A turisztikai szektornak csapás, de az embereknek jól jöhet, hogy 2022 első felében a SZÉP-kártyával élelmiszert is lehet vásárolni. 

A Napi.hu cikke szerint az Orbán Viktor kormányfő által még karácsony előtt bejelentett változás – amely szerint 2022. február 1. és május 31. között a SZÉP-kártyával élelmiszerre is lehet költeni – jól jön a lakosságnak.

Bejött Orbánék mesterterve, a lakosság 86 százaléka örül, hogy élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyáról

Fotó: Illusztráció/ Facebook/Orbán Viktor

A kormány már korábban is tett könnyítést ezzel a cafeteria-típussal kapcsolatban, amikor átjárhatóvá tették az egyes zsebeket, vagyis bármilyen turisztikai vagy vendéglátási szolgáltatásért lehetett fizetni a szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámlákról. Ennek határidejét 2022. szeptember 30-ig kitolta a kormány. 

A cikk szerint az infláció hatására elszabaduló élelmiszerárak miatt lett most bevezetve az újabb könnyítés az áprilisi országgyűlési választás előtt, ami miatt viszont a turisztikai szektor sok milliárd forinttól eshet el. (Fontos kitétel, hogy nem lehet a kártyára tett összegből alkoholt és dohányterméket vásárolni.) A szállásadók nem is örülnek a módosításnak, Baldauf Csaba, a Szállodaszövetség elnöke a napokban ennek hangot is adott, illetve hozzátette, hogy őket ez a módosítás teljesen váratlanul érte, mert nem egyeztetett velük a kormány.

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató készített reprezentatív, 1000 fő megkérdezésével egy közvélemény-kutatást, eszerint az emberek 86 százaléka örül a kormány döntésének a SZÉP-kártyák használatát illetően, az ellenzők aránya 14 százalék. A férfiaknál a döntést 80 százalék támogatta, ellene 20 százalék volt. A nőknél ez az arány 90-10 százalék. 

A kutatásból az is kiderült, hogy nem alakultak ki komoly törésvonalak a kérdésben sem kor, sem lakóhely, sem pedig iskolai végzettség tekintetében.

A 18-39 éveseknek például csak a 13 százaléka ellenzi a döntést, ez az arány a 40-59 évesek körében 14 százalék, 60 év fölött pedig 16. A nyugdíjasokat érthető módon kevésbé érinti a döntés, hiszen ők nem kapnak béren kívüli juttatásokat, mégis szimpatizálnak a döntéssel.

A legkevésbé a megyeszékhelyeken élők örülnek a döntésnek, a leginkább pedig a községben élők, de a két arány közötti különbség is elhanyagolható: 17-12 százalék.

Leginkább a felsőfokú végzettségűek örülnek a "talált pénznek", de csak pár százalékpontnyival vannak többen, mint az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezők."

- olvasható a cikkben, amely szerint a kormány nem sokat kockáztatott ezzel a lépéssel, és ezt jobban támogatják az emberek, mint az ingyenes parkolást, ami mögött anno többen véltek politikai szándékot meghúzódni.

Forrás: napi.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Az emberek nem figyelnek a dátumra. I. félév !!! Választás után vége a fene nagy adakozásnak a kormány részéről !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Az emberek nem figyelnek a dátumra. I. félév !!! Választás után vége a fene nagy adakozásnak a kormány részéről !
magyar1
DE a Sparban, Pennyben, Tescoban nem lehet vele vásárolni, pedig olcsóbbak mint a magyar boltok.
csak úgy....
mesterterv az éhendöglés ellen ? szegény magyarország..
Gazella
Milyen 80%-a a lakosságnak?? Mikor alig 60%-nak van szép kártyája...jah és csak májzsig kehet vásárolni a sziip kártyával.
Másik kizárólag csak a magyar boltokban lehet használni...
Lidl, teszkoooo, aldi, auchan meg a többiben nem. Amúgy ezeket a cégeket el akarják teljesen üldözni Magyarhonból. Valamelyik oligarchia nagyon terjeszkedni akar valamelyik magyar bolt nevével ...
Mint a zsirháj vője a gratisz bank vétellel... OTP-re is rá akarják tenni a kezüket...
kissé felnőttem
magyarázzátok meg neki ha lehet nem a lakosság 100 % a kap SZép kártyát max 11 % ja nem tudja minek is néki mindent tudni.
kissé felnőttem
60 nap alatt akarja megváltani a világunkat, hát még az elemzők???
134.bátor
Más dolog őrülni ennek,megint más a fideszre szavazni...
telegdilaci
@Horizont: Milyen nagyszerű néphűlyítés,ezt is választási osztogatásnak találták ki,hiszen nagyon sok munkahelyen,nem is kapnak a dolgozók Szép kártyát,és mi van aki már nyugdíjas annak honnan lenne Szép kártyája?én amikor még aktív dolgozó voltam,soha nem kaptam a munkahelyemen,az Erzsébet utalványon kívül más kártyát,amit már meg is szüntettek!hogy lehet 86%-kot kihozni hogy annyian használhatják élelmiszer vásárlásra a Szép kártyát,amihez az Ország többsége hozzá sem jut?
simmering73
A fiaméknak bejelentették, hogy 2021-ben kaptak utoljára szép kártyára pénzt, jövőre megszűnik (közszféra).
csak úgy....
@simmering73: egyik kézzel adnak a másikkal elveszik! ez a jól bevált fideszes technológia..
namihami
Persze, inkább annak a 86%-nak, aki egyáltalán hozzájut ilyenhez.
A többi? Azoknak már kisebb az öröme.
Macskaszem
@simmering73: Azt már rá lehet fogni az új kormányra. Ha lesz olyan.
colibri
@KisTehen: Akárkire, csak nem a fideszre! Te csak röhögjél, ezért tartanak (itt is) nonstop.
Macskaszem
Ebből is látszik a csóróság, hogy az emberekneknek jobban kell a napi szükségletekre, mert nyaralás nélkül lehet élni, de kaja nélkül nem nagyon.
kereső
A lakosság 86%-a? Ennyien kapnak szép kártyát?? Na, ne.
Istenakinincsen
@vacsi:ma, 14:06
Nekem is tetszik:))...Seggnyalói seggét nyalja a király,azért hogy nyalják a seggét tovább::)))
...bár a szállodások,éttermesek nem fognak örülni
kulabombaafityiszre
Az a gond,hogy egyáltalán szükség van az ilyen szarokra mint ez a szép-kártya,mert a fizetés egy lószart ér ebben a csodaországban,és ilyen fizetéspótló biz-baszokat adnak.A sok örömében ujjongónak.
Mi lesz máj 31 után,Mehetnek vele üdülni meg nyaralni meg sportolni,akkor amikor eddig sem tudtak menni,
azért maradt a nyakukon.
Toller Béla
Szegények ! Nem bírnak olyan keveset költeni arról a kártyáról, hogy pár hónap után ne menjenek megint a falnak ! Igaz, az már a választás után lesz, de akkor is ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.