Az Országgyűlés elfogadta az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosítását – írja a Telex.hu.

A törvénymódosító javaslatot alig egy napja, hétfőn adta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó változtatást 138 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett fogadta el a parlament kivételes eljárásban a kormány javaslatára.

A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba.

Megkezdődött a multik ellehetetlenítése, lesz „beszolgáltatási törvény”

Fotó: 123RF.com

A törvény értelmében a nagy (100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű) láncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak. Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő előtt kell megtenni, emellett a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában is változik a kulcs, eddig 2,5 százalék volt az adó, ez a jövőben 2,7 százalék lesz.

Az új szabályok nem vonatkoznának azokra az élelmiszerekre, amelyeket eleve 48 óránál rövidebb lejárati idővel gyártanak, azaz megmenekül például a tescós-auchanos pékáru.

Az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük. Emellett ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is.

Az az élelmiszerlánc, amely nem készít tervet, vagy 2 százalékkal túllépi az élelmiszer-hulladék tervezett mértékét, bírsággal sújtható.

A kormánypárt azzal érvelt a törvénymódosítás mellett, hogy az élelmiszer-hulladék felelős az ember általi üvegházhatású gáz kibocsátásának nyolc százalékáért, és az EU-s törekvésekkel párhuzamosan az a cél, hogy az ételpazarlás 2030-ig a felére csökkenjen.

Ugyanakkor felmerültek aggályok azzal kapcsolatban, hogy alkotmányos-e kötelezni a boltokat, hogy a lejáró termékeiket ingyen odaadják az államnak. A gyakorlat emellett azt mutatta, hogy a cégek eddig sem dobtak ki tömegesen élelmiszert, eddig is hasznosították, csak ezt elsősorban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, és más karitatív szervezetek segítségével. 

Forrás: Telex.hu

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Rákosi pajtás utólag sírna a gyönyörűségtől. Előtte viszont a fejét verné a falba, hogy neki ekkora ötlet még nem jutott eszébe.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Rákosi pajtás utólag sírna a gyönyörűségtől. Előtte viszont a fejét verné a falba, hogy neki ekkora ötlet még nem jutott eszébe.
Pálinkás Pál
remélhetőleg májusban ez a patkányhorda, meg a 133 bátor a jól megérdemelt büntetését tölti...
csak úgy....
és kósa fogja a mosléknak valót begyüjteni ?
jesz
azt felmérte-e valaki, mekkora meló levenni a polcokról a határidős árút, majd járműre rakni úgy, hogy pontosan listázva van, maj ezt a temérdek árut villámgyorsan teríteni az arra rászorultakhoz...
...már a polcok állandó ellenőrzése sem kis feladat, az érték szerinti összegyűjtés, rendezve járműre pakolása (kié a jármű, sofőrrel?) terítése, majd igazoltan átadni úgy, hogy átveszi valaki, aki aláír.

