Teljesen meglepte a kereskedelmi szektort Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése, miszerint hat terméknek az árát befagyasztják. Sőt, a tavaly október 15-i szintre kell visszacsökkenteni, ezekről az árakról az alábbi cikkünkben olvashat bővebben

"Minket kivégeznek Orbánék, a multikat meg kitömik" – kiakadtak a boltosok, szembe mennek a kormánnyal

Hat élelmiszertermék esetében beavatkozunk a termékek árába, azokat vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre – jelentette be Orbán Viktor a Facebook oldalán videóüzenetben.

A lépés február 1-től érvényes, a hat termék a következő:

kristálycukor, búza finomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej.

Egyértelmű, hogy rengeteg még a tisztázatlan kérdés. Még azt sem tudni, hogy milyen szintre kell visszacsökkenteni a termékek árát.

A viszonyítási pont lehet az országos átlagár, amit a KSH közöl, az agrárkutató árfigyelése, a harmadik pedig a cégek saját, korábbi ára. Mint sok minden, ez is a részletszabályokból derül majd ki, amelyeket még nem ismerünk, mi az előző cikkünkben a KSH adataival számoltunk. 

Tönkretesznek minket kisboltosokat, eddig is minket szivattak meg, elvették a cigit, meg ahol tudnak belénk rúgnak, én úgy gondolom, hogy legrosszabbul a kisboltok járhatnak.

- mondta el egy boltos, aki arra is kitért, hogy ők egyébként magasabb árakkal dolgoznak, így nagyobb lesz a veszteségük is.

Nem tudunk a nagy multikkal versenyezni, egész egyszerűen képtelenség. Ide leginkább a házban járók jártak le, és vettek ezt-azt. Nem ment jól, de nem panaszkodunk, de ez a mostani most egy gyomros volt.

- tette hozzá. 

A legkevésbé rosszul a multinacionális vállalatok járhatnak, ezen belül is a diszkontláncok, mert minden bizonnyal az ő árszintjükhöz lesz a legközelebb a befagyasztott ár, ha országos átlagárat választanak ki. 

Megint a multik... Mennyi csirkét ad el a Tesco, vagy az Auchan egy hétvége alatt? Tonnákban mérhető... Őket ez nem fogja megérinteni, de minket?

- árulta el egy balatonfüredi hentes.

A hat termék árnak a befagyasztásából származó veszteséget a boltok nem fogják lenyelni. Senki, ne legyenek illúzióink, kiszámolják majd, hogy mekkora az ebből fakadó veszteség, és a többi termék árát annyival fogják megemelni monda el a boltos, és kitért arra is, hogy a kiskereskedelmi üzletek esetében viszont nagy a mozgás, rengeteg termék van, amit emelhetnek. 

Majd emeljük a karajt, vagy a csirkecombot, valamiből élnünk kell.

- mondta a hentes.

A szakemberek elmondták, ha egyes üzletek úgy látják, hogy ennek ellenére is csak jelentős veszteséggel tudják majd árulni ezeket, vagy a hat termék közül néhányat, akkor egyszerűen csökkentik majd a kínálatukban ezeknek a mennyiségét.

A rendeletet nem ismerjük még, de ha pontosan nem fogják szabályozni, akkor minden esély megvan arra, hogy csak a legolcsóbb saját márkás termékeket rakják majd csak a polcra. 

- felelte arra a kérdésünkre a boltos, hogy szerinte mit fognak lépni a multik.

A multik ugyanis már igyekezhetnek lecsapni az olcsó importra az árstopos termékek esetében, több milliárd forintért töltik fel a készleteiket, hogy februárban ne érje őket meglepetés. Persze ezzel azonnal háttérbe szorítják majd a magyar termelőket.

Végül a termelőket is sikerült megszívatnia a kormánynak.

