A hét elején derült ki, hogy januárban a háziorvosoktól hétvégi vakcinázást vár el az országos tisztifőorvos – ha nem végzik el az érintettek, akkor akár 5 milliós bírságot is kaphatnak. A háziorvosok egyáltalán nincsenek elragadtatva.

Az Infostart (korábbi nevén: Inforádió) cikke szerint nagy a fölháborodás a háziorvosok között Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a hét elején megjelent utasítása miatt, ami lényegében ingyenes oltómunkát vár el tőlük – amit ha nem teljesítenek, akár 5 millió forintos bírságot is kaphatnak.

Kiakadtak a háziorvosok Müller Cecília utasításán, nagyon rossz ötletnek tartják a bírságot

Fotó: YouTube/Magyarország Kormánya

"Az országos tiszti főorvosnak a december 27-i Hivatalos Értesítőben megjelent határozata szerint a háziorvosoknak a rendelési időn túl legalább egy hétvégén oltó munkát kell vállalniuk a januári oltási akciónapok keretein belül"

- olvasható a cikkben.

A háziorvosok országos  kollegiális szakmai vezetője, Békássy Szabolcs az Infostartnak arról beszélt, már így is eléggé le vannak terhelve a háziorvosok, akik eddig is jelentős szerepet vállaltak az oltási programok végrehajtásában mind tavasszal, mind ősszel. Utóbbi időszakban az emlékeztető (harmadik) oltások több mint 47 százalékát a háziorvosok adták be, épp ezért az újabb oltási akciónapok ismételten több terhet fognak róni a praxisokra, mivel az elképzelések szerint pénteken délutánonként és szombaton kellene pluszmunkát vinni – fogalmazta meg Békássy a szakma aggodalmait.

Reményeink szerint ehhez az önkormányzatoktól megkapjuk a megfelelő segítséget és támogatást, illetve a megyei védelmi bizottságok ezt előzetesen egyeztetni fogják, hogy mely településeken milyen feltételek mentén lehet biztosítani azt az oltási tevékenységet

- fejtette ki az elképzelését.

A szakember azt is hozzátette, egyelőre előzetesen nem lehet felmérni, hogy januárban mennyire lesz sikeres az akció, mert a legtöbb praxisban már jelentős mértékű az átoltottság.

Békássy azt is kijelentette, a háziorvosok messzemnőkig elhatárolódnak a bírságok kiszabásának belengetésétől (ha valaki nem végzi el a pluszmunkát, az 30 ezertől 5 millióig terjedő bírsággal sújtható). 

Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni. A háziorvosi praxisokban eddig is jelentős oltási tevékenység folyt. A háziorvosi praxisok egyértelmű letéteményesei voltak az eddigi védőoltási programok végrehajtásának. Bízom abban, hogy mindenki a bölcs belátás szerint fog eljárni ebben a kérdésben, és megyei védelmi bizottság meg fogják vizsgálni azt, hogy egyáltalán hol van lehetőség ilyen oltási akciónapok megszervezésére

- magyarázta.

A szakember azt is elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozatról, és annak tartalmáról nem volt szakmai egyeztetés. 

A legjobb tudomásom szerint ennek szükségességét az adta, hogy a hétvégi oltások finanszírozásának a technikai feltételei rendelkezésre álljanak, azaz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a háziorvosi praxisokat finanszírozni tudja a hétvégi oltási tevékenység kapcsán.

Természetesen nem szólt erről semmiféle szakmai egyeztetés, hogy az oltási akcióból kimaradó háziorvosi praxisok esetleg pénzbírságban részesülnének.

Azt hozzátette, hogy az országos oltási munkacsoporttal voltak egyeztetések az oltási akció meghirdetését megelőzően, az oltási akciónapokkal kapcsolatban a szakma oldaláról érkező javaslatokat továbbították az oltási munkacsoport számára.