Érdekes lesz. Már üléseznek az érintettek.
csak úgy....
"Mekkora szerencse, hogy ez a raktárakban megrohadó PCR tesztekre nem vonatkozik." :)
Eladott Ország
Azért van egy lehetőségük a multiknak, hogy kijátsszák ezt a hülye rendeletet is. Három nappal a lejárat előtt tegyék ki az árut, csökkentett áron és akkor a kétnapos határidőre nem marad szinte semmi. Vannak olyan dolgok, amiket már négy nappal előre is kitehetnek. Nehogy már ezzel a baromsággal ellehetetlenítse őket az állam. Mellesleg én is meg szoktam nézni ezeket az árukat és mindig találok olyasmit, amit érdemes megvenni. Arra kérném a multikat, hogy ne hagyják magukat, mivel se nekem, se másnak nem igazán felel meg az ára és a minősége a magyar üzletek által forgalmazott élelmiszereknek. Ezt elég egyszerűen ki tudják játszani a multik. 3 nappal a lejárat előtt az árukat odaadják az ellenzéknek, akik szétosztják a rászorulók között, ha már Orbán nem hajlandó segíteni jeligével. Lehet, hogy több jutna fejenként, mint évi egyszer 10 kiló krumpli. A fő problémát az Orbán rezsimnek most is az jelenti, hogy ha csak a külföldi tulajdonú hálózatokra vetik ki, simán alkotmány ellenes lesz, de minimum EU-s jogba ütközik!
Csizmás Kond
Most meg mi a baj ?...szeretnétek ha lejárt árúval tömhetnétek magatokat ?
tudode
Lázár János egy jótét lélek, mivel szerepe van az un. "beszolgáltatási törvényben" is:
.
----- Lázár János ismét támadást indított a külföldi üzletláncok ellen (2021.11.16)
pecsaktual.hu/gazdasag/lazar-janos-ismet-tamadast-inditott-a-kulfoldi-uzletlancok-ellen/
-----------
.
És abban is, hogy
.
---- Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
.
""""Egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe került a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése.
..
Lázár János korábban azt mondta, hogy a javaslata csak arról szól, hogy a havonta fölhalmozódó maradványt hogyan használhatja fel a kormány, és azért van rá szükség, hogy az ország fejlesztései jobban haladjanak.
---------------
.
Veszélyhelyzet nélkül is az egyeduralkodó mindenféle államháztartási-, közgazdasági ismeret nélkül szurkapiszkálHATOTT az ország büdzséjében!
.
ÍArra felé így kell ezt csinálni az érvényeSÜLÉSI út visszaszerzéséhez!
kulabombaafityiszre
Hülye semmilyen benyújtotta,a hülyék megszavazták,a sok hülye fidernyák meg tapsikol hozzá.
Nessy
@jesz: Mikor mérte fel a fidesz "jogalkotója", hogy az általa összefércelt ad hoc ötlet milyen következményekkel jár a későbbiekben? Most, hogy ez milyen logisztikát igényel? Többe fog kerülni a leves, mint a hús szokás szerint!
Gauntlet
@jesz: valakinek odafent , talán magának Orbánnak, súlyos agymenése volt és nem bírták leállítani!
Nessy
@Csizmás Kond: Értelmes vásárló megszokta nézni a szavatossági időt! Egyébként jó pár nappal a lejárat előtt, már leárazva külön polcon vannak az ilyen áruk! Komolyan mondom, még ha három nappal előbb ingyen elvihetőként teszi ki a polcra, még akkor is jobban jár! Azért, hogy ekkora marha a 133 bátor droid, nem feltételeztem.
Nessy
@sgl: Kormányzás helyetti pótcselekvés! Különben is, amig ezzel foglalkozik a jó nép, ejti a Völner ügyet!
Gyurka80
@namihami: Rákosi pajtás idejében nem volt élelmiszer felesleg, de még élelmiszer sem.Történelemből 1-es.
Csizmás Kond
@Nessy: ...tudom...mindent összetapogat fogdos, forgat törmöl amíg tönkre nem teszi az árút...százezer esetet láttam...és még neki áll fentebb...
Peller Anikó
@Eladott Ország: 14:32, Nem kell odaadni az ellenéknek, meg senkinek se. Az első részben vázoltak a feladat,

3 nappal a lejárat előtt kell sárgázni és nem 1 nappal előtte, ahogy írtad.

Próbáltam ezt előadni egy tecsós elöljárónak, azt mondta nem rájuk vonatkozik, hanem a kisboltokra, no comment. De nem csodálkozom, mert tegnap még senki sem tudta, a bólogatóink mára meg törvénybe foglalták a beszolgáltatási rendszer visszaállítását.

