A kormány legújabb kampányszlogenje biztosan sokaknak ismerős már, nemrég egy zenei aláfestés is készült hozzá, amely azalatt a videó alatt hallható, amivel Orbán Viktor az évet búcsúztatta.

Kommunista lehet a kormány legújabb kampányszlogenje? Úgy tűnik Lenin és Rákosi is "előre ment, nem hátra"

Azóta az is kiderült, hogy kiknek köszönhetjük a feldolgozást. Tordai Bence közösségi oldalán osztotta meg bejegyzését, amelyből kiderül, a szlogen ötletgazdája nem a kormány volt.

A magyar nép előre akar menni és nem hátra – mondta... Rákosi Mátyás, 1946-ban

- írta bejegyzésében.

A 444.hu szerint már egy ideje folyik a forrás kutatás arról, honnan is származhat az ismerősnek tűnő szlogen. Beszámolójuk alapján kiderül, hogy eddig külföldi mintaképek kerültek szóba:

A Nagy-Britannia előre megy, nem hátra

Még 2005-ben, Tony Blair harmadik miniszterelnöki ciklusában a brit Munkáspárt  ezzel a szlogennel nyerte a választásokat. A lap megemlíti Uj Péter hírlevelét ismét, amelyben felidézi:

De az előre, nem hátra szlogen ügyében Németországba emigrált mélymagyar sváb paraszt törökszentmiklósi (oké, Óballa) barátom állt a elő tökéletes megfejtéssel: 1989. október 7-én, Erich Honecker, az NDK legfőbb ura, a kommunista párt főtitkára, az államtanács elnöke mondta híres beszédében, szokott határozottságával: Vorwärts immer, rückwärts nimmer! (Mindig előre, sosem hátra!)

- olvasható az oldalon.

Rákosi Mátyás egy 1946 áprilisában a MÁVAG gyárában államminiszterként elmondott beszédében mondta azt, hogy:

A magyar nép előre akar menni, és nem hátra.

Később kiderült, hogy honnan nyúlhatta ezt a fordulatot Rákosi. A lap szerint, Vlagyimir Iljics Lenin összegyűjtött műveinek negyedik kötetében olvasható egy 1922-es interjú, amit a Manchester Guardian című brit lap újságírója készített Leninnel.

A bolsevik vezér az interjúban egy helyen azt magyarázza, hogy a szocializmushoz, majd a kommunizmushoz első lépésként az államkapitalizmuson át is vezethet út, már amennyiben az állam a bolsevikok kezében van. És a Szovjetunióban akkoriban éppen ez a helyzet állt fenn

– írja a 444.hu.

A szovjet államkapitalizmus aktuális gazdasági helyzetét, vagyis a hosszú polgárháború után lassan beinduló iparukat bemutatva mondta azt Lenin, hogy

Oroszország előre megy, nem hátra. 

A HVG is írt arról, hogy Rákosi lehet az ősforrása a szlogennek, később azonban arról számoltak be, hogy úgy tűnik nem kellett várni Rákosiig, vagy éppen Leninig. Szerintük sokan fogalmaztak meg hasonló üzeneteket.

Különben is gondolom, hogy valamint én az archaeologiai tudományt különösen kevesebbre becsülöm, mint a chemiát, úgy azt gondolom, a nemzet sorsa jobban áll, ha figyelmét előre, nem hátra fordítja

- mondta Kossuth Lajos is 1848 nyarán a képviselőházban.

További példák itt olvashatóak.

Forrás: 444.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Jó, Rákosi előre ment. És hova jutott? Na látod, csútkány :-)))...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
Lopnak ezek mindent, még jelszót is!
Önállóan nem tudnak ezek semmit sem kitalálni, csak azt, hogyan lopják szárazra az országot!
Mocskos maffia!
kereső
@Béla333: Nem csak jelszót! A "nemzeti konzultációt" goebbels találta fel , a "gyermekért" dijazást -szintén hitleri találmány.
magyar1
Ez olyan hangyafasznyi kérdés. A mai világ a kommunista erkölcsöktől olyan messze áll mint Makó...
ómió
Már kollektíven hazudnátok másra a tetves bolsiságotokat, efftársak!? És ezt az Internacionálétok eléneklése előtt, vagy után javasoljátok?
kissé felnőttem
hát sokmindent lehetett megtanulni az idők folyamán csak kerékötőként jőttek a pártok ugye aztán a jót is elhervasztották pedig sokmindent lehetett volna hasznunkra forditani. Maradt a ló meg a belőle képzett szaval, tevékenységekre utalva ló + amit akarsz hallani, vélni stb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.