Alaposan és kimerítően megvitatták a migráció és a jogállamiság kérdését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a V4+Franciaország csúcstalálkozón.

Orbán: "Miközben védtük Európa határait, hátba lőttek bennünket Brüsszelből" Orbán Viktor magyar miniszterelnök (k), Andrej Babis cseh ügyvezető kormányfő (b), Mateusz Morawiecki lengyel (j) és Eduard Heger szlovák miniszterelnök (hátul, b2) Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Várkert Bazárban 2021. december 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Franciaország vezetőinek egyeztetését követő sajtótájékoztatón a kormányfő kiemelte: Emmanuel Macron a francia EU-elnökség megkezdése előtt áttekintést adott a terveikről és a célkitűzéseikről.

A Várkert Bazárban tartott eseményen a miniszterelnök hangsúlyozta:

alaposan és kimerítően beszéltek a migrációról, alaposan, kimerítően és szenvedélyesen a jogállam kérdéséről, továbbá téma volt a Nyugat-Balkán, az energia, és külön beszéltek a nukleáris energiáról. Emellett szó volt az ETS energiaelszámolási rendszer jövőjéről is

- tette hozzá.

Közölte: nagyon ritka lehetőség, hogy ilyen fontos kérdésekről nyíltan tudnak beszélni. A V4-es országok nevében megköszönte a francia elnöknek a nyíltságát és az előretekintését, azt, hogy megadta az esélyt, hogy már előre gondolkodjanak a francia elnökség legfontosabb céljairól.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte: a francia elnök és közte szoktak lenni komoly viták, "ezek időnként éles viták, amelyeket én azonban szeretek". Egy vita csak akkor rossz, "ha nincs benne minőség", ha egy vita minőségi, akkor az jó, és ő arra törekszik hogy Franciaország elnökével minőségi vitákat folytathasson – fogalmazott.

Azt mondta: ez azt is jelenti, hogy

a tiszteletet mindig megadják Franciaország elnökének, részben a személye miatt, részben pedig azért, mert Magyarországon a francia elnököknek "magasan van az ázsiója".

Magyarországon De Gaulle "egy etalon", egy iskolateremtő mester; 1998-ban, amikor először nyertek választást, Giscard d'Estaing volt itt kampányolni, Jacques Chirac-kal együtt dolgozott, Nicolas Sarkozy kötődése Magyarországhoz pedig közismert – sorolta.

Kiemelte: ezért megtiszteli Macront és Franciaországot azzal, hogy nem kíván a francia belpolitikára semmilyen megjegyzést tenni.

Kitért rá: Magyarország jogállam, a titkosszolgálatok működését is jogállami szabályok rendezik, amelyeket mindig betartanak.

"Amikor a politikát kezdtük, akkor még nem ez volt a helyzet, hiszen mi a kommunista rendszerrel szembeni ellenállásból jövünk", "a szabadságharcosok és az utcai harcosok világából jöttünk a politikába"

- mondta.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a miniszterelnök kifejtette: Magyarország gazdasági teljesítményét és pénzügyi helyzetét a piac méri meg. Az eurózóna "egy igen langyos, kellemes" hely, ahol a stabilitási és növekedési paktum mondja meg, hogy mit kell tenni, "a piac azonban hideg és kegyetlen" – magyarázta. Hozzátette: "nekünk ott kell helytállni", és a magyar gazdaság értékét és erejét a mindenkori pénzügyi piacokon mérik meg.

Orbán Viktor kijelentette: "egyelőre jól állunk", azonban a költségvetési hiányra figyelni kell.

A ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról közölte: egyelőre úgy látja, hogy ezt az üzletet a választások előtt semmiképpen nem ésszerű nyélbe ütni tekintettel a magas inflációra és a nemzetközi pénzügyi helyzet bizonytalanságára. "Tehát megvárjuk a választásokat, és majd utána döntünk erről" – mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

Magyarország politikai okokból nem kapja meg azt az összeget, amely járna az uniós helyreállítási alapból.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság azt kéri, módosítsák a családjogi és az oktatási törvényt. "Mi köze van ennek az európai gazdaság újraindításához, mi köze van ennek a pénzek ésszerű felhasználásához?" – vetette fel.

Kijelentette: "egy politikai zsarolásnak vagyunk az áldozatai", de a magyar gazdaság elég erős ahhoz, hogy hosszú ideig is jól bírja e pénzek nélkül is. Minden programot, amelyet ebből a pénzből akartak indítani, saját költségvetési forrásból elindítottak, a magyar gazdaság és a magyar emberek semmilyen hátrányt nem szenvednek a brüsszeli zsarolás miatt – mondta.

Orbán Viktor azt is mondta:

Magyarország volt az egyetlen, amely azt mondta, hogy ha kell, akkor fizikai erővel is meg kell védeni a határt, és ezzel nem csak Magyarországot védik, hanem egész Európát.