- zárta mondanivalóját.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Semmi új nem történt. Orbán gazdaságpolitikájában az államot soha nem éri kár, mert az egyik ágazat veszteségét elviteti egy másik ágazattal. Most is ez történik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyar1
Mondjuk ez tényleg így lesz, látom kereskedők nagy tételben vásárolnak multinál számlára, rátesznek valamennyit és eladják. Így bizony tönkremennek.
justhpeter
Semmi új nem történt. Orbán gazdaságpolitikájában az államot soha nem éri kár, mert az egyik ágazat veszteségét elviteti egy másik ágazattal. Most is ez történik.
tothjani
Valójában a tej hiába lesz 280 forint hiszen ugyanaz a termék ugyanattól a gyártótól úgy hogy a saját márkás dobozt rakják a töltő gépbe 220 forint, jó nekem a Csányi féle tej úgy is ha nem az van ráírva hogy Mizo.
Gauntlet
@Qqberci: hátha pár emberke felébred...
simmering73
Egy bibi van, máshol tételesen felsoroltam. A közölt áraknál olcsóbban vettem most meg ezeket a termékeket, ergo most többe fog kerülni.
tudode
Egy szónak is száz a vége!
.
Ma már részletkérdés mindaz, amit tesz a mutyibárÓ
.
----- orban viktor ne figyeljenek oda arra amit mondok egyetlen dologra figyeljenek amit csinalok másolata
www.youtube.com/watch?v=f3nfpuOoHdI
---------------------
.
Lakva/munkatársként ismerszik meg az ember:
.
------ Orbán Viktor első titkárnője nyilatkozott
civilhetes.net/velemeny/orban-viktor-elso-titkarnoje-nyilatkozott
.
"""Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot """
-------------
.
Késő bánat, utánna a vízözön!!!
verőce21
Teljesen jó ez az ársapka! Ha árstop van akkor nem változik az ár! Ha az adót engedné el, az nem segít semmit.

Ha a liszt maximálva lesz, akkor a feldolgozott élelmiszer ára is csökkenhet, pl. a kenyér. Ez a terméksor, további tucatnyi termék árát csökkentheti, akárhogy vonyít a moslék és felszopó szennymédiája...
division
Az a baj, hogy jól menő boltos ismerősöm is már fel van háborodva ezen az egészen, miközben azt elfelejti, hogy igen gyakran felejtett el számlát adni azon termékekről amiket árul. Ilyenkor mi is van?
lusta
„A részleges árbefagyasztás a kommunista párt nagy sikerét jelenti" (Nicolae Ceausescu, 1970 szeptember)
www.facebook.com/photo/?fbid=1315955602209660&set=a.160805811057984
kereső
@lusta: "Magyarország előre megy, nem hátra"!
Magyarország "Időutazó" lett. Na de hol van az "Időutazó felesége"??
odst
Felébredtél moderáló kiscsíra csicska?
Pont most?
A te anyád biztos, hogy nem kurva. Erről biztosíthatlak, meg 66 másik is.
Medvepapa
Van-e még olyan társadalmi réteg ebben országban ,amelyet nem alázott, szégyenített meg ez az elmebajos? Szerintem nehéz lenne találni. Nos áprilisban itt lesz a lehetőség, hogy elzavarjuk a büdös p...a ezeket rablókat. De vajon élünk-e a lehelőséggel, vagy megint hosszú évekre haza vágjuk magunk és gyermekeink sorsát.
odst
@Medvepapa: Magunkat, már nem is érdekes. Megszoktuk. Megszívtuk.
De a gyerekeinket, a jövőt...
Azt nem hagyhatjuk!
Pipás
@odst: A gyerekeink már most nem ebben az országban képzelik el a jövőjüket.
Béla333
Orbán és bandája szarik már mindenre, csak egy dolog lebeg a szemük előtt: megnyerni a választást, különben mennek a börtönbe!
human
A lényeg hogy alacsonyak maradjanak a fizetések. Erről beszélt már évekkel ezelőtt is nyíltan Orbán Tusványoson.
RonaGyuri
A 4 apostol ….

avagy tényleg csak Nézőpont kérdése lenne??

