Hétfőtől péntekig folyamatosan enyhül az időjárás, így a met.hu előrejelzése szerint pénteken és szombaton már kellemes, kora tavaszi idő várható.

Enyhe, tavaszias melegben ünnepelhetjük a szilvesztertFotó: MTI/Balogh Zoltán

Hétfőn még többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég,

de az északi, délután pedig a nyugati megyékben csökkenhet a felhőzet – írja a met.hu. A déli országrészben várható vegyes halmazállapotú csapadék: havazás, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordul. Délután az ónos eső sok helyen havazásra, a keleti határ mentén esőre vált át. A csapadéktevékenység késő délutántól kezd gyengülni. Az északkeleti, északi szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet kora délután általában -2 és +3, késő este -5 és 0 fok között valószínű.

Keddre megmarad a borult idő,

a nap első felében főként a középső országrészben lehetnek átmeneti szakadozások. Eleinte keleten, északkeleten még előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. Este északnyugat felől újabb vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik. Mérsékelt marad a délies irányú légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

Szerdán a borul idő napközben átalakul:

a Dunántúlon és a Dél-Alföldön, estétől másutt is felszakadozik a felhőzet. Reggelre nagy területen képződhet köd. Többfelé valószínű csapadék, melynek jellemző halmazállapota az ország nagy részén várhatóan eső lesz, de az Északi-középhegység térségében inkább havazás, ónos eső, fagyott eső valószínű, mely az északkeleti határvidék kivételével délnyugat felől egyre nagyobb területen válthat át esőbe. Este a csapadékzóna kelet felé elhagyja az országot. Sokfelé megélénkül a déli, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet -5 és +3, a maximum 1 és 9 fok között alakul, északkeleten lesz hidegebb az idő.

Csütörtökön ismét elkezd megnövekedni, megvastagodni a felhőtakaró.

A Dunától keletre nagy területen képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, így a nap nagy részében erősen felhős vagy borult idő valószínű. Nyugat felől újabb hullámban érkezhet csapadék zömében eső formájában, viszont az északkeleti határvidéken ónos eső sem kizárt. A nyugati, délnyugati szelet helyenként élénk lökések is kísérhetik. A minimum-hőmérséklet -2 és +6, a csúcsérték 3 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb idő.

Pénteken napközben nyugat felől egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet,

a Dunántúlon a nap is kisüthet, ugyanakkor a keleti országrészben hosszabb ideig borult maradhat az ég. Elszórtan előfordulhat eső, a nap második felében csökken a csapadékhajlam. Éjszaka párásság, köd kialakulhat. Több helyütt megélénkül, néhol megerősödhet az északnyugati, nyugati szél. Hajnalban 0, +9 fok várható, északkeleten lehet a hidegebb, északnyugaton az enyhébb idő. Kora délután 5, 16 fok valószínű, északkeleten mérhetik az alacsonyabb értékeket.

Szombaton már általában gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég,

északkeleten lehetnek felhősebb körzetek. Nagyobb eséllyel északkeleten helyenként előfordulhat eső, záporeső. Éjszaka többfelé képződhet köd. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, többfelé kísérhetik erős lökések. A hajnali 0, +7 fokról 5 és 15 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Forrás: met.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.