Egyre szorosabb a verseny a kormánypárti és az ellenzéki lista között – állítja a Závecz Research Intézet legfrissebb, december első felében készült közvélemény-kutatása.

Vezet az ellenzék listája a Fidesz-KDNP előtt – mutatjuk, mennyivel
Kép: Pixabay

Az ország felnőtt lakossága körében végzett kutatás szerint az ellenzék 39 százalékon, a Fidesz-KDNP pedig 38 százalékon áll.

A választáson való részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában – akárcsak novemberben – az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el, a Závecz szerint a versenyük kiélezett, lényegében eldöntetlennek tekinthető. A Fidesz hívei valamivel optimistábbak: a kormánypártiak 97, az ellenzéket támogatók 91 százaléka gondolja úgy, hogy egy mostani választáson a nyertes oldalhoz tartoznának.

Vezet az ellenzék listája a Fidesz-KDNP előtt – mutatjuk, mennyivel

A Závecz közleménye kiemeli, hogy a listákra nem szavazó választópolgárok eléggé tanácstalanok: az ellenzékről 13, a Fidesz-KDNP-ről 10 százalékuk gondolja, hogy megnyeri a választást, háromnegyed részük viszont nem adott prognózist.

A választópolgárok teljes körén belül 41 százalék a kormány maradására számít, 39 százalék kormányváltásra.

Az idei évben az ellenzéki lista támogatottsága 37 és 41 százalék között változott a választókorú népesség egészén belül, a Fidesz-KDNP-lista támogatottsága pedig 36 és 39 százalék között alakult. A Závecz szerint minden hónapban az ellenzéknél volt az előny, a legnagyobb különbség 4 százalékpont (októberben), a legkisebb 1 százalékpont (szeptemberben és decemberben) volt.

A többpárti rangsort 2021-ben mindvégig a Fidesz vezette, az év első felében átlagosan 33 százalékos támogatottsággal, majd a későbbi hónapokban átlagosan 36 százalékra bővült a tábora.

A legerősebb ellenzéki párt egész évben a Demokratikus Koalíció volt, meglehetősen stabil, 11 és 13 százalék közötti támogatottsággal.

A harmadik helyet a Jobbik foglalta el, tavasszal enyhén emelkedő pályán volt a párt, nyáron stagnált, ősszel némileg visszaesett, most ez a negatív tendencia megállt.

Az MSZP tábora lényegében állandó volt, a választókorúak 5-6 százaléka támogatja a pártot.

A Momentumnak az év első felében 6 százaléknyi híve volt, utána 4 százalékra esett vissza, az utóbbi hónapokban elemelkedett a mélypontról, 5 százalékon áll.

Az LMP tábora egész évben 2 százalékos volt.

A Párbeszéd júniusig 1 százalékos párt volt, azóta viszont – egyetlen hónap kivételével – 2 százalékot ért el.

A Kétfarkú Kutyapárt mögött majdnem egész évben a választókorúak 1 százaléka állt, februárban és novemberben érte el a 2 százalékot.

A Mi Hazánk Mozgalom jellemzően 1 százalékot kapott, márciusban és az utóbbi két hónapban 2 százalékot.

A pártnélküliek aránya 22 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 47 százalékos, a második helyen a DK áll 18 százalékkal. A Jobbikra a biztos szavazók 12 százaléka voksolna, az MSZP-re 7 százalék. A sorban a Momentum következik 5 százalékkal. A Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3 százalékos a biztos szavazók csoportjában, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll ebben a körben.

Forrás: telex
Címlapkép: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
“Magyarországon olyan mély megosztottság van, ami minden magyar választást élet-halál harccá tesz.
Az ország nem csak kormányt választ 2022-ben, hanem sorsot is.” ( Bajnai Gordon)
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/267653270_4998482923497378_4645282501327042629_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=-pFqL5L1qu4AX_4cpuS&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT8usyRlxSG1LjEiWMJ8b37P22M37vkypidkb1qhQr3Kiw&oe=61C7F23A
Vagy Európa és az Unió, vagy Közép-Ázsia a diktatúrával!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Rizikó: ma, 18:13 ◘ A fidesznek sohasem volt még feles' többsége sem! A kétharmados többség a fidesz degenerált választási törvényének köszönhető, mely egyetlen egy normális demokráciában elképzelhetetlen lenne!
Rizikó
@Eladott Ország: Gugli a barátod, ha már csak ennyi az emlékezeted!
Gazella
Oszt ebből mennyi lesz a hamisitott a népválasztáskor..
ómió
Bizony! Már 3/4 Magyarország faldöngetve követeli a Márki efftárs féle gázáremelést! Elég ezt így hazudni, efftársak, vagy már a 4/4 a "helyes"?
verőce21
Azóta valójában 10-13 százalékponttal vezet a Fidesz-KDNP...!

Az emberek rájöttek, hogy az ellenzék egy 6-7 pártnak csúfolt banda..., elképzelések, program, stratégia nélkül (eszükbe sem jut arról beszélni, hogy mit tennének Magyarországgal).
Me. jelöltjük vagdalkozik, "aberrált" módon...
verőce21
Az "összefogás" csak pénzkimentés volt, tudván semmi esélyük sincs választást nyerni...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.