Bizonyságot téve, hogy tökéletesen alkalmatlanok az ország képviseletére.
Nyírfa
Pedig a Coop és a CBA már készül, átcímkézik, eladják teljes áron, és visszaosztanak a nyereségből. Ez olyan magyar lelemény, amit Orbán annyira kedvel a székelyekben is.
Mi másként hívjuk, és azért börtön jár, de , még kell egy kis idő.
Aztán azt is el tudom képzelni, hogy M. Lölö és Andika adományként osztogatja: tessék-tessék, jó szívvel adjuk, mindig adunk, ha van miből. Látják, ilyen jó emberek vagyunk mi, aztán tessék ám ránk szavazni.

Remélem, a multik észnél lesznek, és bemutatnak ennek a cigánykodó kormánynak.
Néro
Ezek nem a padlást söprik rögtön ki a boltot.
Rosszabbak mint Rá-kusss.
Tolvajlásaikra mikor hoznak visszaszolgáltatási Törvényt ?
Csizmás Kond
@Nessy: Nem volt szándékomban...viszont mi a baj azzal ha a lejárt árút le kell adja ?
134.bátor
@Nessy: Mièrt nem feltètelezted? Volt 12 èv alatt egyetlen egy eset,amikor nem birka módra,egyhangúan szavaztak?
Emmersson71
Ki kell szervezni a pékségeket! Bolton belül, de saját kasszával másik cégnév alatt. Aldi plusz, Tesco Pék stb...
Emmersson71
@jesz: A Fidesz majd "munkahelyteremtésnek" kommunikálja :)
vacsi
Nagyon is okos elgondolás! Senki nem szívesen akar megvenni pl. egy péksüteményt, ha aznap jár le a szavatossága - és a gyereknek a másnapi reggelihez vette.
teuton57
Elvtarsak, a padlassöpresre nem gondoltatok??? De az internalas es munkatabor is szobajöhet, lasd Belorusz! A volt elnökjelöltet, Lukasenko kihivojat epp most itelte 18 evi munkataborra egy "független birosag"...
Nyírfa
@teuton57: Pár perce olvastam, nekem is ez volt az első gondolatom.
teuton57
@vacsi: Tenyleg ilyen hülye vagy, vagy ezert fizetnek? Jartal mar külföldön, tudod, hogy ott hogy megy az "elelmiszermentes"? Nemetorszagban a miniszter hivja fel az emberek figyelmet, hogy a lejart (!!!) szavatossagu cikk nem rossz, nem kell eldobni, a boltok pedig vagy learazzak 30-80%-kal, vagy atadjak ingyen a szegenyeknek eloszto "Tafel"-nek! Erdekes modon, 80%-kal kevesebb megy karba! Ugye milyen szegenyek ezek a nemetek, mert nekik az elelmiszer a harmadaba kerül, mint a magyaroknak...
CsipkeRózsa
A száraz zsemle jó morzsának, a száraztészta a lejárat után évekig is jó, a konzervárú is évekig még felhasználható, és még sok egyéb sorolható.

Az átvevő nem viheti el ingyen az árút, ilyen törvény nem lehet!

Mire begyűjtik, már régen valóban lejár egy része, azzal mi a fenét akarnak csinálni kormányszinten?

Hány új alkalmazottat kíván ez a folyamatos nézegetés, ide-oda rakosgatás, szállításra készítés? A kormány kifizeti a + munkaerőt, hiszen ők kívánják meg ezt az őrültséget?

Ennek a törvénynek ellehetetlenítés, a multik kizavarása az egyedüli oka.

Az érintett multik forduljanak bírósághoz, alkotmánybírósághoz, EU-hoz, a jó Istenhez , ne hagyják magukat!!!
Emmersson71
@vacsi: Aztán honnan tudod, hogy aznap lejár? Jaa, hogy rá van írva?!! akkor nem veszed meg :P
Egyébként pedig amíg nem jár le, addig jó - megjegyzem, utána sem rossz, csak túlbiztosítunk mindent. Eddig is csinálták egyes helyeken, hogy az aznapi lejáratú termékeket leárazva külön "ketrecekben" kínálták eladásra.
Ha majd az állami cég begyűjti, akkor a hátrányos helyzetű gyerekeknek jó lesz vagy a hajleszoknak?!

