Napközben az Alpokalján, Kisalföldön tovább folytatódik az éjszaka kezdődött havazás, míg a Dunántúl más részein kezdetben havas esőre, fagyott esőre, illetve ónos esőre egyaránt lehet számítani, majd dél felől egyre inkább eső lesz jellemző.

Havazás, ónos eső: a Dunántúlon kemény, téli időjárási viszonyokra készüljön, ha kilép a lakása ajtaján

Térkép: met.hu

A reggeli órákig ónos esőre főként a Dunántúl középső és keleti felén lehet számítani (döntően átmeneti jelleggel), de kiemelten Veszprém megyében 1 mm-t meghaladó (akár 5 mm-t megközelítő) mennyiség is lehetséges a késő délelőtti órákig – írják a meteorológiai szolgálat honlapján.

Havazás, ónos eső: a Dunántúlon kemény, téli időjárási viszonyokra készüljön, ha kilép a lakása ajtaján

A csapadék halmazállapota napközben északnyugat felől egyre nagyobb területen havazásba vált át, azonban a halmazállapot váltás határa még meglehetősen bizonytalan. Összességében az Északnyugat-Dunántúlon, illetve a Dunántúli-középhegység térségében lehet 10 cm-t meghaladó (Alpokalján akár > 20 cm) hóréteg, míg a Dunántúl északkeleti részén, főváros térségében általában lepel – 5 cm hómennyiség gyűlhet össze.

Napközben a megélénkülő északnyugati szél az Észak-Dunántúlon hordhatja a havat.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig

Keleten is megnövekszik a felhőzet, így általában borult lesz az ég, csak estétől nyugaton lehet némi szakadozás.

Sokfelé, de a keleti megyékben csak estétől várható csapadék. A Dunántúl északnyugati részein tartós, kiadós havazásra, kissé délebbre vegyes halmazállapotú csapadékra, míg a délkeleti, keleti részeken döntően esőre kell számítani.

Reggel, kora délelőtt többfelé átmeneti jelleggel ónos eső is eshet. Napközben a Dunántúlon egyre többfelé vált át a halmazállapot havas esőre, majd hóra, így estére a Dunántúl nagyobb része fehéredhet ki,

a nyugati megyékben vastag hóréteg is kialakulhat.

A Dunántúlon az északi, másutt a keleties szelet kísérhetik élénk, olykor erős széllökések. Délutántól a Tiszántúlon délire fordul a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 0 és +8 fok között alakul, az Alpokalján lesz a hidegebb.

Késő estére -2 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Forrás: met.hu

Címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.