Közölte: "egyetlen jó szót sem kaptunk, sőt a legdurvább támadásokat kellett elszenvednünk". Miközben védtük Európa határait, "hátba lőttek bennünket rendszeresen Brüsszelből és néhány európai fővárosból" – fogalmazott.

Kiemelte: de Magyarország sosem panaszkodott, siránkozott, sértődött meg, hanem tette a dolgát, tudván, hogy nem csak magát védi, hanem Európát is.

Úgy vélte, most, hogy a helyzet megváltozott, ideje valami elszámolást készíteni. Az nem fog menni, hogy a jövőben számos országnak komoly költségeket kell mozgósítania, hogy megvédje magát, a schengeni határt és Európát. Ideje, hogy az Európai Unió mutasson valami szolidaritást – jelentette ki.

Azt mondta:

"eddig csak mi mutattunk szolidaritást az Európai Unió többi tagállamával és Brüsszellel, ők még velünk nem".

Ideje lenne, hogy tisztességesen elszámoljanak, és az európai védekezés költségeinek arról a részéről, amely egy-egy országra esik, tisztességesen elszámoljanak, és legalább a felét megkapják annak a költségnek, amibe Európa védelme eddig a magyar állampolgároknak került – mondta Orbán Viktor.

Forrás: MTI

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ez a szerencsétlen tényleg nem tudja, hogy ki ő és hol van. Ráadásul a saját előadásához rendszeresen fel akarja használni a V4 többi országvezetőkét is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Ez a szerencsétlen tényleg nem tudja, hogy ki ő és hol van. Ráadásul a saját előadásához rendszeresen fel akarja használni a V4 többi országvezetőkét is.
Nyírfa
Elfogyott az euro, Vitya? És nem küld az a csúnya Brüsszel? Fütyül a szél a talpad alatt?
karma1
Na persze...Mindenesetre erdekes, hogy Brusszelbol az a "hatbaloves" tobbmillio euros tamogatas formajaban erkezett az orszagba - csak azt felejeted el megjegyezni, hogy azt a penzt mar elloptad! Adtak a keritesbe es adtak az orzesbe is - de neked meg tobb kellett! Es a "meg tobb"-re intett be az Unio!
namihami
Azokat szokták hátba- vagy inkább se..belőni, akik megpucolnak a frontról. Egy csatában a harcos szemből kapja. Akit hátbalőnek, az feladja a csatát.
Magyarul:. dezertőr.
surdilloFUJT
A bukott babis meg a bukás előtt állók rázzáka rongyot!!!
tudode
Micsoda dolog!
.
A VÉNÉGYEK ugrottak mint a nikkelbolha, hiszen
.
----- Július elsejétől Magyarország a V4-ek soros elnöke
kormany.hu/hirek/julius-elsejetol-a-v4-soros-elnoke-magyarorszag
-------------
.
Úgy túnik Macron nem most jött le a falvédőről, ha szóbakerült a Balkán is, mivel
.
----- Orbánt is sejtik a Nyugat-Balkán újrafelosztásának kiszivárgott terve mögött
444.hu/2021/04/24/orbant-is-sejtik-a-nyugat-balkan-ujrafelosztasanak-kiszivargott-terve-mogott
------------------
.
Ezenkívül:
.
----- „Macron ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmus a francia elnökség alatt életbe lép”
444.hu/2021/12/13/macron-igeretet-tett-arra-hogy-a-jogallamisagi-mechanizmus-a-francia-elnokseg-alatt-eletbe-lep
----------------
.
!!!
karma1
@surdilloFUJT: @Nyírfa: Nagy szarban lehetnek, ha orban leul panaszkodni Macronnak! Nemreg meg marian le pennel bujt ossze egy kepen, es hat ismerheti Macron ketsebesseges Europajarol szolo teoriajat is, tehat tudnia kene, hogy Macron nem igazan ot fogja tamogatni - plane, hogy Macronnak elobbre valo volt Heller Agnes elott leroni a tiszteletet, mint az egy Eloisten elott a karmellaban...:)
Nyírfa
@surdilloFUJT: Vagyunk így jó néhányan!
troppauerhumer
Bameg ...höhööö..én hülye,annyiszor megfogadtam ilyen késő este nem olvasok orbániádákat ,most reggelig röhögjetek alvás helyett hehee..,
karma1
@troppauerhumer: Legalabb nem almodol remeseket, hihihi...:)@troppauerhumer:
karma1
@justhpeter: Na, babissal kint van az osszes vizekbol, morawiecky sulytalanul piti mar, a szlovakot nem tudom, hogy mi kenyszeritette ehhez az asztalhoz, valoszinu inkabb a Macronnal valo tali lehetosege, mint hogy orban despota vezetesi elvei
Nyírfa
@karma1: Igen, meg is lepett, hogy a Kozma utcában kezdett Macron, meghatónak és nagyon tisztességesnek éreztem. Heller Ágnes és Orbán...no, nem ragozom, mindenesetre jelzett egy fontossági- és értékrendet.
Aztán az is nyugtalaníthatta Orbánt, hogy létrejött az ellenzék találkozója a francia elnökkel, ráadásul megváltoztatott helyszínen, mert nem nem bíztak a vendégek a magyar titkosszolgálatban. Szerintem ez kritika kritika hátán.
Meggyőződésem, hogy Macron nagyon diplomatikusan megpróbálja leszakítani a cseheket és a szlovákokat a V4-ről, legalábbis formálissá tenni az együttműködésüket.