"A gyakorlat emellett azt mutatta, hogy a cégek eddig sem dobtak ki tömegesen élelmiszert, eddig is hasznosították, csak ezt elsősorban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, és más karitatív szervezetek segítségével." (lásd még: civil szervezetek!)

Hatalmas üzletről van szó, qrva sok pénzzel!
Gondolkodj már a hólyaggal a nyakadon!
Dr. Proktor
Arra sem gondoltak, hogy a szavatossági idő nem lejárati idő...
Dr. Proktor
Ui.: ...amihez az állam hozzányúl, az el lesz lopva! Ponti mint a kolontári hozzájárulások/adományok...
Emmersson71
@Dr. Proktor: ...magánnyugdíjpénztári befizetések :(
Emmersson71
"Az eredeti tervekből nem volt világos, mi lesz a pékáruk sorsa, ezeknek a terméknek ugyanis 24 órás a minőségmegőrzése, vagyis amint kijönnek a kemencéből, elvileg azonnal be kellett volna szolgáltatni őket. A végleges verzió azonban már tartalmaz egy olyan kitételt, hogy a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás."

www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/elelmiszerbank-reakcio-beszolgaltatasi-torveny-elelmiszermento-kozpont/
Nyírfa
Gyerekek, most hallom az RTL-en, majd jövő év júniusában lép életbe. :))))
Hú, de gyenge.
vacsi
@Emmersson71: Nekem ez a véleményem - még ha nem is egyezik a Tieddel!
Emmersson71
@vacsi: Jogod van hozzá, de nincsen alapja.

"Senki nem szívesen akar megvenni pl. egy péksüteményt, ha aznap jár le a szavatossága"

Ez így van, de sokan rákényszerülnek, mert azokat sok helyen leárazzák. (megjegyzem, fasirtba teljesen jó a szikkadt zsemle is...mákos gubához sem kell feltétlenül friss kifli) Egyébként sem jellemző a száraz pékáru, amióta pici verseny van. Nem érdeke egy boltnak sem, hogy épphogy nem lejárt termék legyen a kenyeres polcon.
Hogy mennyire nem életszerű a felvetésed ma már, azt jól mutatja, hogy a törvény kapott egy módosítást: "A végleges verzió azonban már tartalmaz egy olyan kitételt, hogy a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás."
Bözsi
Nem hiszem, hogy kéne sajnálni a multikat, mert sokszor pl régebbi zöldséget, gyümölcsöt még 100%_os áron adnak el, Ausztriában ugyanezt féláron...
kereső
@vacsi: Nem tudom hol vásárolsz péksüteményt- de az érintett üzletek mindegyike helyben süt.,frissen. Nálam szokott maradni zsemle, kifli másod/harmadnapra is- nem dobom ki. A zsömléből sütőben készitek reggelire bundás zsömlét tunningolva egy kis sajttal, felvágottal. Vagy kiváló fasirozottba. A szikkadt kifli - gubának(diós, mákos), finom édesség.
Gyurka80
@Horizont: Ne zavarjon, hogy a franciáknál már van ilyen törvény!
vacsi
@kereső: Igen, én is ezt teszem - de a kenyeret, péksüteményt magam sütöm - abból az igazi!
ómió
A lejáró szavatosságú áru "nem kidobása", az efftársilag már az "ellehetetlenítés" maga?
K-2SO
Az utalványpiacon már eljátszották a kiszorítósdit, hiába volt ellentétes ez a fajta eljárás, korlátozás a szolgáltatások szabadságára vonatkozó uniós szabályokkal.
A többmilliárd büntetést közpénzből kifizették, a haverok meg nagyot szakítottak.
Ez is a piacszerzésről és az újraelosztásról szól, persze megint az emberek, a nagy többség kárára, hogy magukat és a haverokat gazdagítsák tovább.
Orbánnak sosem számítottak a magyar emberek, ez csak hangzatos duma a részéről.
Csak a fideszesek vannak átvágva ezzel a populista shit dumával, a többiek, akik tudják honnan fúj a szél, csak kénytelenek elviselni őket és a bolondok királyát, amig végre el nem tűnnek 'csába.

