A turisztikai szektornak csapás, de az embereknek jól jöhet, hogy 2022 első felében a SZÉP-kártyával élelmiszert is lehet vásárolni. 

A Napi.hu cikke szerint az Orbán Viktor kormányfő által még karácsony előtt bejelentett változás – amely szerint 2022. február 1. és május 31. között a SZÉP-kártyával élelmiszerre is lehet költeni – jól jön a lakosságnak.

Bejött Orbánék mesterterve, a lakosság 86 százaléka örül, hogy élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyáról

Fotó: Illusztráció/ Facebook/Orbán Viktor

A kormány már korábban is tett könnyítést ezzel a cafeteria-típussal kapcsolatban, amikor átjárhatóvá tették az egyes zsebeket, vagyis bármilyen turisztikai vagy vendéglátási szolgáltatásért lehetett fizetni a szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámlákról. Ennek határidejét 2022. szeptember 30-ig kitolta a kormány. 

A cikk szerint az infláció hatására elszabaduló élelmiszerárak miatt lett most bevezetve az újabb könnyítés az áprilisi országgyűlési választás előtt, ami miatt viszont a turisztikai szektor sok milliárd forinttól eshet el. (Fontos kitétel, hogy nem lehet a kártyára tett összegből alkoholt és dohányterméket vásárolni.) A szállásadók nem is örülnek a módosításnak, Baldauf Csaba, a Szállodaszövetség elnöke a napokban ennek hangot is adott, illetve hozzátette, hogy őket ez a módosítás teljesen váratlanul érte, mert nem egyeztetett velük a kormány.

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató készített reprezentatív, 1000 fő megkérdezésével egy közvélemény-kutatást, eszerint az emberek 86 százaléka örül a kormány döntésének a SZÉP-kártyák használatát illetően, az ellenzők aránya 14 százalék. A férfiaknál a döntést 80 százalék támogatta, ellene 20 százalék volt. A nőknél ez az arány 90-10 százalék. 

A kutatásból az is kiderült, hogy nem alakultak ki komoly törésvonalak a kérdésben sem kor, sem lakóhely, sem pedig iskolai végzettség tekintetében.

A 18-39 éveseknek például csak a 13 százaléka ellenzi a döntést, ez az arány a 40-59 évesek körében 14 százalék, 60 év fölött pedig 16. A nyugdíjasokat érthető módon kevésbé érinti a döntés, hiszen ők nem kapnak béren kívüli juttatásokat, mégis szimpatizálnak a döntéssel.

A legkevésbé a megyeszékhelyeken élők örülnek a döntésnek, a leginkább pedig a községben élők, de a két arány közötti különbség is elhanyagolható: 17-12 százalék.

Leginkább a felsőfokú végzettségűek örülnek a "talált pénznek", de csak pár százalékpontnyival vannak többen, mint az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezők."

- olvasható a cikkben, amely szerint a kormány nem sokat kockáztatott ezzel a lépéssel, és ezt jobban támogatják az emberek, mint az ingyenes parkolást, ami mögött anno többen véltek politikai szándékot meghúzódni.

Forrás: napi.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Várom még mivel akarsz kedveskedni puhos atyuskánk a választás előtt.
Hajrá zsírháj húzzál bele és tied lesz a mennyek országa...ja bocs a kénköves pokol.
42 ezer milliárd államdósság, fosztogatsz és osztogatsz. A barom híveidnek eszébe sem jut, hogy ezt nekik is vissza kell majd fizetniük nem csak nekünk akik rühellünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
A lakosság 86%-a? Ennyien kapnak szép kártyát?? Na, ne.
KisTehen
@Macskaszem:
ez csak arról szól, hogy a szép kártyán összegyűlt pénzt el kellene költeni valamire ...
ugye volt egy időszak, amikor megállt a turizmus itthon is és az emberek nem tudták elkölteni a kártyára utalt pénzt
először megcsinálták a zsebek közötti átjárhatóságot, hogy pl. a szállásra feltöltött pénzt meleg ételre is el lehessen költeni
de ez nem volt elég, mert ugye az éttermek is bezártak egy időre

egyszerűen fel nem foghatom, hogy az ellenzéknek miért bassza a csőrét bármi, ami a hétköznapi embernek jó
Istenakinincsen
@vacsi:ma, 14:06
Nekem is tetszik:))...Seggnyalói seggét nyalja a király,azért hogy nyalják a seggét tovább::)))
...bár a szállodások,éttermesek nem fognak örülni
kulabombaafityiszre
Az a gond,hogy egyáltalán szükség van az ilyen szarokra mint ez a szép-kártya,mert a fizetés egy lószart ér ebben a csodaországban,és ilyen fizetéspótló biz-baszokat adnak.A sok örömében ujjongónak.
Mi lesz máj 31 után,Mehetnek vele üdülni meg nyaralni meg sportolni,akkor amikor eddig sem tudtak menni,
azért maradt a nyakukon.
Toller Béla
Szegények ! Nem bírnak olyan keveset költeni arról a kártyáról, hogy pár hónap után ne menjenek megint a falnak ! Igaz, az már a választás után lesz, de akkor is ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.