Antall József miniszterelnök 1993. december 12-én hunyt el.

Aki a rendszerváltás/rendszerváltozás előtt nem sokkal született, alighanem meghatározó élményei között tartja számon a Kacsamesék 1993-as megszakítását. A Magyar Televízió által közvetített mesét 1993. december 12-én délután négy óra után szakították félbe, ugyanis ekkor hunyt el Antall József miniszterelnök, aki az első, szabadon választott miniszterelnöke volt az országnak.

28 éve halt meg Antall József, halálhíre bejelentésekor szakították meg a Kacsameséket

Fotó, címlapkép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Antall Péter, Antall-család archívum

Antallt 1956-os szereplése nyomán (az Eötvös gimnázium tanára volt, az ottani forradalmi bizottság vezetője lett) börtönbe zárták, majd eltanácsolták a tanári pályától, ekkor lett könyvtáros, rengeteget publikált gyógyítástörténeti témában – olvasható a Blikk megemlékező cikkében. Antallt politikai nézetei miatt (a forradalom idején részt vett a Kisgazdapárt újraszervezésében és a Keresztény Ifjú Szövetség létrehozásában) a rendszer fennállása során hosszú évekig figyelte meg az állambiztonsági szervek belső elhárítási osztálya (a hírhedt III/3) több besúgón keresztül is. 

1988-ban a Magyar Demokrata Fórumban (MDF) kezdett politizálni, végül ő lett pártja miniszterelnök-jelöltje az első szabad választásokon 1990-ben. 

Mandátuma ideje alatt többször kórházba került, mivel nyirokrendszerdaganatot állapítottak meg nála, egyik interjúját emiatt pizsamában adta, pár nappal egy műtétje után az 1990-es taxisblokád idején.

A betegség végül 1993. december 12-én győzte le, halálhírének bejelentése miatt szakították félbe a Magyar Televízióban futó műsort. Halála után Boross Péter belügyminiszter látta el a miniszterelnöki teendőket az 1994-es országgyűlési választásokig. 

Forrás: blikk.hu

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
jókora szerepe volt abban hogy így alakult..tönkrebaccta a rendszerváltást..és a fia sem jobb...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gazdag dezső
Bár sohsem került volna min.elnöki székbe Antall Ő volt az aki elkherdálta potom összegekért a hatalmas állami vagyonokat !! Ő volt az aki abszolút semmit sem értett az ország irányításához .Annyira akart min.elnök lenni ,hogy mindent megígért hogy nem lesz elszámoltatás...satöbbi csak adját át a kormányt .Aztán akik körbevették megvezették ,és elszórta elsőnek a sok vagyont fillérekért,az elrontott ,elhibázott privatizációnak nevezet rablások.Utánna már az összes többi kormány folytatta a nagy vagyonok elrablását .A jól működö tsz-eket szétverte,az állami gazdaságokat is.Bármilyen művelt ember is volt,de ehhez a kormányzáshoz abszolút semir való volt .sokszáz milliós cégeket vettek olyan MDF-es -ek akik 3 millió tőkével csináltak céget ,és megvettek malmot 70 millióért,ami sokszáz milliót ért,és csak egy a sokszáz közül .Hatalmas vagyonokat mentettek ki a csókosok .Ő volt az első aki elnézte ,és segítette a sok hirtelen meggazdagodó ,ügyeskedő emberket tovább vagyonosodni .A Tsz -ből százszámra vitték ki a párttitkár és az agronómus a gépeket méhtelepi kilós áron .Egyszóval Ő kezdte el az országot tönkre tenni ,és utána a többiek ezeken felbuzdúlva tovább folytatták. A mai nap már szinte rablások vannak .Állami vagyonok kimentései .Ez az ország igen gazdag szépország lehett volna ha nem így kezdik el a politikai váltást ,ami ugy csak egy vicc .Ezek ugyanazok ,ugye Kövér elvtárs? ,és a társai akik egykor MSZMP tagjai ,besugók ,párt alkalmazottaio voltak !"Apám is megmondta ,ezek ugyanazok !! Cak a köpenyt fordították meg !
csetere
@Gyurka80: Ja! Az 5 milliárdos beléptetőkaput említi?
Gyurka80
@gazdag dezső: Írod ".Egyszóval Ő kezdte el az országot tönkre tenni ," Ne zavarja éleslátásodat, akkorra már az elvtársaid csődbevitték az országot!
Gyurka80
@gazdag dezső: Jav varjú azaz fetrengő varnyú
gazdag dezső
Én ne azt írtam ,hogy egyedül Antall csinálta a nagy kiárusításokat fillérekért ! Sőt azt írtam ,hogy Ő kezdte meg ,és aztán a többiek tovább folytatták a mai napig ! SŐT MOSTMÁR SZAVAKKAL NEM LEHET KIFEJEZNI ,HOGY MENNYIRE JÁTSZÁK ÁT A VAGYONOKAT ,ROKONOK ,BARÁTOK RÉSZÉRE !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.