Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében a szálló por miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.

Vigyázat! Több településünkön már veszélyes a levegő minőségeFotó: Pixabay

Azt írták, hétfőn veszélyes volt a levegő minősége

Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren az NNK levegőhigiénés értékelése alapján.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.

Az NNK közleménye szerint négy település – Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya – levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Emellett tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt.

A meteorológiai előrejelzés alapján kedden a többfelé – elsősorban a Tiszántúlon – megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát.

Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbíthatják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit és növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát

– írták.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók – gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák – lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rizikó
Azokat a képeket közöljétek a cikkhez, amin a cigányok gumival és szeméttel fűtenek! Így félrevezető!
jesz
@Rizikó: ...és állítsanak fel ezekre a helyekre is mérőállomásokat...az érdekes lenne.
Rizikó
@jesz: Menjenek ki a tűzoltók és döntsék le a kéményt. Ennyi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.