A kormány népszerűségi költekezései már most jól kimutathatóak. 

Szeptember végén a magyar állam bruttó konszolidált adóssága 42 106 milliárd forint volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 utolsó napján közzétett adataiból.

A Népszava.hu cikke szerint év eleje óta a tartozásállomány 3688 milliárd forinttal nőtt, 2010 decembere óta pedig 20 116 milliárd forint a növekmény. A GDP arányos adósságmutató szeptember végén 80,3 százalék volt, amivel a 2011-es szintre emelkedett mutató. (Az Orbán-kormány hatalomra kerülésekor 83,6 százalékon tetőzött a mutató.)

A 42 ezer milliárd forint történelmi csúcs, még soha nem volt ilyen magas az államadósság

Fotó: 123RF.com

Az év utolsó negyedében már valószínűleg mérséklődött az államadósság, ugyanis a kormány adósságcsökkentő műveletekbe kezdett annak érdekében, hogy a GDP arányos mutató a tavaly decemberi 80,1 százalék alá essen. 2021-ben magyar gazdaság hat százalékot meghaladó mértékben nőtt, ennek ellenére az adósság várhatóan csak minimálisan, statisztikai értelemben csökken.

A Pénzügyminisztérium (PM) napokban nyilvánosságra hozott jelentése szerint december végén 79,9 százalék áll majd az adósságmutató, ami 2022-ben, a választási évben a GDP 77 százalékára olvadhat. A PM azzal számol, hogy a következő években a gazdasági növekedés és a költségvetési kiigazítások következtében tempósan csökkenőre vált az adósságpálya. A három éves előrejelzésében a pénzügyi tárca azzal számol, hogy az államadósság mértéke 2025 végére a bruttó hazai termék 69,3 százalékára csökken, ami a 2018-as szintnek felelne meg.

Az államadósság az elmúlt években a világ minden országában drasztikusan megugrott, ugyanis a kormányok 2020-ban, de még idén is, a koronavírus-járvány miatt lezárások miatt széles körű jövedelempótló támogatásokban részesítették a családokat, illetve hasonló pótlólagos forrásokat kaptak a kkv-k, de egyes országokban és ágazatokban nagyobb multicégek is. A magyar váláságkezelés ezzel szemben az egyik legfukarabb volt a munkanélküliek, szociálisan hátrányos helyzetűek támogatásában, a kormány jelentős részben a beruházások felpörgetésére koncentrált. Ennek jegyében magyar kormány több ezer milliárd forintot költött el állami- és NER-cégek támogatására, emiatt is nőtt két év alatt mintegy 10 ezer milliárd forinttal az államadósság.

A mostani ütemet nézve 2030-re érhető el reálisan a 60 százalékos GDP-arányos adósság, hacsak a következő évben nem éri egy újabb sokk a magyar, illetve a világgazdaságot, ahogy ez történt tavaly, vagy 2008-ban. A 60 százalékos mutató az euró bevezetésnek egyik kritériuma, de a Fidesz által írt és elfogadott alaptörvény szerint az államadósság mértékét a bruttó hazai termék 50 százalékára kellene csökkenteni, ám ettől a céltól – akárcsak az euró bevezetésétől –, a koronaválság miatt megint messzire került a gazdaság.

Forrás: Népszava.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Választási év van, így most semmi sem drága, főleg hitelből.

Mármint viktornak. Mert nekünk kibaszottul drága lesz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Választási év van, így most semmi sem drága, főleg hitelből.