A kétsebességes Európa egy abszolút reális terv, ne akadályozzák a gyengék a haladást.
DR PRÉDlKÁTOR
@surdilloFUJT: Várhatod is kiskcsg, mert a FIDESZ még 20 évig kormányon marad.
Addigra a férjed fogai is kihullanak... hihihi...
karma1
@Nyírfa: 22.56: Igy igaz! Macron nem hulye, szerencsere tudja, mit csinal , es mindenkit a megerdemelt helyen kezeli. A szlovakoknak semmi keresnivalojuk nincs a V4-ben, mert az csak lehuzza, lehuzhatja oket. A szlovakok maguktol is jol csinaljak, amit csinalnak!
volvós
Ez a fityf@sz kis diktátorunk nyalogatta a száját 29 szer, amig karattyolt a Macron urral...és érdekes hogy a FRANCIA Elnök először a Kozma utcai temetőbe ment és aztán a tolvaj diktátorhoz...
nezelodo
Hallatlan, hogy már Brüsszel is alkalmazza Orbán kedvenc módszerét, a hátbatámadást! Most már nem csak a politikai ellenfelei, hanem a régi harcostársai, akiknek a hátán felkapaszkodott, is tudják, és elszenvedik a nem éppen egyenes módszereit!
Az pedig már nem is furcsa, hogy elmondja a saját torz véleményét a V4-ek és a francia, ahogy ő nyeglén nevezte, az "újfiú" nevében is.
Láthattuk utána Macront Brüsszelben, mindenkit köszöntve, úgy elment mellette, levegőnek nézve, mintha ott sem lenne. Aztán itt meg előadja kétszínűen, mennyire tiszteli a franciát.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Egy látogatás margójára

Felemás a francia elnök látogatásának „sajtója”

Képben és szövegben is jól érzékelhető módon Orbán viszi a show-t, a többi csak statiszta. Na jó a hivatalos vendég közszavazhat is, de nem sokat.
A másik móka, hogy azokról a találkozóktól, amiket a gaz ellennel – incl. amin a Francia Köztársaság választott elnöke és a magyar nem köztársaság szintén választott ME jelöltje beszélgetett egymással – nem igazán esik szó. na jó a Pesti Srácok és a Mandiner kígyót békát!!
Na de vissza köpcöshöz, vele kapcsolatban van egy igencsak pikáns momentum, amiről azért olyan nagyon nem írnak, még az állítólagos elkövető Le Monde sem.
A kevés beszámoló szerint egy francia újságíró (állítólag a Le Monde újságírója, bár a lap online változatában erről nem találtam semmit, talán nem véltelenül: olyan buta volt a válasz, hogy udvariasságból mellőzték!!) arra vetemedett, hogy rákérdezett a Pegasus ügyre.
Őfenesége azt válaszolta, hogy: „a magyar titkosszolgálatok a jogszabályok szerint működnek.”, amivel jól okadatolta
elképesztő bunkóságát,
szellemi retardációja igen komoly szintkét
s a magyar jogállamiság katasztrofális helyzetét! =))
RonaGyuri
@justhpeter: 22:06 Ráadásul megint félrebeszél (hazudik): nem Brüsszel, hanem Putyin és nem hátba!! =))
Málna
@KisTehen: Az élénk fantáziájuk nem hagyja őket aludni.:-)
magyar1
Ez korrekt megfogalmazása volt a brüsszeli politikának. Nem is értem minek jön ide ez a macron aki migránspárti és fizetjük a védelmét. Orbánnak jó gyomra és türelme van hozzá.
magyar1
@Horizont: Te meg elárulod a kommentjeidben a hovatartozásodat.
nezelodo
@Málna: Hekker-koma, még a legképzeletdúsabb bírálói sem tudnak annyi galádságot összehordani, amit ő meg ne haladt volna.
magyar1
@Horizont: Nem vagyok elfogult, de ebben a témában nagyon vagányan és korrekten fogalmazott. Egyébként mindig, de sok mindenben nem értek egyet vele, de az ország milliárdosai sok esetben rosszul befolyásolják.
Rizikó
Higgadt, világos és igen jó összefoglaló volt. Ha erre habzó szàjjal reagálnak, lejáratják magukat ott az Eu ban.
Ha ellent mondanak, Orbán érvei kikezdhetetlenek. Ez az Eu liberális bürokratáinak tipikus csapda helyzet.
magyar1
Brüsszelben mennyi hülyét és áruló vezetőt összefújt a szél?
magyar1
@Horizont: A jellemzést mindig attól fogadom el aki intelligens és értelmes, így a tiéd nem számít.
Nyírfa
@Horizont: Erről a sötétségről beszélt Jókai a XIX. században. Nemes vagy jobbágy, arisztokrata vagy polgár: alig-alig akad köztük érdemes.
Még mindig az Egy magyar nábob hatása alatt vagyok. Úgy fejbe vágott, hogy ugyanaz a szellemi állapot uralkodik ma is mint közel kétszáz évvel ezelőtt, hogy nem tudok napirendre térni fölötte.
Nyírfa
@magyar1: 7.29