Már 50 milliárd a kiebrudalt étkezési utalványos cégeknek megítélt kártérítés

hvg.hu/gazdasag/20190208_Mar_50_milliard_a_kiebrudalt_etkezesi_utalvanyos_cegeknek_megitelt_karterites
Gyurka80
@Horizont: Mielőtt véleményt írsz tájékozódj, és ne higyj a libbantaknak! Arról van szó, hogy ne legyen annyi élelmiszer kidobva.
Gyurka80
@bakcsubakka: Idióta, senki nem kérdezett tehát qss!
Nessy
@Horizont: Miután 48 óráról van szó, mire eljut a rászorulókhoz éppen le is jár a szavatossági idő A részletekről sem a törvény alkotónak, sem az azt megszavazóknak fogalma sincs! Pedig az ördög a részletekben lakozik!
Gyurka80
@bakcsubakka: Idióta vagy! Már elindultak érted a diliházból!
Gyurka80
@Horizont: Örülj neki, most már törvény fogja előírni, ne pazaroljunk. Azt nem írja ó, hogy a mostaniak nem csinálhatják, csak a libbantak mindent kiforgatna! Te is csak a kákán keresed a csomót!
Gyurka80
@Horizont: Nem külföldiekre vonatkozik, hanem árbevételre, a többi is hülyeség amit írsz orrod előtt a ló s.gge!
CsipkeRózsa
Az összes érintett multi fogjon össze, és egyikük se teljesítse ezt az őrült előírást. Egységben az erő.
Eladott Ország
@Gyurka80: ma, 14:58 ☻ A padlássöprés és az árubeszolgáltatás/begyűjtés utoljára Rákosi rendszerben volt. Azt hiszem Magyarország történelmének mélypontját éljük . A zsebüket kormányzati segítséggel tömő korrupt rablóbanda által kialakított arisztokrácia zöme, mivel nem az eszükkel , hanem nyelvükkel érték el sikerüket , az ország fejlődésének legnagyobb gátjai .Rákosi megokosodott reinkarnációja gyártott milliárdosokkal és sokszínű köntösével védi ingatag hatalmát , de előbb - utóbb betelik a pohár.
giphy.com/gifs/jF1LvisemqUjMGjPUB/fullscreen
Gyurka80
@Horizont: Durván beszélsz nyanya.Én csak arra reagáltam, hogy TE ülsz fordítva a lovon! "A törvény értelmében a nagy (100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű) láncoknak" Ha értelmezed a cikket, NEM külföldi , csak sajnos nálunk elvtársaidnak köszönhetően ez a külföldiekre igaz!
Gyurka80
@Eladott Ország: Megy érted a dilidoki!
Rizikó
Európában ez bevett szokás, de a huhogók azért rárontanak a kormányra miatta.
Gyurka80
@Horizont: Ha nem látod a különbséget, nagy a baj nálad!
Gyurka80
@Eladott Ország: Csak az ilyen idióták mint te nem látják, ha a moslékra szavaznak böszmeferit tapsolják vissza, aki csődbevitte az országot!
Nessy
@Gyurka80: Kérjen karácsonyra új lemezt.
Gyurka80
@Nessy: Azt akarod megint csődbe menjen az országunk, idióta?!
Nessy
@Gyurka80: Kéretik megnézni az államadósságot, a MANYUP hűlt helyét, a milliárdos hiteleket a titkosításuk okán nem láthatja. A modortalanság a maga szintje.
Gyurka80
@Nessy: Kéretik nem terjeszteni a hülyeséget! Pl manyupnak nincs hűlt helye.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.