Mármint viktornak. Mert nekünk kibaszottul drága lesz.
Gazella
A hatalmas államadósságot maga a magyar nèp fogja nyögni...de még az ük ük unokák is. De nem a zsirháj utódai. .
karma1
Ne hasonlitsak mar ossze a 12 evvel ezelottivel, mert akkor vilagrecesszio volt - akkor csoda, hogy "csak" ennyi volt a hiany! Azert legalabb a propinak egy mondatban meg kellett volna ezt is emlitenie!
Baker
Magyarország előre megy, nem hátra,
Viktátorkám, meg az @nyád p!chája!
Baker
@karma1: Egyrészt Népszava, másrészt nem csoda volt, csak Bajnai!
tudode
Így jár az az ország, amely a piros pacsis pasira bizza az ország kulcsát, és a bukSZÁJÁT!
.
---- A Story 2009-es konzervsztorikkal adta el Orbán Viktort és a feleségét
444.hu/2015/04/23/a-story-2009-es-konzervsztorikkal-adta-el-orban-viktort-es-a-feleseget
.
Részlet:
.
(...) """""Fiatalon hátizsákkal csavarogták be Nyugat-Európát. „Alig volt pénzük, olcsó helyeken, állomáson, néha árokparton töltve az éjszakát, minden fillért alaposan beosztva, konzerveken élve jártak városról városra.” Amikor Párizsban jártak, Orbán Itt a piros, hol a piros?-on eljátszotta a vésztartalék 500 frankjukat. De ami Lévai szerint ezután történt, az még keményebb: Letörten baktattak, Lévai pedig csak őrlődött belül, hogyan lehet valaki ilyen felelőtlen. Torkára fagyott a szó. Szótlanul mentek egymás mellett. Pár perc néma séta után Orbán hirtelen megállt, és azt mondta: „Most meg mit kiabálsz velem?” Nem is csoda, hogy úgy elkezdtek nevetni, alig bírták abbahagyni.""" (...)
-------------------
.
Az sem semmi a potyalesőtől:
.
----- Orbán: Ha az EU nem ad pénzt, majd kérünk Kínától
444.hu/2018/01/10/orban-ha-az-eu-nem-ad-penzt-majd-kerunk-kinatol
-----------------
.
Soros Györgynél kezdte a kunyerálást:
.
----- Egy francia lap megszerezte Orbán motivációs levelét a Soros Alapítványhoz
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/31/orban_viktor_soros_gyorgy_civilek_oxford_kutatas_civil_tarsadalom_osztondij/
--------------
.
Stop Soos! Ne nevessen Soros utoljára, stb. stb.
.
Hasonlóan az elvei változtatásához:
.
---- Beleszédültünk, amikor végignéztük, hányszor váltott irányt Orbán
www.youtube.com/watch?v=RVOvGyGYc-Y&t=9s
---------------
.
A kéréd az, hogy ez a politikai széltoló megér minden lóvét!
karma1
@Baker: Bajnai gyakorlatilag nem tett semmit, csak adminisztrative 1 evig hivatalban volt. O igazabol nem is poitikus, csak ot tudtak elohuzni azott esetben Egyebkent azt, hogy 2008 nem volt teljes csod az orszagnak, az akkor eppen beindulo Bokros csomagnak volt koszonheto.
tudode
Még annyit!
.
----- Kőkemény harcra készül az Orbán-kormány
www.portfolio.hu/gazdasag/20110612/kokemeny-harcra-keszul-az-orban-kormany-150876
.
"""""Az államadósság elleni harc, pontosabban háború témájára fűzi fel mostanában csaknem minden megszólalását Orbán Viktor kormányfő, igaz eközben az adósságcsökkentés elleni alapba mindeddig inkább csak a kispénzűek fizettek be, ők is csak keveset. A kemény fellépés egyik jeleként a miniszterelnök elismerte, hogy a gazdasági törvényekkel a következő tíz kormány kezét igyekszik megkötni, másik jeleként pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keményen visszaszólt a magyar gazdaságpolitikai lépéseket bíráló Brüsszelnek. A magyar érdekérvényesítés azonban továbbra is működik az uniós fővárosban: elértük, hogy kizöldült a lámpa a horvátok uniós, illetve a románok és bolgárok schengeni-csatlakozása előtt.""" (...)
-----------------
.
----- 3.7.3. A központi költségvetés bevételei és egyenlege*(9/10)
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html
---------------
.
Leeshetne már a tantusza, hogy nem a durva faterjával izmozik/harcol, hanem sorosokkal/élettekkel játszik!
,
Ha lenne belátási képessége abbahagyná minden cécó nélkül ezt a cirkumparédát, miután jól kistafíroztatta magát a közösből!
Baker
@Gazella: Az ún. gazdaságpolitikájuk. Hitelből mindent, a piacot leszarva.
Nessy
Magyarország jobban teljesít! Hogy szakadna rájuk a mennybolt! Már a marslakókat is támogatja kormányunk a hazai milliárdosai mellett! Csak arra nem ad pénzt, ami lényeges lenne a jó népnek!
namihami
Mi történt? Jobbos kommenttársaink bojkottálják a hírt? Máskor olyan bőbeszédűek, ha az orbáni zsenialitást kell dicsérni.
Elromlott a klaviatúra?
jesz
ha lázadás szerű mocorgás támad, akkor átnevezik az eredeti nevére 42 billióra...ezt végképp nem értik mennyi, oszt megnyugszanak

