Állami beavatkozást sürgetnek a Magyar Vas és Acélipari Egyesülés (MVAE) tagvállalatai. A hazai acélipar legjelentősebb szereplői, szeretnék felhívni a szakpolitikai döntéshozók figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára, számol be róla az mfor.

Félelem és összeomlás a magyar iparban, csak Orbánék mentőöve segíthet
Kép: Pixabay

A szervezet szerint gyors beavatkozás nélkül félő, hogy rövid időn belül olyan visszafordíthatatlan folyamatok alakulnak ki, amelyek végérvényesen ellehetetleníthetik az acélipari vállalatok működését Magyarországon, veszélybe sodorva ezzel több tízezer ember megélhetését és számos régió gazdasági stabilitását.

Álláspontjuk szerint érdemes lenne követni azon országok példáját, ahol az állam akár közvetlen, akár közvetett eszközök segítségével beavatkozott, hogy megmentse az összeomlástól az ipari szereplőket

- fogalmaztak közleményükben.

Az MVAE és a hazai acélipar szereplői tisztában vannak azzal, hogy a jövő útja az iparág „zöldítése”, a karbonsemleges termelési folyamatok megteremtése.

Azonban minderre csak akkor van esély, ha az iparág rövid távon is működőképes marad, és a legnagyobb szereplők elkerülik az összeomlást

- írták az állásfoglalásban.

Visszatekintésükben megállapították, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható rendkívüli árnövekedés az energiaárakban már eddig is rendkívül nehéz körülményeket teremtett. Mindezt nehezíti, hogy a hazai szereplőknek számos esetben olyan vállalatokkal kell versenyezniük a nemzetközi piacokon, amelyek valamilyen állami segítségben részesülnek az energiaárak kapcsán saját hazájukban.

A legnagyobb hazai szereplő, a Dunaferr, már bejelentette azokat a kényszerintézkedéseket, amelyekre a kontroll nélküli energiaár-robbanás hatásai miatt van szükség.

A pandémia utáni globális gazdasági kilábalás egyik nyertes üzletága az acélipar volt. A piacok, az árak és a kereslet is rendkívül kedvezően alakult a cégek szempontjából és mindez komoly üzleti lehetőségeket nyitott a hazai acélipari szereplőknek is.

A kilábalást és az iparági pozitív folyamatokat azonban árnyalta az elmúlt egy évben tapasztalható energiaár-robbanás.

A hazai szakmai szereplők már hónapok óta aggódva figyelik azt a folyamatot, amely mára kényszerpályára terelte a magyar acélipar legnagyobb szereplőjét, a Dunaferr-t, megakasztva a vállalatnál az elmúlt időszakban megindult termelésemelkedést is.

Forrás: mfor
Címlapkép: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"érdemes lenne követni azon országok példáját, ahol az állam akár közvetlen, akár közvetett eszközök segítségével beavatkozott"

Hogy is képzelik??? Az PÉNZBE kerül és akkor kevesebb megy a NER zsebébe...
Eladott Ország
A kisvállalkozók, termelők, multik nem részesülnek a rezsicsökkentéses humbugban. Ha mondjuk egy pék költségei megnőnek az energiaárak növekedése miatt, a pék egyértelműen emelni fogja a termékei árát. Kénytelen. Az emelt árú termékeit az a fogyasztó fogja megvenni aki ugyan kevesebbet fizet a gázért mint a pék, de kénytelen a drágább kenyeret is megvenni. Az összes termelő és kereskedelmi vállalkozás az energia piaci árát fizeti, vagyis a következő hónapokban az összes termék esetében áremelésekre számíthatunk. A lakosság részére fenntartott, mesterségesen meghatározott rezsiárak egy jó kis rizsa, de valójában nem védi a fogyasztókat.
www.facebook.com/personalblog2018/photos/a.128689268495802/635395567825167
Ez nagyon jól hangzik, kampány idején különösen, csak az a baj a kijelentéssel, hogy egy nagy hülyeség. Magyarország külföldről veszi az energiát, nincsenek kedvezmények amiknek köszönhetően Magyarország olcsóbban tudná venni az áramot mondjuk Svájchoz képest. Ha a magyar fogyasztóknak mégis olcsóbb az áram mint mondjuk Ausztriában (azt most hagyjuk, hogy a magyar fizetéshez képest arányában sokkal többe kerül) valaki fizeti a különbséget. Ki? Az állam. Csakhogy az államnak nincs saját pénze, így csupán a Te pénzedből gazdálkodik. Az adóidból. A példa kedvéért; az állam megvesz 1 kW áramot 10 forintért, a fogyasztóknak eladja 8 forintért. Az állam az államkasszából fizeti ki az áramot eladó országnak a 2 forintnyi különbséget. Az adóidból befolyt pénzekből. Tehát csak látszólag alacsony a rezsi, hiszen mindenféle adók formájában a magyar emberek fizetik ki a különbséget. Közvetve, nem közvetlenül a villanyszámlában, így nem mindenki érti, látja.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/244853228_605735547457836_7805637879127056988_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-5&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=GjB0K_WQ-QUAX_Loaxz&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT90PCC5-qEi0NLdq8Eq04qaUbO6FjoIvhi9_i4RxhSyjQ&oe=61D598F6
ómió
Na, ugye! Itt az értelme az újraindításí pénzek efftársi blokkolásának Brüsszelben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.