Békássy Szabolcs azt is kiemelte, hogy sok praxisban már így is csak helyettesítéssel lehet a folyamatos betegellátást megoldani, ezért sem lenne szabad az oltási akciónapokkal kapcsolatban generális szabályokat hozni. Ezt érdemes lenne a helyi sajátosságokra, és a helyi szervezőkészségre bízni. Békássy szerint a háziorvosok és az önkormányzatok meg tudják oldani a feladatot és rugalmasan fogják kezelni a felmerülő helyzeteket is.

Forrás: infostart.hu

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
@Rizikó: Lehet, hogy szűkebb hazádban Romániában így működik. Nekem itt Magyarországon 5 percen belül mindig felvette a telefont a dokim, a gyógyszerfelíratás soha nem volt ilyen egyszerű, mint most. Csak egy telefon az asszisztenciának és már ott is a felhőben a háromhavi gyógyszer.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Álljanak fel azok az orvosok akik amúgy is milliós fizetésük van és oltsanak be embereket... jah... tudni kell kire kell x-t rajzolni választáskor.
Még valami lanyhul az oltási kedv...
namihami
Remélem, hogy Nyunyóka és a főnökei szabadnaposak a hétvégeken. Legalább akkor nem kéne, hogy ilyen és ekkora baromságokat találjanak ki. Vajon Nyunyi családja hogyan fogadná, ha neki lenne a munka ""önkéntesen kötelező""? Bár az is sanszos, hogy még jól is jönne nekik, ha nem lenne legalább otthon.
Rizikó
Szakmai egyeztetés és felháborodás azon, hogy a felettes szerv vezetője kötelezi őket. Na akkor menjenek el Timbuktuba orvosnak, majd rájönnek, milyen jó dolguk van itthon a milliós fizetéssel!
Késnek a rendelésekről, telefonon elérhetetlenek, a gyógyszer felírás soha nem volt még ilyen körülményes. Adjanak hálát a jó sorsuknak, hogy a boltos, meg a pék nem ugyan így foglalkozik velük.
simmering73
@Rizikó: Lehet, hogy szűkebb hazádban Romániában így működik. Nekem itt Magyarországon 5 percen belül mindig felvette a telefont a dokim, a gyógyszerfelíratás soha nem volt ilyen egyszerű, mint most. Csak egy telefon az asszisztenciának és már ott is a felhőben a háromhavi gyógyszer.
simmering73
Diktatúrában ez így működik. Orbán Viktor Mülleren keresztül megfenyegette a háziorvosokat.
csipetke
Müller dísznek ronda,másra meg nem jó. Ennyire alkalmatlan tisztifőorvos sose volt még M.o.-on.
Rizikó
@simmering73: Neked ott Ukrajnában a javasasszony biztosan azonnal segít a köpülésben, de mi magyarok nem szeretjük a fajtád gyógymódját! Magyarországnak egészségügye van, neked meg sámánjaid!
Pági
@Rizikó: timbuktu nem érdekel, általánosítani meg nem kellene.
Rizikó
@Pági: Akkor a cikk szerzőjével kellene beszélned, hiszen szerinte kiakadtak a háziorvosok. Minddel beszélt a cikk írása előtt? Ha pedig ő általánosít, akkor én is. Ez így teljesen korrekt!
simmering73
@Rizikó: Hülye vagy te és az a jó benne, hogy még forogsz is. Te turulban született mélymagyar náci.
simmering73
@Rizikó: "Ha pedig ő általánosít, akkor én is." Igazi agyatlan nímand.
Rizikó
@simmering73: Mi a bajod kis galíciai metélt? Vagy stíriai? Mindig keverem!
simmering73
@Rizikó: Agyatlan nímand. Náci takony. Jövőhéten a munkafronton legyél ilyen aktív, szarcsimbók.
Rizikó
@simmering73: Kis pukkancs metélt! Jön a táboroztatási időszak hamarosan, csak még most hideg van hozzá! Ne aggódj, lesz gáz, víz és áram is!
