A kormányfő azt mondta keddi évzáró sajtótájékoztatóján, hogy szeretné elkerülni a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét.

Erről beszélt Orbán az újságíróknak: gyermekvédelmi népszavazás, 9 és fél millió omikron elleni vakcina, kötelező oltás kérdése

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor – kulcskérdésnek nevezve a harmadik, megerősítő oltást – arról beszélt: hogy "kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése", mint arról szó van más országokban, de a magyar kulturális közeg, néplélek ezzel szemben még nagyobb ellenállást fejtene ki.

Meggyőzéssel könnyebben lehet eljutni az emberek eszéhez, szívével, mint előírással, így a kormány minden meg fog tenni a magyarok meggyőzése érdekében – jelentette ki a miniszterelnök.

A gazdaságélénkítést, a koronavírus-járvány elleni védekezést és a gyermekvédelmi népszavazást nevezte meg a 2022-es év három legfontosabb témájának keddi budapesti évzáró sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő a sajtótájékoztatón megjegyezte azt is, hogy korábban nem ismert gazdaságpolitikai intézkedéseket, "komoly kísérleteket" is tesz a kormány, ilyen a 25 év alattiak szja-mentessége.

Hozzátette: folytatni kell a járvány elleni védekezést, amely oltásalapú. 

Közölte: jelenleg csak Pfizer-vakcinából 2,4 milliónál több adag áll rendelkezésre, a kormány rendel 2 millió, gyerekoltásra alkalmas dózist is. Mivel a hétvégi uniós csúcson az Európai Bizottság azt közölte, hogy az omikron variánshoz újfajta vakcinára lesz szükség, ebből is rendel 9,5 millió adagot a kormány; ezek a jövő év második felében és 2023-ban érkeznek, a szállítmányban 1,5 millió adag gyermekek oltásához szükséges vakcina lesz.

"Volt, van és lesz elegendő vakcina Magyarországon"

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

A gyermekvédelmi népszavazás kapcsán a miniszterelnök elmondta, vita van arról, hogy gyermekeink nevelése kinek az irányítása, felügyelete és engedélye alatt történjen, mihez van a szülőknek kizárólagos joga. Mi az uniós megközelítést e tekintetben elutasítjuk – jelentette ki, jelezve, hogy a bevándorlás témájához hasonlóan ez ügyben is népszavazáson nyilváníthatják ki véleményüket a magyarok.

Orbán: Magyarország nem fogja megváltoztatni a határvédelem rendjét

Magyarország nem fogja megváltoztatni a határvédelem rendjét és nem fog beengedni senkit

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Karmelita kolostorban az év utolsó Kormányinfóján.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a magyar Alkotmánybíróság teljesen világossá tette: mindegy, hogy mit döntött az Európai Bíróság, Magyarországnak meg kell védenie a határait.

Elmondta, a döntés után a kormány megvizsgálta a lehetőségeit és úgy döntött, "semmit sem fogunk tenni annak érdekében, hogy megváltozzon a határvédelem rendje, vagyis fenntartjuk pontosan azt a rendet, amit eddig is működtettünk, akkor is, ha az Európai Bíróság arra szólított fel bennünket, hogy változtassuk meg. Nem fogjuk megváltoztatni és nem fogunk beengedni senkit".

Az Ab döntését a kormányfő úgy értékelte: "a bennszülötteket, a bennszülöttek kulturális szövetét alapjogi védelemben részesítette Magyarországon az Alkotmánybíróság".

Orbán Viktor a nukleáris energia zöldenergiakénti besorolását várja az Európai Bizottságtól

Orbán Viktor miniszterelnök a nukleáris energia zöldenergiaként való besorolását és a gázból nyert energia átmeneti fenntarthatóságának elfogadását várja az Európai Bizottságtól.

A kormányfő keddi nemzetközi sajtótájékoztatóján, Budapesten közölte: az Európai Tanács csütörtöki ülésén a résztvevők az éjszakába nyúló vitán az energiaárakról nem tudtak megegyezni. Ugyanakkor azt várja, hogy az ottani vita során is nyilvánvalóvá vált elsöprő többség véleményének megfelelő bizottsági előterjesztés kerül nyilvánosságra még az év végéig.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "az atomenergiát ellenzők nincsenek annyian, hogy blokkoló kisebbséget tudnának létrehozni". Ezért azt várja, hogy még az év végéig egyértelmű európai álláspont születik arról a bizottság részéről, hogy a nukleáris energia nélkül a klímavédelem nem valósítható meg, ezért a nukleáris energiát a fenntartható, zöldenergiák közé sorolják, valamint, hogy a bizottság kimondja azt is, hogy a gázból nyert energia átmenetileg fenntarthatónak fogadható el.

