A sokszor radikális, leegyszerűsítő nyelvezet riasztó lehet azok számára, akik nemcsak fekete-fehérben, hanem árnyalatokban is látják a világot – mondta a HVG-nek Navracsics Tibor kormánybiztos, fideszes politikus arra, miért veszítette el a párt a budapestieket, a nagyvárosiakat és a fiatalokat.

"Én a Fidesz vagyok" – Navracsics Tibor elárulta: ez a legnagyobb baj a párttal
Kép: YouTube

Ő igényelné a vitát, azt mondja, ha a kommunikáció nem érvekről, hanem a vitapartner hitelességének kétségbe vonásáról szól, azzal nem jutunk semmire. 

Alaposan megváltozott a magyar belpolitika, és nem előnyére, amióta 2014-ben kilépett belőle, hogy uniós biztos legyen.

Én korábbra, 2001 decemberére teszem a kulturális lejtmenet kezdetét, amikor az Orbán–Nastase-megállapodás után a szocialisták 23 millió románnal ijesztgettek. Azóta folyamatosan része a magyar belpolitikának a negatív kampány. Ha ugyanis valaki egyszer bevet egy ilyen fegyvert, lavinát indít el vele, ami másokat is hasonló taktikára kényszerít.

- mondta el a lapnak.

Arra a kérdésre, hogy változhat még a politika? Annyit felelt, hogy:

Én bízom benne. Vagy eljön az a pillanat, amikor már az embereknek annyira elegük lesz belőle, hogy más karakterű politikusokat akarnak.

Márki-Zayról azt mondta, hogy nehezen tudja megérteni, hogy tud odaállni egy ilyen összetételű ellenzéki tábor élére. De hangsúlyozza, ő soha nem személyek ellen politizált, még Gyurcsány Ferencet sem személyében támadta.

Arra kérdésre, hogy nem tenne jót a Fidesznek, ha egy kicsit ellenzékben lenne 12 évi kormányzás után? 

A politikai öngyilkosságnak számos módja van, az egyik az, ha erre igennel válaszolnék. Szóval: nem!

- jegyezte meg.

Navracsics elárulta, hogy a Fidesznek nem szabad elfelejtenie, hogy 2010-ig létének a nagy részét ellenzékben töltötte.

Mi, idősebb fideszesek emlékszünk erre. A párt szervezeti kultúrájára szerintem az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy egyre többen vannak olyan fiatalok, akik nem dolgoztak egy ellenzéki Fideszben. Nem tanulták meg, hogy ha bármit el akarunk érni, az csak kemény munkával és a választópolgárok segítségével sikerülhet. Szerintem egyébként a Fidesz politikailag jól teljesít, ezt mutatják a támogatottsági adatok is.

Szerinte sok egyéb mellett a csokból és a Magyar falu programból az ellenzéki szavazók is profitálhatnak. A falu problémáit az eddigi kormányok alig vették észre.

HVG: Nem tudja elképzelni Magyarországot az unión kívül?

N. T.: Én nem.

HVG: És a Fidesz?

N. T.: Én a Fidesz vagyok.

A lap megjegyezte, hogy az bizonyos, hogy a budapestiek, a nagyvárosiak és a fiatalok nem nagyon szállnak fel erre a vonatra. Miért veszítették el ezeket a csoportokat?

A sokszor radikális, leegyszerűsítő nyelvezet riasztó lehet azok számára, akik nemcsak fekete-fehérben, hanem árnyalatokban is látják a világot.

- fűzte hozzá.

Szerinte úgy nyolcvan százalékban ugyanazt gondolják a jövőről, de más-más habitusú emberek.

Vannak köztünk egészen radikálisok. Értékelem őket, hiszen van, amikor rájuk van szükség. De vannak mérsékeltek is. Ők kissé háttérbe szorultak az utóbbi években. Hajlamos vagyok ezzel magyarázni az értelmiség és a nagyvárosi polgárság érdeklődésének a lanyhulását. Az viszont, hogy a fiatalok elfordulnak a politikától, egy nagyon aggasztó világtrend.

- mondta el.

A teljes interjú a bővebb részletekkel együtt ide kattintva olvasható el.  

Címlapkép: YouTube

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Egyéni szocpol probléMÁJA NavraCSICSKÁNAK, hogy Fidszes, hanem az, hogy egy olyan társulat tagja azzal a felkészültséggel amelynek birtokában van, hanem az, hogy egy olyan gyülekezet tagja, akik ideje korán elvesztették a tisztességüket:
.
---- 25 éve lett vége az ártatlan srácok korszakának
index.hu/belfold/2018/01/10/fidesz_szekhaz_botrany_mdf_tiszti_kaszino_1993_orban_viktor_simicska_lajos_varga_tamas/
-----------------
.
Úgy elszemtelenedve, hogy ma már törvényesítetten cuccolnak mindent (tisztelet a kevés kivételnek), ami kezük ügyébe kerül!!!
.
A bagdadi tolfaj az kismiska hozzájuk képest!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Egyéni szocpol probléMÁJA NavraCSICSKÁNAK, hogy Fidszes, hanem az, hogy egy olyan társulat tagja azzal a felkészültséggel amelynek birtokában van, hanem az, hogy egy olyan gyülekezet tagja, akik ideje korán elvesztették a tisztességüket:
.
---- 25 éve lett vége az ártatlan srácok korszakának
index.hu/belfold/2018/01/10/fidesz_szekhaz_botrany_mdf_tiszti_kaszino_1993_orban_viktor_simicska_lajos_varga_tamas/
-----------------
.
Úgy elszemtelenedve, hogy ma már törvényesítetten cuccolnak mindent (tisztelet a kevés kivételnek), ami kezük ügyébe kerül!!!
.
A bagdadi tolfaj az kismiska hozzájuk képest!
Ábel
Ő a Fidesz! Akkor neki is köszönhetjük azt a százezer gyűlöletkeltő óriásplakátot, amit még a mai napig is úgy szeretnek Orbánék? Ebben a mostani Fideszben az ő munkája is nyakig benne van. Olyan nincs hogy kint is vagyok, és bent is vagyok.
rokker33
Te tibim te nem a Fidesz vagy hanem egy eredeti seggnyaló! De azt a pozíciót tökéletesen elvégzed a geci főnököd segge arany tiszta :D !!
simmering73
A legnagyobb baj a párttal, hogy egyáltalán létezik és bekerült a Parlamentbe.
Peller Anikó
Te a fidesz vagy, vagy te vagy a fideszesze.

