A vállalat jogsértő módon hátráltatta a hvg.hu közérdekű adatigénylését.

Törvényt sértett a vadászati kiállítást szervező állami cégFotó: MTI/Balogh Zoltán

A hvg.hu jelentése szerint jogsértően tartott vissza közérdekű adatokat a tavaly őszi vadászati kiállítást szervező állami tulajdonú cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. Ezt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állapította meg a lap bejelentése nyomán. A NAIH kimondta:

az állami cég jogsértően alkalmazta a járvány elleni védekezésre hivatkozó veszélyhelyzeti intézkedést, amely a közérdekű adatigénylések 15 napos válaszadási határidejét 90 napra is kitolhatja.

A hvg.hu még tavaly augusztusban fordult közérdekű adatigényléssel az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-hez. Olyanokra voltak kíváncsiak, mint például, hogy mire ment el pontosan a „célpiacok felmérése, haszonelemzés, attitűdfelmérés” témájú kutatásokra és más elemzésekre kifizetett összesen több mint 83 millió forint.

Az állami cég a közérdekű adatigénylésekre vonatkozó törvény által alapesetben előírt 15 napos válaszadási határidő letelte után 30 napos határidő-hosszabbítást kért

– ahelyett, hogy válaszoltak volna. Indokként arra a veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkoztak, amely lehetőséget ad a 15 napos válaszadási határidő 45 napra kitolására.

A kormányrendelet szerint viszont csak akkor kérhető hosszabbítás, ha a „határidőben való teljesítés a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné.” Ráadásul – mivel ezt a hivatkozást az állami szervek visszaélésszerűen is alkalmazták – már az Alkotmánybíróság is felhívta a figyelmet, hogy ez csak akkor alkalmazható, ha „elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az adatkezelő szerv eredményesen működjön közre a járvány leküzdésében”.

A kiállításszervező cégnek viszont semmilyen, a koronavírus-járvány leküzdését célzó feladata nem volt, sőt külön felmentést kaptak a járványügyi korlátozások alól. Ezeket az aggályokat a lap jelezte is a cégnek, de az nem foglalkozott vele.

Sőt: a 45 nap letelte után, szeptember végén újabb 45 napos hosszabbításról döntöttek.

Közben azonban a NAIH megállapította: „a Kft. jogszerűtlenül hosszabbította meg az adatigénylés teljesítésére nyitva álló határidőt”. Ez alapján pedig a hatóság felszólította a Kft.-t az adatigénylés teljesítésére.

Emiatt végül a második 45 nap leteltét már nem várta ki a Kft., és az alapesetben 15 – a terveik szerint 90 – nap helyett végül 78 nap után küldtek választ – két héttel a kiállítás zárása után, október 28-án. Ám ebben alig volt érdemi információ, mert – mint megírtuk –, arra hivatkozva, hogy döntés-előkészítő anyagok, megtagadták a kutatási szerződések, anyagok kiadást.

Forrás: hvg.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Nézem ezt a fotót, és úgy érzem, ez a kiállítás az állatvilág meggyalázása.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
Na bumm. És akkor mi van? Valakit kirúgtak? Valakinek a fizetését csökkentették? Na ugye.
kereső
Törvényt sértett azért, hogy ki ne derüljön, hogy törvényt sértett. És , hogy mennyit sikerült desikerült-ezoltánnak lopnia.
Nyírfa
Nézem ezt a fotót, és úgy érzem, ez a kiállítás az állatvilág meggyalázása.
Béla333
Bicskanyitogató!
83 millió adóforint hatalmas pénz. Persze a milliárdok ellopásához képest nem nagy, de ha ennek az állami cég vezetőjének a magánvagyonából kellene kifizetni, akkor lenne ám jajgatás...!
ómió
Csak nem idejétmúlt lett a ráhazudósdi?
Medvepapa
Ez az átkozott kormány tényleg nem félti az ország népét. Nem tanultak a vadászati kiállítás, a labdarúgó mérkőzés fertőzés veszélyéből. Minden szívfájdalom nélkül az országra szabadítsa az 5-ik hullámot ,a férfi kézilabda EB-én. Még ha maszkot írnak is elő 20000 ember, egymás nyakában, FÉLELMETES felelőtlenség.
Lepényleső
...is,- és? A bán maga a hatalom és kész,- másnak ugyan vész?
teuton
@ómió: Analfabeta efftars! Aki itt hazudott, az a ceg volt!!! KORMANYMEGBIZASBOL!!!
ómió
@teuton: Nocsak, fajkretén efftárs! Már az efftársiasságotokat is másra kell hazudnotok? Nem elég, hogy a késedelmet hazugságnak hazudod? Meg még a kormányra is?
teuton
@ómió: Analfabeta efftars! Bövitsd a szokincsedet, kb. 300 szobol all! Mint a ciganynyelv! Vagy pont ezert vagy agyatlankent ide lefizetve, duplamüszakban böfögöd papagajkent mindig ugyanazt, vasarnap is???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.