miközben a valódi oltásellenesekkel nem foglalkozott.

Ugyanis autokrata csapdahelyzetbe került a kormány. Éveken át ők voltak, akik a politikai összeesküvés-elméleteket beemelték a kommunikációs fősodorba, most viszont arra kell biztatniuk, hogy konteók helyett a tudományos tényeknek, bizonyított adatoknak higgyenek az emberek.

Az oltáselleneseket segíti az is, hogy az Orbán-kormány továbbra is titkolja a járvánnyal kapcsolatos adatok jelentős részét. Így egy olyan elszólásra, mint amikor Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kórházban lévők 45 százaléka oltott, azonnal lecsapnak, posztokat, mémeket gyártanak belőle, és terjesztik mint újabb bizonyítékot az oltások hatástalanságára. 

A további részletekről, és megszólalásokról, valamit arról, hogy kikből épül fel Gődényék mindig kommentelni kész, az oltással kapcsolatos friss cikkek alatt azonnal megnyilvánuló online tábora a HVG360 írásában olvashat bővebben.

Címlapkép: Facebook/Orván Viktor 

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
a zorbán vólt az első miniszterelnök a magyar történelem során, aki a háttérhatalomról beszélt.
megis kapta bokroslajostól, hogy bomlott a zagya.
mármint a zorbánnak.
lajjos meg a kommentelőktől kapott egy taslit, hogy tuggyuk lajos, te meg ott vótál a bilderbergek randiján.
illyen az, amikor a ló szabadon járkál, merakkor má nem lóg ki a lába, viszont láccik a zegész ló.
na, kellemes józanészt mindenkinek.
justhpeter
Mindenkinek kell legyen annyi esze, hogy a saját vélemény alapján döntsön.
Pálinkás Pál
@fideszes gyökér: te egy igen tudatlan emberke vagy, de elnézem neked,,mert egyszerű vagy mint a faék..
Rizikó
Annyira erőltetett ez a kormányt befeketíteni akaró erőlködés, hogy nevetségesebb, mint a Duma színház!
ómió
Jó fedés az "efftársi oltáspártiságnak" is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.