A Jobbik elnöke az mfor-hu-nak adott interjújában több kérdést is érintett Novák Katalin köztársasági elnöknek jelölésétől és a Völner Pál-ügytől kezdve az ellenzéki összefogásig.

Jakab Péter: „Szerintem Orbán Viktor volt az, aki megadta a kilövési engedélyt”Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Nincs benne meglepő, hiszen Orbán Viktor pártállamot épít, aminek az a sajátossága, hogy minden fontosabb pozícióba pártkatonákat helyeznek az Állami Számvevőszék elnökétől kezdve a legfőbb ügyészen át egészen a köztársasági elnöki posztig”

– mondta arról, hogy Orbán Novák Katalint jelölte a köztársasági elnöki pozícióra. Hozzátette, hogy ez azért probléma, mert nem képes egy pártpolitikus köztársasági elnökként megtestesíteni a nemzet egységét. 

Amikor az mfor.hu arról kérdezte, hogyan fogják leváltani a 9 évre bebetonozott személyeket kormányváltás után, Jakab Péter elmondta:

„Van, akit nem leváltani kell, hanem lecsukni.

Mert aki legfőbb ügyészként végigasszisztálta a nemzet kifosztását, őt nem leváltani kell, hanem elszámoltatni azért, amit tett. Ő bűnrészessé válik és ennek megfelelően kell Polt Péter esetében eljárni. Kérdés, hogy ha valakit 9 évre kineveznek, megfelel-e a jelenlegi alaptörvénynek, mert még a fideszes alaptörvény is tiltja a hatalom kizárólagosságára való törekvést. Márpedig, amikor pártkatonákat nevezünk ki 9 évre kulcspozícióba, akkor a hatalom koncentrációja valósul meg, amely a jelenlegi alaptörvény szellemiségével is szembemegy.”

Erről elmondta, Magyarországnak jelenleg nincs is alkotmánya, csak egy fideszes alaptörvénye, ezért fontos lépés lesz ennek megteremtése is, hogy a későbbiekben lehetetlen legyen egy pártállam kiépítése.

Völner Pál ügyével kapcsolatban elmondta:

„Itt nem Völner Pál 83 milliós sikkasztásáról kell beszélni, hanem arról, hogy egy országot loptak el a fideszes oligarchák.

Maga a miniszterelnök és közvetlen környezete is érintett ebben. Tiborcz István esetében ha csak az Elios-botrányt nézzük, 13 milliárdos visszaélésről van szó, amit az OLAF feltárt. A magyar kormány pedig úgy döntött, hogy inkább nem kéri az uniós pénzt, ne az uniós állampolgárokat károsítsa meg ezzel a 13 milliárddal, hanem a magyar adófizetőket. Völner Pál 83 milliója tehát a nagy egész szempontjából aprópénz. (...)”

Az üggyel kapcsolatban hozzátette, hogy szerinte

„Orbán Viktor volt az, aki megadta a kilövési engedélyt. Elképzelhetetlennek tartom, hogy az ő tudta nélkül a fideszes Polt Péter vádat merne emelni egy kormánytaggal szemben, ha arra Orbán Viktor előzetesen nem adja a jóváhagyását.”

A közjogi méltóságok pozícióiba bebetonozott személyekkel kapcsolatban Jakab azon az állásponton van, hogy elsődleges az európai ügyészséghez való csatlakozás, majd felállítanának egy korrupcióellenes ügyészséget.

Én nagyon szeretném ezeket az embereket rabláncon látni

– tette hozzá.

Az ellenzéki összefogásról is szó esett: ezzel kapcsolatban Jakab elmondta, az elsődleges a kompromisszumkészség, mind Márki-Zay, mind a pártok részéről. Az első legfontosabb feladat pedig, amivel elsőként foglalkoznak majd kormányváltás esetén, az az alkotmányozás. Ezután visszaállítanák a jogállamiságot, amelynek szintén fontos pontja az európai ügyészséghez való csatlakozás.

Forrás: mfor.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.