...vagy nem
simmering73
Itt ami reális, az az államcsőd, nem a GDP arányos adósság 60%-a.
Peller Anikó
@sgl: Jó gyűjtés, csak nem igaz. imgur.com/f3lv80z

Kicsit idejétmúlt, az euró= 370, bencin=475-500, és huupsz a vagyonka=14 450 000 millió.
ómió
És a GDP-hez mért több, mint 100%-os uniós átlaghoz képest a válság dacára nálunk ez 80%! Ennek meg legalább 80%-át a 2010-es efftársi adóssághegyek és azok kamatos kamatai teszik ki.
namihami
@ómió: 10.56: Csakhogy ehhez kalkuláld hozzá a 11 éve az EU által ideömlesztett Euromilliárdokat és az a 80% máris 110-120-ra ugrik fel. Úgy már nem olyan szép a menyasszony.
""Az a pénz jár nekünk!"".---de nem azért, hogy egy kantárosnadrágosemberből (persze, én is tudom) hazánk leggazdagabb emberét csináljuk. Ha azt a ""képessége révén történő"" meggazdagodást valóban arra használhatta volna fel egy jól működTETETT gazdaság, akkor ez a 80 valóban 80 vagy még alacsonyabb lehetne.
Csak akkor nem lenne saját stadion, majorság, jacht és hasonló semmiség a lakosság 1%-ának birtokában---persze, a jólvégzett munka és az ""okosabbvagyokmintcukkerberg"" elv alapján.
Clavigo
@ómió: A csúzliszájú Főnököd meg nekiállt levélben pént lejmolni... ? Aztán,,vastagon fogjon ám tollad,,gyagyás..!! Idióta...
ómió
@Clavigo: Végtére is nem állhat ki mindenki az utcára koldulni, bolsiék elmebetege, ahogy az az efftársi tetübandád szokása! Pláne, ha valamelyikőtök hazugságbüntéjét kell összekoldulnotok!
ómió
@namihami: Az EU-s alamizsna (mert az innét nyugatra pumpált profithoz képest az!) bolsevik gáncsoskodásaitok ellenére is előre kalkulálható összeg - és nemcsak a mi számunkra, hanem minden ebbe a körbe eső EU-s, akár 100% fölötti adósságú ország számára is - ami nem a "nyugati efftársaitok jóindulata" terméke, hanem azé, hogy efftársi eleitek 45 év alatt 50 év lemaradást "vívtak ki" nekünk a "rothadó kapitalizmus" mögött! Az a fájó pontod, hogy ezt is nem lophatjátok szét?
nyuggerpasi
EMBEREK! 20 ezer milliárd adósságnál rendszerváltást(?)csináltunk 1990-ben. Akkor most minek kell következni?
Aki Én
@ómió: A lopásaitokról rendre megfeledkezel, te meszes agyú bolsi csicska.
Vannak dolgok, amikről egyszerűen nem veszel tudomást, hogy ne zavarja össze amúgy is kuszára nyomorított tudatodat. Már ami még van.
Mondtam már, hogy fejlődésben gazdag BUÉK, te bolsi csicska?
namihami
@ómió: 09.49: ""Az EU-s alamizsna (mert az innét nyugatra pumpált profithoz képest az!...""
Miért is van ez a pénz ""nyugatra pumpálva""? Talán azért, mert a nyugati tőke egyrészt szinte feltétel nélkül ADTA, csak mára már nem hajlandó ellenőrzés nélkül (ezért kell nekünk a kétszer annyiba fájó kínai és orosz hitel---amit le lehet nyúlni)
Másrészt, hogy kiviszi a hasznot? Háááát, bizony, mert az nem hülye, hanem kapitalista. Tudod, piacgazdaság. Mert amikor behozta ide a tőkéjét, szaktudását, technológiáját---akkor ""Hozta isten""? Amikor ennek a hasznát kiviszi, akkor ""Kifosztja a magyart""? nem érzed ezt kicsiz/nagyon hülye dolognak?