Mindkettő tragikomikus.
CsipkeRózsa
"Márki-Zayról azt mondta, hogy nehezen tudja megérteni, hogy tud odaállni egy ilyen összetételű ellenzéki tábor élére. De hangsúlyozza, ő soha nem személyek ellen politizált, még Gyurcsány Ferencet sem személyében támadta."

Ebben a kis bekezdésben a két mondata ellentmond egymásnak.
human
Szokták mondani, hogy Navra az ember arcú fideszes. Ez a mítosz számomra akkor dőlt meg mikor a veszprémi időközin Kubatov ráhívta a rendőröket az egyik újságíró csapatra. Méghozzá személyesen a város rendőr kapitánya igazoltatta őket. Az igazoltatás után a stáb rákérdezett az ott tartózkodó Navránál, hogy szerinte rendben van-e, hogy Kubatov gábor rendőröket hív a sajtó képviselőire. Erre monda Navra: "És? Rendben voltak a papírok? Akkor meg mi a baj?"
Szóval ő is csak egy aljas, cinikus orbánista.
Qqberci
Ezt hívják harcos opportunizmusnak: összeszorított foggal nyalni...
telegdilaci
@tudode: Navracsics Úr talán nem kellene a Fidesznek,telhetetlennek lennie,kevesebbet kellett volna lopni,és nem csak a Talpnyalóikat támogatni közpénzből,hanem az egész társadalmi réteget,sajnos az önök,hozzá nem értő kormányzásának,vagy szándékos kártékony kormányzásénak,a következménye,hogy az Emberek elveszítették,a bizalmat a pártjukban,mostanság csupán érdekből tartanak ki azok akik még önök mellett állnak! Amit ellenzékben még Orbán kritizált vagy egy rossz ellen szót emelt,kormányon most azokat,a hibákat,elköveti!
Toller Béla
Bagoly mondja verében ...Az óriásplakátjaitok tele voltak érvekkel ...Navra sem az az érvekkel előjövő típus, leginkább hazudik, vagy nem mond semmit. Eddig is ezt tette. Igen, egyetértünk vele abban, hogy ez gyalázatos !
kereső
"De hangsúlyozza, ő soha nem személyek ellen politizált, még Gyurcsány Ferencet sem személyében támadta.". és nem szakad rá a plafon, erre az "európai arcú" csicskára.
kereső
Nem tudom ki látja benne a "normális, európai arcú fideszest", miután az ő minisztersége alatt születtek meg azok a törvények, amelyek megalapozták a jogállam, a demokrácia lebontását. Ezért pedig börtönérett. Ő segitett megpuccsolni a Magyar Köztársaság Alkotmányát- a tudásával. Jól mondja? Ő a fideSS- de nem abban az értelemben, ahogyan ő gondolja- a gerinctelenség, az aljas hazugságok, a karaktergyilkolászás fideSS-e,
ómió
Hát, a "nagyvárosok" meg Budapest arathatják is az "efftársi gyümölcsöt"! A "jutalékokból" biztos "fussa rá"!
Toller Béla
Addig mondod ezt a marhaságot, szerényen, amíg a fideszt fel nem számolja egy bírói végzés ! Tekintettel a párt és az állam bűnös egybefonódásaira. Téged akkor most hová tegyenek ?
koszpeko
"De hangsúlyozza, ő soha nem személyek ellen politizált, még Gyurcsány Ferencet sem személyében támadta."

hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2021/09/17/gyurcsany-ferenc-lebukasa-utan-is-hazudik-most-eppen-azt-hazudja-hogy-nem-hazudik-oszod15

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: „Gyurcsány Ferencen túlléptek az események, Gyurcsány Ferenc a kialakult helyzetben nem a megoldás, hanem a probléma része, Gyurcsány Ferenc a magyar politika nem kívánatos személyévé vált”.

magyarnemzet.hu/archivum-archivum/2007/08/navracsics-gyurcsany-csak-a-hiszteriakelteshez-ert-kepriport

"A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: tény, hogy vannak gondok az országban, és a Magyar Gárda rossz az országnak, és a Fidesznek, ezért nem tartják jó és szükséges egyesületnek. Gyurcsány nem tudja az ország problémáit megoldani, mert nem ért a kormányzáshoz, csak a hisztériakeltéshez – tette hozzá Navracsics, majd kijelentette: tavaly tavasszal besült az antiszemita kártya, bizonyosodott, hogy a Fidesz nem antiszemita."

Mi lenne ha támadná Gyurcsányt?
nezelodo
Navra apukának az átkosban nem kellett képünkbe vágni, hogy ő az MSZMP, róla a megnyilatkozásaiból biztosan tudni lehetett, és bár ő nem akarta kikukázni a magyar irodalom nyolcvan százalékát, csak "tűrt, tiltott, és támogatott", a megye másik ma is ismert nevű, pápai,1956 leverésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, keményvonalas, szochazás plecsnivel felcicomázott családjával együtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.