350 milliárd forintnyi beruházást elhalaszt a kormány – derül ki a Pénzügyminisztérium csütörtök esti közleményéből-írja a Telex.hu. A lap azt írja, az intézkedés célja, hogy anélkül biztosan csökkenjen idén év végén az államadósság ráta, hogy közben leapasztanák a költségvetés likvid tartalékait.

Rekordméretű a hiány a magyar gazdaságban, 350 milliárdnyi beruházás marad el

Forrás: 123RF.com

A közlemény szerint a hamarosan megjelenő, a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló kormányhatározat rögzíti, hogy az államadósság-mutató csökkenésének a Kincstári Egységes Számla magas szintje mellett kell megvalósulnia. Az intézkedés a kormány várakozása szerint lehetőséget ad az egyensúlyi mutatók javítására, „amellyel erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése”. Az elhalasztandó beruházások listáját valószínűleg a határozatban találjuk majd, a mostani közlemény mindössze két bekezdésből áll.

A lépés hátterében minden valószínűség szerint az állhat, hogy egyensúlyi szempontból aggasztó hírek érkeztek mostanában: novemberben rekordméretűre rúgott az államháztartás hiánya (1009 milliárd forintot tett ki), és mostanra az is biztossá vált, hogy az idei év végéig már nem kapja meg a kormány a Helyreállítási Alap 326 milliárd forintos előlegét az EU-tól.

Az egyensúlyszámok aggasztó helyzete miatt nemrég Matolcsy György jegybankelnök is azt javasolta a kormányzatnak, hogy halasszák el „a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét”.

Forrás: Telex.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Akkor kezdenek takarékoskodni, amikor előtte elbaltáztak ezer milliárdokat? Milyen gazdálkodás ez?!! Előre is lehet gondolkodni, különösen egy országért felelős vezetőknek!
csak úgy....
azért pár darab külhoni templom még belefér, stadionokról nem is beszélve..
jó a kína jót ád.., jó magos kamatér.
Nyírfa
No, fideszkéim, ilyen az, amikor nincs miből nagymellényűsködni.
Azért érdeklődöm, a heti három alkalommal Ferihegy és Kína között repkedő kormánygépekbe ki fogja venni az üzemanyagot? Kína?
Jó vicc! :)
csak úgy....
@Nyírfa: engem az jobban érdekelne,hogy azzal a röpcsivel mit is hurcolhatna ide-meg oda!? ott valami nem egyenes dolog történik..
Nyírfa
@csak úgy...: Jogos az aggodalom, ezen már én is kiakadtam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.