Csizmás Kond
Mostanig az volt a fáma szerint hogy a háziorvosi szolgálat azért nem népszerű mert nincs beteg, most meg az a baj ha néha egy nap túlórázni kell ?
Gazella
@Rizikó: nem a házi orvosoknak van magas havi fizetésük...hanem az az orvos aki napi szinten levezet?! hmm 3 műtétet..
Rizikó
@Gazella: A háziorvosok a betegeik után kapnak támogatást, és ebből gazdàlkodnak. Egyet sem láttam még elbujdosni, hogy nem él meg belőle urasan. Sőt az autó vásárlásra külön támogatást kapnak és az önkormányzat is gyakran segít nekik.
namihami
@Rizikó: 08.29: Bár nem nekem írtad, de azért ez a 21. században már mégis undorító. Te tudod, hogy miről merészelsz egyáltalán írni? Ritkán személyeskedem, itt pedig csak általánosítok, de te egy büdös hungarista/nyolas barom vagy. (azok pont olyan unintelligensek, mint a nácik, csak általában méginkább iskolázatlanok--olyan ""igazi viceházmesterek""). A nácik között sok diplomást lehetett találni (a német iskolarendszer nagyobb szégyenére), a kategóriádat a 4-6 elemis réteg alkotta. Te talán még a Dunapartra se találnál ki. Az isten óvja ezt az országot az olyanoktól, mint a fajtád.
Ja, és még annyit. Mielőtt lezsidóznál---megkeresztelt (bár hitelhagyó) református vagyok.
Rizikó
@namihami: Talán eltévedtél a sorok között református barátom! Mutass egy szót, mondatot, ahol zsidóztam, mielőtt vádaskodsz!
A nácik között nem csak tanult emberek, hanem eltökélt hazafiak is voltak szép számmal és a hungarista értelmiség megismerése egy új feladat lesz számodra! Mert nem kevesen voltak. Művelődj komcsi és talán az segít a gondolkodásban is.
Németh István
@Rizikó: @Gazella: @simmering73: ÉS a többi kedves HŐBÖRGŐ, azon túl, hogy semmi fogalmatok nincs a pandémia fokozott veszélyeiről - mert pánikot sem kívánnak kelteni! VISZONT védekezni kötelessége az ORSZÁG VEZETÉSÉNEK, így veszélyhelyzet lévén operatívan kívánnak belenyúlni a probléma és a várható nagyobb bajok megelőzésébe! Ha ezt fel tudjátok fogni akkor jöhet a következős >>>
Az orvos, felesküdött fószer a gyógyításra, mi több a megelőzés az alapvető érdeke!!! Ha a háziorvos aki a körzetében kötelezettséget vállalt figura akkor kutya kötelessége az elvárásoknak eleget tennie! Ha pedig a 8 óra munka, 8 óra pihenés és a 8 óra szórakozás az alapelve, akkor HÚZZON EL A BÚBÁNATOS BÜDÖS PICSÁBA és menjen dolgozni bármely szakmába, ott is kaphat, ha jól dolgozik és szorgalmas; jó fizetést! Értitek kedves FELEIM?
Rizikó
@Németh István: Szerintem rossz irányba céloztál, mert tökéletesen egyetértek veled!
C_3PO
@Rizikó: Csakl a kattintást gyakorolja a nevek alatt! Ahova nyom, oda kattan... ahova kattan, oda nyom...
nezelodo
@Rizikó: ma 07:21. Nem tudom melyik országból osztod az észt, de amit leírtál a háziorvosokról az rágalom. Lehet, hogy az állami fenntartású rendelőintézetekre gondoltál, mert pl. én három hónapja várok szemészeti szakrendelésre, de még több mint két és fél hónap hátra van.
A háziorvosunk a járvány kezdete óta is, személyesen rendel, mindig elérhető, ellentétben a fent említett intézménnyel.
Amúgy a nagyszerű szaktekintély Cilike megbünteti, (vagy az erkélyen megszellőzteti), nyolcvan éves dokikat, aki a rendelőjükbe is nehezen csoszognak el?