Vajon a Mercedes, a Suzuki, a BMW, az ALDI, a TESCO és társai nem egy meghatározott részvényesi kör? Azok előírják, hogy ide csak hozni szabad, de elvinni már nem?
Az pedig, hogy az elvtársi réteg 45 év alatt mit vívott ki, abban a mai ""orbánok, szijjártók, bayerek, stb""-ek és azok szülei is benne vannak, de vastagon. Érdekes, hogy a legtöbbje nem a faluszéli viskóból került a mai pozícióba. És vagy a szülő a gyereknek vagy fordítva, de szépen kitaposták/NERezték a 45 év ellenére is az utat. (mindkét oldal)
Az pedig csupán hab a tortán, hogy az első 4 év kellett egy Simicskára, a második 11 pedig hazánk első ""cukkerbergjének"" megalkotásához volt elég a Mi Bölcs Vezérünknek, egy beszélni, fogalmazni és gondolkodni képtelen ""gyerekkori barátjából"". Az első 4 arra volt jó, hogy ismételten ne olyanra irassa a vagyont, aki ért is a pénzügyi dolgokhoz. Na, ez arra tökéletes. Talán ez a 4+11 év is lökött valamit a Vidám parki kecskén. A többi, hirtelen repülő, jacht, tágulóháztulajdonos és egyebekről nem is szólva. Vagy nem?!?!
ómió
@namihami: Hogy miért van ez a pénz? Mármint az uniós? Mert a "nyugati tőke szinte feltétel nélkül adta"!?? Ezt leírva nem szakadt rád a Lenin szobor? A tőke, meg a feltételnélküliség? Ingyen, vámok- illetékek- mindenmentesen, évekig még adót is csak jelképesen fizettek, ingyen megkapták a volt "magasabbrendű társadalmatok" a Nyugat mögött legalább 50 évvel elmaradt piacát, amin úgy nyerészkedhettek, ahogy akartak! Ez lenne az "efftársi feltételnélküliség"? És efftársilag a tőke az úgy működik, hogy, ha nincs profit, akkor is idejön, "szinte feltétel nélkül"? Nézesd meg magad!
ómió
@namihami: A továbbiakban meg megkérdezed - mintegy önmagadat cáfolva - hogy multiéknak csak "idehozni szabad" (nyilván saját magukat), de "elvinniük már nem"? Akkor, mégis csak van "feltétel"? De, akkor, miért annak elhazudásával "nyítasz"? A 45 év kommunizmusát meg most már az "Orbánokra, Szíjjártókra", stb. kell hazudnotok, meg azokra, akik megélhetési, létezési érdekből a mocsokbolsi tetübandátok rémuralmát kénytelenek voltak tudomásul venni, ahhoz alkalmazkodni? Akkor véletlen se a Kádár efftársatok-féle muszkavezetőknek és "vezető gárdájának" köszönhetjük? Az oroszokat 56-ban esetleg (még) nem a "Zorbán" hívta be a forradalmunk eltiprására? És jössz itt pályázatokból lett milliárdosokra név nélkül mutogatva, csupán arról "feledkezel" meg, hogy a 90-es években pályázatok meg munka nélkül, a "társadalmi tulajdont elprivatizálva", ellopva, bolsevik milliárdosok "hosszú, tömött sora" bújt elő a "szőnyeg alól"! Az "eltűnt társadalmi tulajdon" értéke meghaladja a 10000 milliárd Ft-ot! Ezekről is "értekezz" egy picit, "lécci"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.