Újító jelleggel” előre jelezte a vizsgálatra kiszemelt budapesti és Veszprém megyei cégeknek a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság.

Ezért szép a statisztika! Előre szólnak a munkaügyi felügyelők, hogy kit mikor fognak ellenőrizni

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A munkáltatóknak így lehetőségük nyílt „rendbe szedni” munkaügyi irataikat, adott esetben bejelenteni addig feketén foglalkoztatott dolgozóikat, így aztán nem csoda, hogy az idei évben arányaiban kevesebb (bár számszerűen így is több) szabálytalan munkaadóra bukkantak – írta meg a Népszava.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minderre azt reagálta, hogy annak, hogy előre jelezték az ellenőrzéseket, nem az a célja, hogy lebuktassák a csaló cégeket, hanem a hatóság jelenlétének tudatosítása, közvetett módon a munkáltatók jogkövető magatartásának elősegítése volt. 

Nagy lehetett a gond, széles spektrumú a szabálytalanság, erre utal, hogy még így is nagyon sok szabálytalan céget találtak, pedig előre szóltak.

„Az ellenőrzött 11 182 munkáltató 68 százalékánál így is jogsértést tártak fel (tavaly 70 százalékuknál), ami a vizsgált dolgozók 62 százalékát (tavaly 64 százalékát), azaz csaknem 26 ezer munkavállalót érintett a tavalyi 29 ezer után.”

A legnagyobb probléma továbbra is a feketefoglalkoztatás, leginkább az építőiparban, kereskedelemben, vendéglátásban nyúlnak ehhez.

Forrás: 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
ebből az jön le, hogy a munkaadók nem nagyon szarják össze magukat ha jön az ellenőrzés...
rokker33
@jesz: mindenki lefizethető és jó pénzt kapnak az ellenőrök, így nem is törik magukat annyira!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.