Ez csak a vezénylőtábornok katonásdi játéka, biztos nem engedték ezt a hajlamát kiélni, amikor annak az ideje volt, kamasz korában, és most kekeckedik.
Rizikó
@C_3PO: Lehet egy új technikát kellene elsajátítania.
C_3PO
@Rizikó: @Rizikó: @Rizikó: @Rizikó: :-) Erre gondoltál?
Rizikó
@nezelodo: Nem tudom melyik országban élsz, de a háziorvosok egy része az általam leírt módon rendel Magyarországon.
Elég kérdezősködnöd, ha Magyarországra utazol.
kissé felnőttem
@nezelodo: inkább ergy bohozat része egyik oldalon a kormány tól szervezett tivornya meg tömegek kongresszus, sport minden válfaja most meg a körzeti orvosok vannak az utjukba bezzeg ez a cilike féle rémség is már nem tudja mit kéne tenni pedig sakk matt lelépni még ma a bohoc szinpadjáról.
ómió
Csak nem az "efftársi szolidaritás" csordult túl bennük?
nezelodo
@Rizikó: Nagyon nem vagy képben az tuti a háziorvosok dolgában. Lehet, hogy ők a mániákus következő kijelölt Soros bérencei?
Ja és nem kell Magyarországra utaznom, és maradok is itt, ellentétben sok fiatal és középkorú ismerősömmel, akik húznak el innen amint tehetik, sajnos.
Rizikó
@nezelodo: Amit leírtam a háziorvosokról az személyes tapasztalat. Ha egy is van ilyen, az is tűrhetetlen. Nem kéne mások magyarságát kétségbe vonni és akkor a tieddel sem teszik.
Nessy
Tessék elmondani, hogy a végeken, ahol egy orvos több kistelepülésen rendel, mert üresek a praxisok, hogy oldja meg? Mikor, ki szervezné meg? Minden hétvégén olt? Ha az asszisztense nem vállalja, egyedül?Ott más a helyzet, mint a nagy városokban . A bírságot kitaláló még finoman szólva, egy aljas, cinikus valaki!
Rizikó
@Nessy: A rendelést ki szervezi meg? Ne csak a markukat nyújtsák, hanem dolgozzanak is!
nezelodo
@Rizikó: Azért vigyázz, amiket ide rondítasz messze felülmúlja a rémhírterjesztés fogalmát. Írod, "Késnek a rendelésekről, telefonon elérhetetlenek, a gyógyszer felírás soha nem volt még ilyen körülményes." Késhet a rendelésről ha sürgősen beteghez kell mennie, a rendelőben várakozók megértik.
A gyógyszer felíratás az én tapasztalataim szerint soha nem volt ilyen zökkenőmentes, telefonjuk nem olyan elérhetetlen mint az állami szakrendeléseken, és nem kell két percig csengetni, ahhoz, hogy felvegyék. A telefon után, tíz pec múlva mehetsz a gyógyszertárba, az is zökkenőmentes, amíg nem kívánja meg valamelyik éhes fideszes.
A viszont gyalázat, ha beutalnak valakit egy CT-re, vagy MRI-re mehet súlyos pénzért teszteltetni magát, mert az adófizetők pénzén méregdrágán vásároltakat éppen megsemmisítik!
Rizikó
@nezelodo: Rémhír a tények leírása? Hát kezeltesd magad!
Felhívhatod, ha felveszik. Írhatnál emailt, ha olvasnák. Pontosan kezdi a rendelést, ha szerencséd van. Mi nem tényszerű ebben?
Bizony, vannak ilyen háziorvosok is. Meg olyan is, amelyiknek te mondod meg, hova utaljon már végre be. Esetleg több telefont is el kell engedned, hogy mindent írjon már ki, ne csak a felét a gyógyszernek. Na ehhez mit szólsz?
Nessy
@Rizikó: Szégyellje magát! Gondolom van pénze a magán egészségügyi ellátásra, és halvány fogalma sincs a jelen valóságról! Apropó! Azok a képviselők ( fidesz) akik egész évben a megfelelő gomb megnyomásán kívül passzívak voltak, megkapták a tiszteletdíjukat, és az egyéb juttatásukat?