Ahhoz, hogy valaki meglássa valakiben az értelmet, az intelligenciát, legalább azok csírájával rendelkeznie kell. Én a helyedben hallgatnék mint a sír, és nem piszkálnám ezt a témát.
Ha az EU-ból ki lehetne pakolni a buta embereket, akkor Te, biztos, hogy nem lennél EU-polgár.
K-2SO
@Nyírfa: ma, 07:36

Az Orbán-féle nagyon magyarkodáshoz egy gondolat, ami tökéletesen ráillik Orbánra és a Fidesz-szektára:

" Hogy zúg megint, hogy "nemzet!" és "magyar!"
és mennyire megint csupán - zsivaj,
árverések hang-dühével tele,
mennyire csak a nagy száj ereje
s a még nagyobbé! mely épp így - kiáltva -
árulja el, hogy szóra egyre gyáva."
/Illyés Gyula/
Nyírfa
@K-2SO: Az a baj, hogy a költőkön, írókon kívül alig látta valaki a létező magyar átkot, ami egyenesen a jellemünkből fakad. Nincs mire büszkének lennie a magyarságnak.
Az, hogy Európáig üldözte őket a besenyő, nem érdem.
kereső
"Amikor a politikát kezdtük, akkor még nem ez volt a helyzet, hiszen mi a kommunista rendszerrel szembeni ellenállásból jövünk", "a szabadságharcosok és az utcai harcosok világából jöttünk a politikába"- és most sem szkadt rá a plafon.

"Miközben védtük európa határait"- mit védtél TE? Hiszen úgy szabaditottad rá az osztrákokra/németekre a 450 ezer menekültet/migráncst, hogy a legalapvetőbb kötelességedet- a schengeni határellenőrzést sem végezted el! Mert, az hogy "szabad" országból léptek be, nem indok- Magyarország akkor és most is a schengeni határ védője kellene legyen,mert a környező országok nem tagjai az övezetnek.
Más: A párizsi Bataclan merénylője úgy járt ki-be az országba, mint haza. Sikeresen megvédtétek- nehogy idő nap előtt lebukjon.
Csizmás Kond
@karma1: Te onnan a világ másik végéből hány olyan esetről tudsz elfogadható valamit adni amivel bizonyitani tudnád a folytonos lopási bekiabálásaidat ?
Csizmás Kond
@namihami: ...az attól függ hogy kinek vagy háttal...
Nyírfa
@kereső: És akkor elképzelek egy , a közszolgálati tévén át közvetített bírósági tárgyalási folyamatot, amelyben az összes vádlott bokalánccal és rendőri őrizettel jelenik meg a bíró előtt. Le ne maradjon: a vádlottak padján a jelenlegi kormány tagjai ülnek.
Nyírfa
Biztosan tudja a fél világ, még keleten is, nemhogy nyugaton, hogy az utcai harcos leginkább besúgóként volt nyilvántartva, kizárólag ezért nem nyitják meg az aktákat.
Mindenütt megtörtént az átvilágítás, csak nálunk nem.
kereső
@Nyírfa: Illetve: átvilágitások megvoltak/ meg vannak-kivéve a gyevi birót. Mert orbánt 30 év alatt nem sikerült. Mi minden lehet a kreml páncéljában( a CIA-nál, FBI-nál)
ómió
Innen is látszik: a "haladó Internacionalisztánba" vezető út ma Brüsszelen keresztül vezet!
Nyírfa
@kereső: Nem véletlenül pattog Orbán mint a nikkel bolha, ha Putyin int egy egyet.
csak úgy....
szóval szart sem ért a golyóálló nagy mellény! -szegény viktor..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.