Az egységes szabályozás hiánya érdekes helyzeteket szül az oktatásban.

Nagy a fejetlenség a szabályozásban: egyes iskolákban oltatlan tanárok is oktathatnakFotó: MTI/Kovács Attila

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint egyes iskolákban dolgozhatnak olyanok, akik nem kaptak oltást, de már beadták az erre vonatkozó felmentési kérelmüket az EMMI-hez. Más helyeken őket nem engedik az intézményekbe. Az alelnök szerint mindez az egységes szabályozás hiányára vezethető vissza – derül ki az atv.hu-ról.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma adataik alapján a köznevelésben dolgozó mintegy 78 ezer pedagógus 94%-a vette fel a védőoltást, 3%-nak orvosi ellenjavallata, 1%-nak miniszteri mentesítése van, 1%-uk van betegállományban, és csak 1 százalék azoknak az aránya, akiket fizetetlen szabadságra küldtek.

Gosztonyi szerint azonban ez a tájékoztatás nem teljes.

A szakképzésben dolgozó oktatók ugyanis az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartoznak, így a közülük fizetés nélküli szabadságra kényszerültek száma ebben nincs benne. A PSZ alelnöke szerint arányuk valamivel magasabb lehet az EMMI által közölt 1 százaléknál.

Emellett az oltást elutasító pedagógusok közül sokan már novemberben, decemberben önként távoztak állásukból, azaz: nem várták meg, amíg fizetés nélküli szabadságra küldik őket.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja is úgy tudja, azok, akiknek az oltás alól mentesítési kérelme elbírálásra vár, egyes helyeken taníthatnak, máshol viszont nem. Nagy közölte, hogy a január 3. után beadott kérelmeket elutasítják, pedig erre sem a vonatkozó rendeletben, sem a miniszteri levélben nem volt megszabva határidő.

Forrás: atv.hu
Fotó: MTI/Kovács Attila

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.