nezelodo
@Rizikó: Ha ilyen a háziorvosod jogod van másikat felkérni, ha csak nem a hangnemeddel van a baj, amikor beszélsz velük. Ettől még az összes többi esetleg nem ilyen, vagy csak azokkal, akik kekeckednek velük.
Rizikó
@Nessy: Ez a szezon és a fazon kérdése! Kevered!
A doki dolga a rendelésének a megszervezése. Gondolom egyetemi végzettséggel nem adja fel a leckét nekik.
Rizikó
@nezelodo: Mint írtam ez személyes tapasztalat. Amúgy már foglalkoztam a gondolattal, hogy elküldöm a kurva anyjába. Ez akkor érlelődött meg bennem, mikor egy covidos rokonom miatt hiszti rohamot kapott és nem adott neki vérhígítót. Embólia lett a vége. Nem hiszem, hogy nekem kellene tudnom, milyen gyógyszert kell adnia a szövődmények megelőzésére. Azóta nem jó a véleményem róla.
Nessy
@Rizikó: Miért? Munkavégzés, munkavégzés! Az, hogy fogalma sincs pl. a háziorvosi tevékenységről, az nem bűn, de ismeretek nélkül ítélkezni, már igen!
Rizikó
@Nessy: Kedves! A képviselő nem munkabért kap, hanem tisztelet díjat és rá nem a Munka Törvénykönyve vonatkozik. A háziorvos vagy alkalmazott vagy vállalkozó. Csak azért, hogy tisztában legyél a helyzettel, ha már véleményed van!
Ne keverd a szezont a fazonnal!
Nessy
@Rizikó: Ebben igazad van! A háziorvosok munkáját ismerem pár évtizede, képviselő soha nem voltam.
Nessy
@Rizikó: Önnek is! Egyébként ha valaki vérhigitóra" vágyik, szabadon kapható az Aspirin protect tabl.
szaboria1
@Nessy: 10.05-re Csak óvatosan előtte nem árt egy alapos vérvizsgálat. Ugyanis évekig azt kaptuk és egy alaposabb vérvizsgálat derítette ki, hogy nem szedhetjük tovább. Ki is vették a vénykötelesből.
szaboria1
Hogy lehetett ezt a Ceciliát ilyen magas rangra emelni? Igaz ez is csak egy bábu! Ott ahol még hiányzó orvosok vannak már túlzottan is leterheltek.
Emmersson71
Engem az a dokumentum érdekel, amely megmutatja a felmérés eredményét, micccccssssoda qrrrrva nagy igény van oltásra, hogy muszáj hétvégén IS oltani!
Jaa..ilyen felmérés nem készült! Vagyis ez látszatintézkedés, kizárólag a háziorvosok szívatása következik belőle.
nezelodo
@Emmersson71: Volt "felmérés", amikor az orosz és kínai szuri után lehetett regisztrálni a "Karikó asszonyság féle" oltásra, terheléses támadás érte a rendszert, és akkor mentek tömegesen oltakozni az emberek.
Most megint megtorpant a kedv, hiszen megmondta Orbán, hogy nem szeretne ementáli sajt lenni a sok szuritól, hát akiknek ő példaképe, minek mennének el az oltópontokra, és vasárnap a háziorvoshoz, hogy ementáli sajt legyen belőlük?! Komolyan, mit adnak be a vezérnek, amikor ilyen nyeglén, ekkora marhaságokat beszél?
Clavigo
@KisTehen: Persze kis Böccém... Kérdezzél nyugodtan..
Béla333
Ma reggeli maffia híradó szerint csak felkérték a háziorvosokat a januári oltásokra. (ami végülis úgy igaz, hogy nem kell megtenniük, ha kifizetik az 5 millás bírságot!)
Göbbelsz elbújhatna hazugság és manipuláció szempontjából a mai maffia médiások mögött.
Ne azzal van gond, hogy bevonják a háziorvosokat az oltások kiosztásába, hanem ahogy ezt meghazudják az embereknek!
K-2SO
@Rizikó: Én zsidózok, ha nem te mersz. Tudod, jól kell zsidózni - ez a kulcs.

