Budapest és az ország akkor lenne egyensúlyban a magyar és a Kárpát-medencei térben, ha a főváros mai, 1,7 millió főnyi lakossága 600 ezer fő körüli létszámra mérséklődne, ennek megfelelő vagyoni és jövedelmi súllyal – véli az MNB elnöke. Na..ez teljesen megkattant! Biztosan kiújult a hátsóján a piros pötty... A kerületek szavazóinak döntésére érdemes bízni, hogy kiválnak-e a mai fővárosból, megteremtve az önálló városi működés feltételeit, vagy maradnak a mai keretek között, önállóbb döntési körrel. Budapest szétválásához, tehát egészséges méretre formálásához közösségi kiindulópontra van szükségünk. Ez a korábbi, 1873 előtti, majd 1950-ig tartó várostörténeti fejlődés lehet. " A korábbi önálló települések – például Óbuda, Újpest, Kőbánya, Angyalföld, Pesterzsébet, Zugló, Kelenföld, Csepel, Budafok – önálló városként való újjáalakulása óriási energiákat szabadíthat fel, mert korábban önállóan képesek voltak a dinamikus fejlődésre.

(Forrás: novekedes.hu, Emmersson71 által)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Baker
telex.hu/belfold/2021/12/16/matolcsy-gyorgy-budapest-keruletek-onallosodas-versenykepesseg-zubreczki-ongjerth-tosics

„Nem venném túlságosan komolyan ezt az írást, mert vannak benne tárgyi tévedések, vannak olyan dolgok, amelyeket elvileg meg lehetne csinálni, de teljesen abszurd elképzelések, és vannak benne valós problémafelvetések, amelyekre viszont a Matolcsy György által leírtak nem adnak megoldást” – mondta a Telexnek Zubreczki Dávid építészeti szakíró.

Tárgyi tévedés például az az ideológiai alapú felvetés, hogy valamifajta történelmi igazságtételre lenne szükség a kommunista időkben megalkotott Nagy-Budapest felosztásával. Budapest mostani kereteit ugyanis nem az ötvenes években találták ki. Bárczy István, Budapest polgármestere és Harrer Ferenc várospolitikus már a XX. század elején kidolgozta a város bővítésének koncepcióját."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.