Az IfW (Kiel Institut für Weltwirtschaft) 2022-re 4,0 százalékos GDP-növekedést vetít előre, 1,1 százalékponttal alacsonyabbat az előző prognózisában jelzettnél. A jövő évi mérsékeltebb növekedést a feldolgozóipari beszállítói láncokat terhelő fennakadásokkal, valamint az újabb járványvédelmi szigorításokkal indokolta a kutatóintézet – számolt be róla az mfor.

Hatalmas pofon Magyarországnak, gondban az Orbán-Matolcsy csodafegyver
Kép: Pixabay

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdasági válság utáni helyreállási fázis ezzel csak későbbre tolódik. A 2023-as növekedési előrejelzését ennek jegyében az előző prognózishoz képest 1,0 százalékponttal feljebb igazította, így 3,3 százalékos GDP-növekedésre számít.

Az IfW szerint a német bruttó hazai termék az idén 2,6 százalékkal növekszik a 2020-as 4,6 százalékos csökkenés után.

Az infláció az idei 3,1 százalék után jövőre is 3,1 százalék lesz, és 2023-ban csökken 2,0 százalékra.

A forint pedig ismét mélyrepülésbe kezdett ma, ugyanis kedden napközben a 365-öt is megközelítette a jegyzés miután az MNB ismét megemelte az alapkamatot és bejelentette kötvényvásárlási programjának leállítását.

Azonban a jelek szerint ez sem tudta hosszabb távon erősíteni a forintot. Sőt, késő délelőtt újra 370 fölé gyengült az euró.

A pénzügyi kap szerint a zloty és a cseh korona eközben minimális erősödést mutatott, vagyis ezúttal nem régiós jelenségről van szó. A befektetőket nyomaszthatja a magas infláció, a költségvetési pénzköltés, a jegybank sűrű, de apró kamatlépései mindenesetre a monetáris politikai eddigi inflációellenes lépései egyáltalán nem vezettek eredményre.

Forrás: mfor 
Címlapkép: Pixabay

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@KisTehen: A forint megint 370Ft / euro körül jár. Míg a cseh korona, és a még a zloty is kissé erősödött. Ez tény, nem egy péniszből lett előkaparva.
Libbantölő
Ti is kaptok egy nagy pofont faszompeller akkorát hogy, megdögöltök!
ómió
És efftársilag se lehetett még kevesebbet "előrevetíteni"? "Még hatalmasabb pofonná" téve azt?
solidedge
Matolcsyék olyan fegyvert alkottak, ami csak öngyilkosság elkövetésére alkalmas.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.