Idén már sokkal érezhetőbb lesz a vírus hatása a kiskereskedelemben.

Áruhiány és drágább termékek – Ez vár azokra, akik még nem vásároltak be karácsonyra Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Már 2020-ban elkezdődtek a gyárleállások, és szűkültek a kapacitások, azonban több hónapnak is el kellett telnie, mire a hatások begyűrűztek a kiskereskedelembe. Ez mostanra történt meg, így idén az erőteljes áruhiány jelenti a legnagyobb változást. A most tapasztalható készletgondok még a tavalyi év gyártási nehézségeiből fakadnak – írja a 24.hu.

És bár úgy tűnik, hogy ez a jövő év elejére megoldódhat, a mostani karácsonyi szezont még befolyásolja majd. A Piac & Profitnak Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója viszont azt mondta, ez egyszeri időszak lesz.

A lap szerint a mostani termelési válság elsősorban a csipeket érinti,

így az okostelefonok, laptopok, tabletek, televíziók, játékkonzolok kínálatát szűkíti. A GKI Digital szakértője szerint ezek a termékek limitált készlettel és választékban lesznek elérhetőek. De nehezebb lesz hozzájutni a nagyméretű és a nem EU-n belüli – általában ázsiai gyártású – termékekhez. Ilyennek számítanak a bútorok, a nagyobb háztartási eszközök, sporteszközök, köztük a futópad, a szobabicikli és a hagyományos kerékpár.

A másik tényező, ami a vásárolókat sújtja, az az, hogy a tavalyi karácsonyhoz képest, termékkategóriától függően, akár 30 százalékos drágulás is lehet.

De ezt az áremelkedést nem úgy kell elképzelni, hogy a kereskedők holnaptól árat fognak emelni, és karácsonyra minden drágább lesz. Ez tartós, év eleje óta velünk élő folyamat, csak hullámokban jön elő, és kereskedőtől függ, ki mikor lépi meg. A szűkebb árukínálat tehát drágább termékeket is jelent, emiatt a vásárlók idén többet költhetnek, mint amit eredetileg terveztek. 

Forrás: 24.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ínséget "elfelejtettetek" hazudni, efftársak!?
human
Az egyik informatikai terméknek 20%-al nőtt az ára a webshopban pár hét alatt. Feltettem a listámra úgy egy hónapja és folyamatosan csak nő az ára. Nekem nem sikerült most ez a black friday.
Aki Én
@ómió: ,, Áruhiány alatt nem azt kell érteni, mint amit a járvány elején tapasztaltunk, amikor vadászni kellett például a lisztre, az élesztőre, a WC-papírra. A mostani termelési válság elsősorban a csipeket érinti, így az okostelefonok, laptopok, tabletek, televíziók, játékkonzolok kínálatát szűkíti. A GKI Digital szakértője szerint ezek a termékek limitált készlettel és választékban lesznek elérhetőek."

Melyik rész okoz értési nehézséget, te bolsi agyatlan?
Vagy ha nem így van, cáfolnád, te buta egysíkú suttyó?
Rockxy
miért is kell karácsonyra vásárolni?
ezt írja elő a fogyasztói társadalom etikaji kódekszje?
és egyáltalán ki, vagy mi az a karácsony?
csak nem a Gergő?
ómió
@Aki Én: Már megint a tetves bolsiságod teng túl, efftársék elmebetege!? Ezért könnyítenél magadon annak másrahazudásával? Áruhiány alatt meg most a ti hazudozórohamotok hozadékait kell érteni!
Aki Én
@ómió: ...szóval az egész megértése gondot okoz.
Igen, ettől féltem, te elmebeteg csicska.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.