A forint gyengüléséről, kamatemelésről és a kamatstopról is beszélt a Magyar Nemzetnek Matolcsy György.

„2021 nehéz év volt. 2022 sem lesz könnyebb” – Matolcsy jóslata nem sok jót ígérFotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta:

2022 első felében felzárkózik az alapkamat az egyhetes betéti ráta szintjéhez.

Sőt, hozzátette: a jegybank mindaddig emelheti a kamatokat, amíg az inflációs kilátások ismét fenntarthatóan a 3 százalékos cél közelébe nem süllyednek. Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a korábban harmonikusan együttműködő kormányzati és jegybank politika az ellenkező irányba tartott – szemlézi az interjút a hvg.hu.

Felvetették, hogy hogy mennyire lehet veszélyes a gazdasági növekedésre az, ha a monetáris és a fiskális politika ellentéte fennmarad. Erről a jegybankelnök úgy vélekedik: a járvány okozta gazdasági sokk legyőzése érdekében tett lépések után a következő feladat a költségvetési egyensúly helyreállítása kell, hogy legyen. Ezzel utalt arra, hogy a kormánynak mindent meg kell tennie az elszabadult adósság és hiány csökkentésére.

A változás e téren is elkezdődött. Üdvözöljük az elmúlt hetekben az idei és a jövő évi költségvetésben végrehajtott kormányzati lépéseket. A folyamatot azonban tovább kell vinni és minél korábban megcélozni a három százalék alatti hiányértéket

– emelte ki. Ennek kapcsán arról is beszélt, hogy egyes új elméletek szerint a válság után az államháztartási hiány mértéke kevésbé számít, de ezekre nem szabad hallgatni.

Az adósság mindig is adósság marad. Egy felzárkózó pályán mozgó gazdaságban eladósodás helyett a termelékenység növelésében, az intézmények reformjában, a zöld- és digitális átállásban kell megtalálni a fenntartható növekedés forrásait

– magyarázta.

A forint gyengülésével kapcsolatban elmondta, az árfolyam alakulása soktényezős folyamat, és tisztában kell lenni azzal, hogy a magyarhoz hasonló feltörekvő gazdaságok devizái ellen dolgozik a kockázatkerülő hangulat. A jövővel kapcsolatban azonban optimista: „Általános tapasztalat, hogy ha egy ország elvégzi a házi feladatait, akkor annak idővel meglesz az eredménye.”

Arra a kérdésre, hogy a kormány által bevezetett féléves kamatstop alááshatja-e a jegybank infláció elleni harcát, Matolcsy így válaszolt:

Épp ellenkezőleg. 2021 nehéz év volt. 2022 sem lesz könnyebb, különösen az első fele. A kormány lépése megerősít minket abban, hogy a leghatározottabban lépjünk fel az infláció letörése és a pénzügyi stabilitásunk megőrzése érdekében.

Forrás: Magyar Nemzet, hvg.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Jó lesz az gyurka,ha tőletek sikerül megszabadulnunk,az maga lesz az eufória. Még a nehézségeket is elviseljük,ha ennek a bandának legalább kétharmada nem lesz..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
@csipetke: minden hogy a nép lesz sz@rban... ha mennek is meg ha maradnak akkor is...milliárdos hiteleket és az államadóságot a nép fizeti vissza.
tudode
Hogy ez a forint milyen rakoncátlan!
.
Ahhoz képest, hogy a mindenreható 2008-ban azon SOpánkodott, hogy "beszakad", vagy mit csinál a forint, mindenféle bizALMI válság miatt, ajánlgatva magát mint egy szűzleány:
.
---- Orbán Viktor a Mokkában (2008. október 22.)
www.youtube.com/watch?v=7pb4D6bBtdc&t=73s
.
""".Orbán Viktor a TV2 Mokka c. műsorában. Téma: a forint árfolyama, Gyurcsány Ferenc felelőssége. (2008. október 22.)"""
-------------------
.
Osztán az EU-ban "is" rájöttek az un. Tavares jelentéssel, a Libe bizottsággal, és a Sargentini vita során, ráolvasva a TÚRpisságot:
.
---- Frank Engel, luxemburgi képviselő értékeli a jelenlegi magyar helyzetet
www.youtube.com/watch?v=d8IkyQ9v3n0
.…
.Frank Engel luxemburgi képviselő értékeli a jelenlegi magyar helyzetet. Egy néppárti, kereszténydemokrata képviselő, aki egy pártcsaládban ül a Fidesszel.
-----------------
.
Mit is mondott:
.
---- Pokorni: aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét
nol.hu/belfold/pokorni__aki_belenyul_a_penztarba__annak_le_fogjuk_vagni_a_kezet-601071
----------------
.
És a beszédes LINKEK még mindig művehetik a sportot!, minden tisztességes bennszülött szégyenére!
csipetke
@Gazella: 14:16 Így is,úgyis a nép fizeti vissza,de akkor már legyen meg az az örömünk,hogy a genyó bandának legalább ne legyen kétharmada
Lepényleső
Ez már a vallomása,- azok előtt akik miatta kerültek az utcára,
hiszen az út szélen senkit sem hagynak,- hát beterelik őket az útra?
Néro
Nektek könnyű volt . mennyit is síboltatok ki az a-lapítványitokba ?
ómió
A non-stop vírusválság, bizony, világszerte komoly gondokat okoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.