A családügyi tárca nélküli miniszter év végével távozik posztjáról, miután Orbán Viktor miniszterelnök köztársasági elnöknek kérte fel, és Novák lemondott posztjáról. A pontos végkielégítési összeg még nem ismert.

A Népszava cikke szerint akár közel 6 millió forintos végkielégítést is kaphat távozásával a családügyi miniszter. Novákot Orbán Viktor miniszterelnök kedden nevezte meg a Fidesz jelöltjeként a köztársasági elnöki posztra, amit Novák Katalin el is fogadott, és nem sokkal később lemondott posztjáról.

Népszava: akár közel hatmilliós végkielégítést is kaphat Novák Katalin

Fotó: Facebook/Novák Katalin

A lap szerint az összeg a volt családügyi tárca nélküli miniszter háromhavi illetményének felelhet meg (bruttó 5 millió 938 ezer 200 forint lehet az összeg), mivel a miniszternek idén március óta bruttó 1 979 400 forint volt a fizetése. Novák Katalin január elsejétől már miniszter.

A jogszabály szerint ha egy miniszter/államtitkár legalább három évet dolgozott végig a posztján, akkor hathavi illetmény jár neki végkielégítésként. Ám ha lemond a posztjáról, akkor csak a fele – három havi – fizetés illeti meg. Novák a mniszteri poszt mellett azonban korábban államtitkár is volt, vagyis azt, hogy pontosan mennyi lesz a végkielégítése, jelenleg nem tudni.

"A Miniszterelnökség oldalán elérhető életrajza szerint két évig miniszteri tanácsadó volt a külügyi tárcánál, majd ugyanott frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos lett újabb két évig, miközben már kabinetfőnök is volt a humántárcánál. Ezek mind vastagon politikai posztnak számítanak, ahogy az a hat év is, amit család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként húzott le az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Innen jutott el tavaly a tárca nélküli miniszteri posztig.

Ebből az következik, hogy egyéves miniszterség ide vagy oda, ha nem mondott volna le magától, akár a hathavi pénz is megillette volna Novák Katalint.

Azonban a köztársasági elnökjelölt a parlamenti mandátuma után semmit sem kap, ugyanis személyéről még a jelenlegi országgyűlés választ majd, s ha megszavazzák, akkor le kell mondania képviselőségéről, nem várhatja meg az országgyűlési megbízatásának megszűnését. Akkor ugyanis azok a képviselők, akik nem folytatják a parlamenti munkát, szintén háromhavi tiszteletdíjuknak megfelelő összeget kapnak kézhez. Ez Novák Katalin esetében 3 millió 633 ezer forintot érne, mert miniszterként csak a képviselői alapjuttatás illeti meg, s ez március 1-je óta havi 1 millió 211 ezer forint. Mivel azonban önmagában az államfői jelölés még nem jár együtt a parlamenti képviselő mandátum elvesztésével, vélhetően januárban és februárban ezt az összeget még megkapja."

- olvasható a cikkben.

A miniszter 26 millió forintos hiteltartozást tüntetett fel vagyonbevallásában, valamint több nagy értékű ingatlant Budapesten, Szegeden és Balatonlellén. Hogy ki lesz az utódja, még nem ismert. 

Forrás: nepszava.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"Végkielégítés nem jár azoknak, akik maguk mondanak fel. Végkielégítés csak azonnali hatályú felmondás esetén lehetséges, ennek indoka pedig az, ha a munkáltató megszegi a munkaszerződést, és nem teljesíti az abban vállalt kötelezettségeit. Az, hogy a miniszterelnök bejelenti, hogy a munkavállalót államfőnek jelöli, és ő a jelölést elfogadja, nem tekinthető ilyen indoknak. Munkajogi szempontból sem jár a végkielégítés Nováknak, nemcsak morálisan elfogadhatatlan."
olkt.net/segelyt-talan-nem-fog-kerni-a-csaladzaklato-novak/
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
@ómió: tetves gyülölködő huzz anyádba ott csiripelj itt mi vagyunk itthon bocskoros és felejts el mert nem lesz ám mindig karácsony keress magadnak egy lányt azzal élvezkedj ha tudsz patkány bérenc
ómió
@kissé felnőttem: Ha tetves, gyűlölködő patkánybérencet látnál, szarkupac efftárs, kukkants a tükörbe! Ott meglátod! "Iránymutatást" meg a tetves efftársaidnak adjál, hogy egy irányba - a bolsi latrina felé - "haladjatok"! Odavalók vagytok!
kissé felnőttem
@ómió: nálam a tükörre a te pofádat tettem
ómió
@kissé felnőttem: Tükröt mondtam, nem bolsevik gyűlöletfalat, barompofa! Az elmebajod neked már ennyit se enged disztingválni?
kissé felnőttem
@ómió: olvasni ha tudnál SOHA NEM voltam párttag akkor kit bolsizol?
ómió
@kissé felnőttem: Olvasni, ha tudnál, értenéd: téged bolsizlak,téged, ki a bolsik nótáját fújod! Eszerint tagkönyv nélkül is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.