A szakszervezetek szerint az iparűzési adó kormányzati elvonása okoz gondot a korábban megkötött bérmegállapodásnál. A szakszervezetek a kormányzati kompenzáció érdekében további akciókat fognak szervezni.

Az Infostart.hu (Inforádió) cikke szerint a fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek a kormánytól várnak kompenzációt az iparűzési adó elvonása miatt azért, hogy a korábban megkötött bérmegállapodásuk végrehajtható legyen. 

A fővárosi cégek szakszervezetei a kormánytól várják a kompenzációt, hogy legyen fedezet a béremelésükre

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ezt Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke mondta el az Inforádiónak, miután egyeztettek a főváros vezetésével és közös nyilatkozatot írtak alá a fővárosi érdekképviseletekkel. Naszályi szerint az érintett érdekvéelmi szervezetek továbbra is úgy látják, hogy ha csökkennek a bevételek, akkor kizárt dolog, hogy a szükséges plusz forrásokat a munkavállalók bérén lehet megtakarítani. 

"Az infláció és az áremelkedések szerinte csak súlyosabbá tették az elmaradt bérfejlesztés miatt előállt problémákat, ezért kötöttek korábban a fővárossal megállapodást arról, hogy a következő három évben jobban látható bérfejlesztés történik, közben viszont bejött az iparűzési adó bevételeinek elvonása, amivel a szakszervezetek nem tudnak egyetérteni"

- olvasható a cikkben. 

Naszályi Gábor ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy azzal sem értenek egyet, 

hogy a dolgozókon spóroljanak, de azzal sem, hogy egy előre tervezett megállapodás bevételi oldala csökkenjen. A megállapodás lényege éppen az volt, hogy közösen kérjük a kormányt a kompenzációra, ez lesz a fővárosi közgyűlésben is a jövő héten.

Hozzátette, megérti, hogy a kormány a vállalkozások terhein akar csökkenteni, csak közben a városok és települések költségvetésében így hiány keletkezik, ezért is kérik a szakszervezetek a kormánytól a főváros kompenzálását.

Az érdekvédelmi vezető azt is elmondta, a kövtkező három évre a minimálbér és a bárminimum átlaga plusz két százalék volt az előirányzat. A tulajdonos annyi "féket" tett erre, hogy amennyiben ez a 15 százalékot meghaladja, akkor a 15 százalékon felüli részről újra egyeztet a szakszervezeti és a munkaadói oldal. 

Ezt írtuk alá Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ez ma annyit jelent, hogy 19,1 százalék, amiből fixen oda kell adni 15-öt, és a 4,1-ről kellene egyeztetni. Jelen pillanatban azonban a 15 százalékra sem tud fedezetet nyújtani a főváros. Erre lenne megoldás a kompenzáció

- magyarázta Naszályi Gábor.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy a járvány gazdasági hatásai miatt elmaradt béremelés után most végre akarják hajtani a fővárosi cégeknél az elvárható aktuális bérnövelést. 

Az Önkormányzati elvonások helyett béremelést! című dokumentumot, aminek létrejöttében a főváros és a szakszervezetek segédkeztek, csütörtökön fogadta el 14 szakszervezet, Ebben azt követelik, hogy a kormány biztosítson egy 20,5 milliárdos összeget, és azt is üdvözölték, hogy a főváros akár a folyószámlahitele terhére is, de ezt az összeget megelőlegezi a kormányzati forrás beérkeztéig. 

A cikk szerint Naszályi Gábor szakszervezeti vezető jelezte, hogy a bérmegállapodás végrehajtását biztosító kormányzati kompenzáció érdekében további akciókat szerveznek.

Forrás: infostart.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Dugógeri "gazdájuk" saját forrásai a "jutalékokra" kellenek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.