Népünk szemefénye a daliás félisten FB oldalán kinyilatkozott:

ÉlelmiszerárSTOP
címen.
Persze a média azonnal ráugrott:
„Orbán Viktor: rögzíti a kormány az élelmiszerárakat is”,
illetve
„ÚGy döntött a kormány, hogy a benzinárak befagyasztását követően az élelmiszernek is rögzíti az”,
aztán egyesek ezt már
„Ügy döntött a kormány, hogy a benzinárak befagyasztását követően több élelmiszernek is rögzíti az árát” –ként nyomatták,
majd
„A kormány döntése hat termékkategóriára (sőt néhány szerint termékre) vonatkozik”
simmering73
@Pegero: Aldi, Auchan, Cba, Penny. Látom te viszont hírből sem ismered a boltokat.
kissé felnőttem
@RonaGyuri: csak az áfához mégsem mert hozzányulni mert akkor neki lenne kevesebb? a másfél százalékos tejről meg fogalma sincs pedig az a népital értelmi képességek ó ?
Béla333
Azért remélem sok kis boltos részt vesz a békameneten... Meg maszek benzinkutas...
csipetke
Hát ja. Könnyebb rátolni a pluszköltséget a termelőkre,és a kereskedőkre,minthogy csökkentették volna az ÁFA-t. Ugyanazt csinálták,mint a benzinnél.- más nyakába akasztották a költséget
Yoda69
Jon a jegyrendszer. Ez a totalis osszeomlasa az orbani illiberalis gazdasag-politikanak.
Ez a balfasz azt hiszi ezzel meg tudja fekezni az inflaciot. Ugyanaz lesz mint a komcsi idokben: nem lesz aru a pultokon, viszont pult alol dupla aron kaphato lesz minden.
Rizikó
A liberális hazudozás igyekszik mindent besározni, csak nem ésszel csinálják!

Nem minden termékkör érint minden boltost, mert a hentesnél nincs liszt és cukor, a kisboltosnál meg hús! Aztán, ha belegondolok, attól, hogy hatósági áras, több liszt, olaj, cukor nem fogy, mert egyszerűen nem esznek többet, mint eddig.

A húsnál más a helyzet. Szerintem ott gyakran lesz, hogy elfogyott. Na akkor vagy karajt vesznek, vagy elautóznak a legközelebbi nagy bevásárló központba és bespejzolnak.

Ez az intézkedés növeli a létbiztonságot, megfékezi a boltosok mohóságát. A vidéki kisboltok 30-40%-os árréssel dolgoznak ugyanis!
Orbán Viktor ettől kevés népszerűbb intézkedést hozhatott volna!

