42 alapvető élelmiszer fajlagos és aktuális árát hasonlították össze két, majd négy boltban tartva nagybevásárlást. Egy év alatt több ezer forinttal lett drágább a bevásárlás.

A G7 gazdasági portál tapasztalatai szerint egy év alatt 13-15 százalékos volt az inflációs emelkedés Magyarországon az alapvető élelmiszerek terén, azaz ha valakinek nem nőtt ennyivel a fizetése 2020 és 2021 vége között, akkor ő gyaníthatóan kevesebb mindent tud megvenni egy boltban most, mint egy évvel ezelőtt.

Megmérte a lap, egy év alatt 13-15 százalékot drágultak az alapvető élelmiszerek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A portál 2020 eleje óta minden hónapban vizsgálta 42 alapvető élelmiszer aktuális (tehát nem akciós) árát kettő (10 hónapja pedig már négy) üzletben. Többek között a krumpli, a cukor, liszt, olaj, vaj, félbarna kenyér és más alapvető péktermékek, tejföl, paradicsom, tv-paprika, alma, banán, csirkemell, pulykamell, sertés darálthús, WC-papír, tej, sajt, túró, só, tojás, stb., árát figyelték saját módszer szerint (az árakat fajlagosan – kiló, liter, stb. – számolták).

Vizsgálódásuk szerint a 42 alapvető élelmiszerből végzett nagybevásárlásukért 2020 december 31-én az Aldiban 15809 forintot fizettek, egy évvel később, 2021. december 31-én viszont ugyanez a bevásárlás már 18160 forintba került. Cikkük szerint az Aldiban így 14,9 százalékos szubjektív alapú, nem hivatalos éves drágulást mértek.

A Lidlben ugyanezen termékekkel végrehajtott nagybevásárlás 2020 végén 15594, még 2021 végén 17537 forintba került, ami 12,5 százalékos (szubjektív, nem hivatalos) áremelkedést jelent.

A cikk szerint az Aldiban hét olyan terméket találtak, amelyek 2020 és 2021. december 31-én is ugyanannyiba kerültek (alma, banán, sertéspárizsi, WC-papír, zabital, rizs és szénsavas ásványvíz), és egyetlen olyat, aminek éves összehasonlításban csökkent az ára: a Coca-Cola literje 228 forintról 214 csökkent.

"A 42 termékből így 34-nél mértünk áremelkedést az Aldiban, a spagetti tészta és a kígyóuborka áll a lista élén, ezek most kétszer annyiba kerülnek, mint 2020 végén.

A Lidl sokkal vegyesebb képet mutat, mint az Aldi, ott nyolc termék ára volt alacsonyabb (vöröshagyma, fehérrépa, banán, sárgarépa, narancs, burgonya WC papír és szénsavas ásványvíz), csak négy maradt változatlan (alma, sertéspárizsi, zabital és TV paprika), vagyis 30 termék drágult. A kígyóuborka (75%) és a spagetti tészta (50%) viszi ott is a prímet"

- olvasható a cikkben.

Forrás: g7.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Ahogy ez ma világszerte "divat"?
Clavigo
@ómió: Kimozdulhatnál a fatornyos putridból... Van drágulás a németeknél is,,de közel sem ilyen mértékben. Remélem érted is te Homály, azt amit ideírtam..
fideszes gyökér
@ómió: a Miniszterelnökúr választóitói is mind tudják ám, hogy ez világszerte divat. (bár nem ekkora mértékben)
A világelső oktatási rendszrünknek köszönhetően ők a legjobban képzett alakok a világon,
ezért elnézik majd az Öregnek ezt a bibircsókot is.
ómió
@Clavigo: Elmebetegséged számára "magas" volt, hogy itt az "alapvető élelmiszerekről" van szó? És "ilyen mértékben magas"?
ómió
@fideszes gyökér:Tudom, majd ti, bolsik mindig "korrekt módon" meghazudjátok nekünk, hogy hol, "mekkora mértékben" is van infláció! Ahogy anno Bokros efftársatok 25%-os inflációját észre se vettétek! Biztos, nem volt mire venni!
teuton
Analfabeta, most elöször igazad van, az infalcio merteket a BOLSI O1G hozta nyilvanossagra! Efftarsilag...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Dzsudzsák marad a DVSC csapatkapitánya
Sport - 2022. July 1., 15:07
Dzsudzsák marad a DVSC csapatkapitánya
Mi az izzítógyertya és a gyújtógyertya?
Technika - 2022. June 30., 20:09
Mi az izzítógyertya és a gyújtógyertya?