Szombat éjjel nagy rendőri készültség volt a várnegyedben, mostanra derült ki, hogy a vár alatti korábbi kormánybunker egyik bejáratánál vizsgálódtak a rendőrök, a hatóság pedig lopás kísérlete miatt indított eljárás ismeretlen tettes ellen.

Szombaton késő este nagyobb rendőri készültség volt a budai várnegyednél, a TEK is kivonult, a rendőrség azonban meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott az ügyben. Vasárnap délelőtt kiderült, egy lezárt rendőrségi területre jutott be valaki illegálisan, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) lopás kísérlete gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Telex: a Vár alatti egykori kormánybunker egyik bejáratánál vizsgálódtak a rendőrök

Fotó: Google Street View

A Telex friss cikke szerint a helyszín a Váralja utca 14. szám (bár a cikk nyitóképe a Váralja utca 19. számmal szembeni kocsibejárót mutatja, mivel az utcában nincs páros oldal), ahol a Vár alatti alagútrendszer, illetve egy egykori P-50 jelű kormánybunker egyik bejárata lehet. A bunker titkosítását a cikk szerint 2006-ban oldották fel, eredetileg még a második világháború elejére, 1939-re lett kiépítve, az ostrom alatt használatban is volt. Később a Rákosi-korszakban bővítették és vegyi- és atomcsapás elleni védelemmel is ellátták az objektumot az urbface.com cikke szerint.

Magán a telken a koronaőrség laktanyája állt, mely az ostrom alatt megsérült, és a második világháború után nem sokkal le is bontották az épületet (az épület alapjaira egy egyemeletes L-alakú épületet húztak fel). A terület azonban a Honvédelmi Minisztérium kezelésében maradt, és még ma is katonai objektumnak számít maga a létesítmény a cikk szerint.

A Turizmus Online 2012-ben be tudta járni a területet – egyébként az objektum megtekintése szinte lehetetlen katonai minősítése miatt –, a látogatásról a Budapest Scenes jóvoltából felvétel is készült.

Forrás: telex.hu, urbface.com, turizmusonline.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.