Az a baj a zsidokkal, hogy megölették Isten fiát, és azóta sem bánták meg.
Amikor zsidó-keresztény kultúráról beszélünk, akkor a nagy semmiről beszélünk.
A zsidó kultúra i.u. 70-ben múlt ki, a keresztény kultúra meg i.u. 375-ben.
A zsidók ezt megerősítették a cionizmussal, vagyis a zsidó állam létrehozásával, a keresztények előbb, a keresztes hadjáratokkal, amit megtetéztek a sötét középkorral (benne az inkvizícióval).
Halleluja

Tudod, te faszkalap kezdő hittudós, több mint érdekes, hogy a zsidók Isten fiát nem bírják (idegileg), a keresztények, meg Istent nem (idegileg).
Így aztán jól elbeszélnek egymás mellett, de mivel van vaj mindkettő fején, ezért egyetértenek - néha... a látszat kedvéért...
namihami
@Rizikó: 08.52: "" Mutass egy szót, mondatot, ahol zsidóztam, mielőtt vádaskodsz!"" "" Kis pukkancs metélt! Jön a táboroztatási időszak hamarosan, csak még most hideg van hozzá! Ne aggódj, lesz gáz, víz és áram is!""
Mondatból három, szóból még több! Nem érzékeled benne a fentieket? Valóban nem? Akkor még nagyobb a baj!
CsipkeRózsa
@K-2SO: 13:05

Nem a zsidók "ölették meg Isten fiát", hanem a rómaiak.

A többi zsidók elleni kifogásodra nincs időm válaszolni.
Rizikó
@namihami: Az, hogy te miket vizionálsz egyszerű, ártatlan mondatokból egy vita során, az nem az én bajom! Nem tudom befolyásolni az élénk képzeleted, ami lehetségesen valamilyen genetikus defekt. Kezeltesd ezt a zsigeri rettegést mert beteker és a végén a gyógyszer sem segít!
Rizikó
@Nessy: Netes protokoll a tegeződés. Ez apró adalék.
Sima aspirinnel nem olyan a hatás, de ezt te is tudod! Szóval a vérrögképződést az aspirin nem oldja meg!
Nessy
@Rizikó: Tudom ! De inkább magától, mint udvariatlan legyek . Régi szokásom . Nem síma aspirint írtam, hanem protekt aspirint . Nem ugyanaz a kettő .
Logogrif
@simmering73: Tévedés az adott nőszemély egy új hitet teremtett, - Nagyvenyimben !
simmering73
@Rizikó: Leszopod ezt a faszt? Franc a mocskos gusztusodat. Nincs gerinced?
Lepényleső
...még hogy van új a nap alatt,- a Kádár korban nem de ezt nevezték kommunista műszaknak?
(Amikor ugyan nem volt jó,de működött minden (mindegy milyen szinten), s az utcán "csak" a
műkedvelők feküdtek vízszintesen? (Akkor hihette e bárki,hogy leszünk sokkal ßarabb helyzetben,
kivált - sokszor csak rezsimnek nevezett klán hathatós tevékenységének köszönhetően?)
Rizikó
@simmering73: Mi a bajod metélt? Kiütött rajtad a fajtajelleg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.