Novák Katalint jelöli államfőnek a Fidesz

Novák Katalin jelenlegi családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök keddi évzáró sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Áder János jelenlegi köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra.

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar alkotmányos rend csak két hivatali ciklust enged az államfőnek, majd arról beszélt: negyven országgyűlési képviselőnek kell ajánlást tennie az új államfő személyére. A Fidesz pártelnöksége a kérdést megvitatta, és javaslatát hivatalosan már meg is tette – közölte Orbán Viktor.

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Université Paris X Közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott. Angolul, franciául és németül folyékonyan beszél, spanyolul társalgási szinten.

A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz országos listájáról szerzett mandátumot.

A kormányzati portálon is olvasható életrajza szerint három gyermekes családanyaként és a magyar kormány demográfiai törekvéseinek felelőseként célja a vágyott gyermekek megszületésének elősegítése, a gyermeket nevelő családok megerősítése, a családalapítás előtt álló fiatalok támogatása, a generációk közötti együttműködés ösztönzése. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen lemondaniuk a családalapításról, ha fontos számukra szakmai karrierjük.

Nevéhez fűződik egyebek mellett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatóintézet létrehozása, a Családok éve 2018-as meghirdetése, a kétévente rendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozók megszervezése, olyan nemzetközileg is elismert lehetőségek kidolgozása, mint a Babaváró támogatás, a négygyermekes édesanyák szja-mentessége, az Otthonteremtési Program és a bölcsődei fejlesztések elindítása.

Novemberében mutatták be a szerkesztésében kiadott – ötven ember, köztük író, költő, humorista, pap, sportoló, tudós, gazdasági és közéleti szereplő – családról szóló írásait tartalmazó Ami a miénk című kötetet.

Kormányzati tevékenysége:

2020-tól családokért felelős tárca nélküli miniszter;

2021. június 15. és 2021.október 5. között a Társadalmi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs vezetője;

2014-2020: család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma;

2014 és 2016 között nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma;

2012-2014: miniszteri kabinetfőnök, Emberi Erőforrások Minisztériuma;

2013-2014: frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos, Külügyminisztérium;

2010-2012: miniszteri tanácsadó, Miniszteri Kabinet, Külügyminisztérium;

2001-2010: a Külügyminisztérium különböző főosztályain dolgozott, valamint a gyermekeivel otthon töltött évek.

Közéleti tevékenysége:

2021 szeptemberétől a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete;

2020-tól a Stratégiai és Családügyi Kabinet társelnöke;

2019-től a Politikai Hálózat az Értékekért Political Network for Values) elnöke;

2019-től a Nemzetközi Demokrata Unió női tagozata (International Women's Democrat Union) alelnöke;

2018-tól a Nők Magyarországért Klub alapító elnöke, a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom elindítója;

2017-ben a Fidesz alelnökévé választották, miniszteri tisztsége miatt a 2021 novemberében tartott pártkongresszuson nem indult újra a tisztségért;

2018: a Fidesz-KDNP pártszövetség népesedés- és családügyi kabinetjének titkára;

2018-tól az Országgyűlés Magyar-Francia Baráti Csoportjának elnöke;

2016: a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központja tanácsadó testületének tagja.

Díjai és elismerései:

2021: Szent Mórus Tamás-díj;

2021: Milotai Nyilas István-emlékérem

2020: a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztje;

2019: a Francia Becsületrend lovagkeresztje;

2019: Popovics-díj (Magyar Nemzeti Bank);

2019: a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Családok Angyala-díj (Angelus Familiarum) kitüntetettje

2018: Pro Familiae Hungariae Díj (Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság);

2018: a Nagycsaládosok Országos Egyesületének díja;

2017: a Magyar Bölcsődék Egyesületének Akócsi Ágnes-díja;

2016: Luchador por la Familia (Családokért küzdők díja, Associació Plataforma per la Família Catalunya adományozásában.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Választás utan azonnal kötelezővé fogja tenni az oltást
Gazella
Hazudik mint a vizfolyas.. omikron januarra elfog tunni...jon helyette masik
Gauntlet
elég szomorú hogy ez a némber még díjakat is kapott.
Más, akinek szíve ügye a Család meg nyomorultul él, és azt se tudja hogy jöjjön ki holnap a négy ebéd!
Gauntlet
@Gazella: a 9 millió oltás vétele tiszta és világos jelzése hogy LESZ negyedik oltás.
Mellesleg hazudnak is, idézem:
az első három oltás elég az Omikron ellen is.
hát...
ezek szerint mégse
ómió
Pedig efftársilag - ugye, az "oltáspártiság" - nyilván a fele is sok lenne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.