Magyarország a magyaroké!
simmering73
@Rizikó: Ahhoz képest, hogy kőkemény rasszista vagy, elég szépen benyalsz epéig a főnöködnek. Nem érzel ellentmondást?
simmering73
Az a szopatás ezzel a bohóckodással, hogy a KSH átlagárát vették alapul, ami októberben volt. Mindenki tudja, hogy az árak nem egységesek, boltonként erősen változik. Maradjunk a cukornál. A cukor ára most 255-329.-ft között mozog, amit én láttam (Auchan-Cba). Ez átlagban 292.-ft. Tehát akkor legyen a cukor ára 292.-ft. És ez a bukta.
Csizmás Kond
Tisztelet a kivételnek de legtöbb (ha nem az egész) kisboltos nem a termelőtől szerzi be pl a sertéscombot hanem épp a nagykereskedőtől...és még lehetne sorolni...szóval az hogy általában mindig a vásárló szívja meg arra nem panaszkodik senki.
Eladott Ország
@Horizont: ma, 07:19 "nem értem miért van még mindig ennyi szavazójuk??" Rendszerszintű csalással!
Választási' ILonka néni: Elmondhatom, mert már nincs semmi jelentősége‘14-ben és ‘18-ban is csalással nyertünk. Ezt eddig is tudtuk azt is ki asszisztált hozzá jó pénzért. ‘14-ben és ‘18-ban is csalással nyertünk
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/118764027_935244460288795_1281070969137585695_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Gs3JKktWQbwAX-7KeeU&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT-DEKeUpkJH4isLig4wro4-d0BwIA6Zzp5VpFU-RT82sA&oe=62052B75
Főnök már 10 óra mennyi legyen a végeredmény ?
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/61112605_614035855742992_808337055837847552_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=qTEgzpM7OuoAX-DGKs2&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT-Wmpum9vS25nrNwoSWgBFIlhK8ugYTPMw_qSs1pdkdmg&oe=6206E648
tudode
Nem csak a multikat tömi ki a MINDENREHATÓ, hanem
.
------ Eldőlt: Közel 12 milliárd forintot költ az állam a reformátusok fejlesztéseire és beruházásaira
thehungariantimes.hu/index.php
.
"""" 10,5 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Gazdaságvédelmi Alap egyházi programjaira az idei költségvetésből. A pénzt a református egyház, illetve hat különböző egyházkerülete kapja beruházásra és fejlesztésre.
.
A csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint a legnagyobb, 2,8 milliárdos támogatás a Dunamelléki Református Egyházkerületnek megy."" (...)
------------------
.
Ezek szerint őszentsége Magyarországot kis "o"-val kiheréli, Isten országátremé nagy "O"-val építgeti, lelki üdvének reményében:
.
---- Orbán Viktor tanúságtétele
www.youtube.com/watch?v=RnMKDof5zlE
-------------
.
???
Nessy
Aztán ha már a kistelepülésen lévő egyetlen kisbolt is bezár, akkor majd az ájtatos Semjén megüzeni nekik, "Ki táplálja az ég madarait, ruházza a mezők liliomait, gondot visel rád!"
Aki Én
@verőce21: Az az érdekes (nem az), hogy a szakemberek és az érintettek egészen mást mondanak.
Hidd el lúzer, nem te vagy, akire hallgatni kell,
,,akárhogy vonyít a moslék és felszopó szennymédiátok.." meg te.
Aki Én
@verőce21: ...de itt egy cáfolat a végtelen ostobaságodra:

privatbankar.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/egyre-durvabb-az-elelmiszerar-emelkedes-25-ezer-forint-mar-nem-eleg-a-nagybevasarlasra.html

privatbankar.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/mennyit-sporolhatunk-orban-viktor-bejelentesevel-itt-vannak-az-elso-szamok.html

orbán választást akar nyerni, ezért bármire (is) képes. Hogy utána mi lesz, az most neki ezredrangú.
Hogy titeket megvezet 12 éve, az egy dolog, ti ennyire vagytok hitelesítve. Ezek a látszatintézkedések is nektek és képességeiteknek szólnak.
ómió
Pedig, kedves boltos efftársak, a multik "kitömése" még az "emúttnyócév" gyakorlata volt, amikor azok jóformán még adót se fizettek! És ezt most a "Zorbánra" kell hazudnotok?
Rizikó
@simmering73: Te, mint magyargyűlölő liberális elég szépen képviseled a gazdád álláspontját. Meg is értem, hiszen sok a közös vonás benned és Sorosban!
Aki Én
@ómió: Az az "emúttnyócév", már 12, te buta balfasz.
ómió
@Aki Én: Nem, bolsiék fajkreténje! Az szerencsére "csak nyóc" volt!
ómió
@Dr. Proktor: Na! Tükörbe néztél, bolsi baromarc!? És gratula: helyesen konstatáltad!
134.bátor
Most olvastam,hogy Lengyelországban az alapvető èlelmiszerek 5%-os(!!)Áfáját, levittèk 0(!!!) %-ra!!!
Eladott Ország
@134.bátor: Orbán mindig más farkával veri a csalánt már megszokhattuk ( lásd benzinár csökkentés) lényeg, hogy strómanjai, az oligarchái, gennyesre keressék magukat.
lusta
@Horizont: Ez igaz, de a választások előtt csak ez a föld-trafik tolvaj árt és qurmány ad krumplit.
verőce21
@Aki Én: Akárhogy vonyítasz moslékfelszopó, csak a butaságodat igazolod vissza...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.