A liszt árát 10-15 százalékkal emelik meg a malmok, ami kihat a kenyér árára is. A gyenge forint sem kedvez nagyon a piacon.

Az rtl.hu cikke szerint újabb drágulás jön az új évvel, mert 10-15 százalékkal tovább emelik a liszt árát a malmok januárban. Emiatt viszont a pékek is kénytelenek lesznek emelni a portékájuk árait.

Nincs megállás: tovább drágul a kenyér

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A KSH legutolsó adatai szerint tavaly novemberben átlag 433 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért Magyarországon, ami majdnem 40 százalékkal több a két évvel ezelőtti, a járvány előtti időszakhoz képest. 

A lap egy győri pékség, a Harnya pékség ügyvezetőjét kérdezte meg a témában. Harnya Gábor elmondta, senki sem tudja, hogy mennyivel fognak idén drágulni a termékeik, de az már most biztos, hogy többször is árat kell emelniük ahhoz, hogy fenmaradhassanak.

Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke  az RTL Híradójának elmondta, egy tonna búza ára már 100 ezer forintnál van, kétszer annyi ez, mint tavaly. Ugyan rekordmennyiséget arattak itthon, de máshol az unióban kevesebb búza termett, így a kereslet megugrott, az árak pedig kilőttek. Ezen a helyzeten a forint gyengülése is sokat ront, a malmok itthon forintban is annyit fizetnek az alapanyagért, mintha külföldön euróért vásárolnák. 

Ha én a világpiaci árat nem tudom megfizetni a búzáért, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni, aki többet fizet érte

– tette hozzá Lakatos Zoltán. Emiatt várható a 10-15 százalékos drágulás a liszt árában.

A cikk szerint az elmúlt évben több mint 20 százalékot nőtt a liszt ára, erre jön rá az újabb emelés januárban. A forint gyengülését a déligyümölcsök árán lehetett a leghamarabb észrevenni, a tejiparban a külföldről behozott gyümölcsjoghurtoknál és a csomagolóanyagoknál van drágulás. 

Az RTL Híradója megkérdezte a portfolio.hu elemzőjét, Beke Károlyt is a forint gyengüléséről, mivel a tavaly év végi összesítésük szerint a forint egy év alatt "2,1 százalékkal tovább gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty árfolyama alig 1 százalékkal esett, a cseh korona pedig 4 százalékot erősödött. Még nagyobb, 10 százalékos volt a zuhanás a dollárhoz képest" – olvasható a cikkben.

Beke Károly szerint ezekkel az eredményekkel

a forint a világ harmadik legrosszabbul teljesítő valutája volt az elmúlt három hónapban, csak az 50 százalékot zuhanó török líra és a chilei peso gyengült nagyobbat.

A bankközi piacon ma is 367 forintot kérnek egy euróért, ami néhány forinttal kevesebb, mint a másfél hónappal ezelőtti történelmi mélypont volt.

Forrás: rtl.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Semmi gond. Majd kapnak krumplit és sorban fognak állni, hogy kezet csókolhassanak a felcsúti kis tolvaj zsebcécárnak.
Namely
"ami majdnem 40 százalékkal több a két évvel ezelőtti, a járvány előtti időszakhoz képest"
1. Tetszettek volna NEM rettegni.
2. Tessék abbahagyni a rettegést.
3. Hagyjuk abba az ezért felelős ensz és fiókszervezeteinek finanszírozását, valamit szabályozzuk a médiát, amely ezt előidézte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.