Korábban beszámolt már arról a Jelen, hogy információi szerint közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt PCR-teszt megsemmisítését rendelték el. Most a Jelen arról ír, hogy további nyomozásuk során felmerült annak a gyanúja, hogy ezeket a súlyosan túlárazva beszerzett teszteket eleve nem lehetett felhasználni.

Eleve felesleges volt a több milliárdért vásárolt, azóta már lejárt PCR-tesztek beszerzése?
Fotó (illusztráció): Pixabay

A lap azt állítja, hogy a megkérdezett szakértőnk szerint pont így történt.

A külügy a vuhani törzsre lefejlesztett PCR-eket vette meg, de eleinte hiányoztak a használatukhoz szükséges eszközök. Mire ezek meglettek, a vuhani alfatörzs eltűnőben volt. Az újabb mutációkat pedig nem mutatja ki ez a teszt. A probléma a régi: a beszerzés előtt a kormány nem kérdezte meg a szakmát.

- írják.

Ötmilliárd forintért beszerzett PCR-tesztet semmisíttetett meg az Országos Kórházi Főigazgatóság, vagyis a magyar kormány. A tesztek megsemmisítését később az Országos Kórházi Főigazgatóság elismerte.

A lap szerint a hír komoly vihart gerjesztett, hiszen ezeket a teszteket azért kellett megsemmisíteni, mert nem használták fel őket akkor, amikor szükség lett volna rájuk. Így mostanra lejárt a szavatossági idejük.

A Jelen azt írja:

Mindez azért problémás, mert egyrészt ezeket az eszközöket közpénzből vette a kormány, tehát amikor megsemmisítik őket, akkor az adófizetők befizetéseit semmisítik meg, másrészt az elmúlt másfél évben számos egészségügyi szakember hívta fel a figyelmet arra, hogy sokkal több tesztet kellene elvégezni, ők azt kérték a kormánytól, hogy széles körben tegye elérhetővé az ingyenes tesztelést.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság azzal védekezett, hogy a gyors­tesztek visszaszorították a PCR-tesztek felhasználásását, így maradhatott a kórházellátó nyakán ekkora lejárt mennyiség. Csakhogy a gyorstesztek otthoni használatra elfogadhatók ugyan, de minden hivatalos ügyintézésnél PCR-teszteredményt követelnek meg.

A lap értesülései szerint a Fosun típusú teszt került a kukába, – amelynek darabja 6070 forint volt, a külügy pedig 3,4 milliárd forintért vásárolta – idén március végén, április elején jártak le.

A Clinomics termékéből 161 millió forintért vásárolt, ennek darabára 2593 forintba került és 2021. április 20-án jártak le.

A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is – ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam. A Maccurák is idén tavasszal, azaz április 7 és 13 között jártak le. Éppen, amikor a harmadik hullám tombolt az országban.

A Jelen szerkesztősége megpróbált tájékozódni a piacon, mivel a listán feltűnő tesztek ára meglehetősen magas, így a tesztek felhasználatlansága mellett az is kérdéses, hogy miért kerültek ennyibe.

A lapnak egy cég segítségével rövidesen sikerült is PCR-árajánlatokhoz jutniunk.

Beszámolójuk alapján hétféle tesztre sikerült ajánlatot kapniuk, a nagykereskedelmi árajánlat 50, 96, illetve 100 darabot tartalmazó dobozokra érkezett, mert a PCR-teszteket alapesetben ilyen kiszerelésekben árusítják.

Az árajánlat alapján egy darab teszt ára 1,3 és 2,30 dollár között van, vagyis jelenleg – 322 forintos árfolyamon számolva – nagyságrendileg 419 és 741 forint között mozog. A beszerzéskor azonban még 300 forinttal lehetett számolni, vagyis a legdrágább teszt az akkori árfolyamon 690 forintba került volna.

- írják.

Ez alapján a legalacsonyabb árú termékért is legalább hatszoros árat fizetett az állam, mint amennyibe más, jó minőségű termék kerül a piacon.

Az árkülönbség feloldása érdekében a beszerzést végző Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályához fordult a Jelen szerkesztősége.

Kérdésükre azt a választ kapták, hogy

akkoriban nem méricskélték az árat, a gyorsaság és az emberéletek mentése minden más szempontot fölülírt, piaci ár abban az időszakban lényegében még nem volt.

A lap azt a kérdést feszegeti, hogy ha ez valóban igaz, akkor

hogyan lehetséges, hogy raktárban porosodtak azok a PCR-tesztek, amelyek beszerzésénél még az árat sem nézték, mert az emberéletek mentése volt a legfontosabb szempont?

Kérdés továbbá, hogy valóban szükséges lépés volt-e a megsemmisítésük.

A lap szakértője szerint a szakma megkérdezése nélkül vett az állam tavaly tömegesen PCR-teszteket, ezért fordulhatott elő, hogy ilyen hatalmas összegért, túlárazva és lényegében fölöslegesen szerezte be az eszközöket.

A külügy tehát tömegével vette meg a vuhani törzsre lefejlesztett PCR-eket, de ezeket nem lehetett használni, s mire a feltételek meglettek, a vuhani alfatörzs eltűnőben volt. A régi típusú PCR-teszt pedig nem ismeri fel az új mutációkat.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: jelen.media
Címlapkép: Pixabay

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Mi van, ha meg se vették, csak papíron játszották le az egészet?
A maffiától ez is kitelik...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
maga a PCR teszt zsákutca..nem erre fejlesztették ki, a laborostól függ gogy milyen eredményt mutat..
RonaGyuri
nem lett volna, csak nem használták, mert nem kerestek rajta eleget! =))
134.bátor
@KisTehen: Nincs ezzel semmi gond,igaz? Mègha a te zsebedből is vettèk ki!!! Nektek tök mindegy,minden jó amit a főnök csinál
Namely
:DDDDDDDDDDDDDD
menjetek panaszra azokhoz, akik rettegtek/rettegnek

@134.bátor: te, az egyik fő elfogult, elfogultsággal vádolsz meg másokat?
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Peller Anikó
@RonaGyuri: Vagy eleget kerestek, aztán meg kit érdekel, úgy minta lélekeztetőgépekkel.

Majd felszámolják a kis bulicéget aki intézte oszt jónapot.
Béla333
Mi van, ha meg se vették, csak papíron játszották le az egészet?
A maffiától ez is kitelik...
Namely
@KisTehen: nem keversz össze valakivel?
magyar1
Oh, Istenem ne engedd ezt a féktelen pazarlást!
magyar1
@KisTehen: Ezért lenne okosabb ha felmérnék az igényeket, vagyis már meg van kik akarnak oltást és kik nem. Ennél többet nem kell venni.
Emmersson71
@magyar1: Az igény az, hogy minél többet lehessen rajta keresni!
Lepényleső
Ki látta,hogy volt egy darab is belőle? Emlékezhetünk az ország stratégiai búzatartalék meglétére;
halmokban,sok csarnokban a szalma bála s takarásnak a tetején vékony réteg búza rajta? Hová lett,
"senki" nem tudja,ezért a rendőrség sem kutatta,- hiszen mi végre,ha az elkövető nem jelentette?
vacsi
Sikerült mindenkit lebeszélni, most meg sipákolnak - és a kormányt hibáztatják.
ómió
Akkor, biztos az "efftársi tesztvágy" vetette meg velük!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.