Európai uniós pénzen tanítják meg a romániai tanárokat arra, hogy miként oktassák idegennyelvként a románt a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekeknek.

EU-s pénzen tanítják meg a romániai pedagógusokat, hogy miként oktassák a magyar gyermekeknek a románt

Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

A program részleteit Hegedüs Csilla, a romániai Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára és Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa ismertette csütörtökön Kolozsváron.

Hegedüs Csilla elmondta: kilencmillió eurót biztosítanak arra, hogy 6190 romániai pedagógust képezzenek ki a román nyelv idegennyelvként történő oktatására. Az államtitkár elmondta: azt szeretnék, hogy a magyar gyermekek jól megtanuljanak románul. Noha a tanügyi törvény a 2011-2012-es tanévtől lehetővé teszi a román nyelv idegennyelvként történő tanítását, a tanárokat erre eddig nem készítették fel.

Az államtitkár hozzátette: elsősorban a magyar többségű kis településeken okoz gondot a román nyelv megtanulása, ahol a gyermekek csak az iskolai román órákon kommunikálnak románul. Ennek a következménye, hogy a nyolcadik osztály végén a képességvizsgán, és az érettségin a magyar tannyelvű iskolák diákjai rosszabb osztályzatot érnek el, mint román anyanyelvű társaik.

Az államtitkár elmondta: a tanároknak szánt programot az Európai Unió 2004-2020-as költségvetési ciklusából megmaradt pénzből finanszírozzák, ezért 2023 november végéig a képzést be kell fejezni. A program részét képezi egy olyan telefonos alkalmazás kidolgozása is, amelyik hozzászoktatja a román kommunikációhoz a gyermekeket.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
na már a két ország pedagógusait is össze akarják ugrasztani ? Nem fog működni mert a kisemberek mindig is szót tudtak érteni csak a nagyok túl gőgösek önfejüek és főleg politikusoknak " tartják " magukat pedig csak keverik a sz ... bizony
RonaGyuri
s ezek korlátolt barmok - még a saját országa hivatalos nyelvének megtanulása is gondot okoz nekik - jönnek ide parancsolgatni a magyar kultúráról! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.