Megjelent a Nimród Könyvek első kötete.

A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége

– mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes A vadászat választott engem című könyv budapesti bemutatóján. 

"Az ember az ember, az állat pedig állat" – Semjén Zsolt és Bayer Zsolt könyvbemutatóján elmagyarázták, miért jó vadászni

MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Nimród Könyvek első kötete Semjén Zsolt vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt író, újságíró novelláit tartalmazza. Az írásokat Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vásáros Zsolt építész installációi egészítik ki.

Ilyen típusú kötet eddig nem született, hiszen négy műfaj alkot benne egységes ívet – mondta el Semjén Zsolt a könyvbemutatón. Azt mondta, a céljuk az volt, hogy a vadászoknak és a nem vadászoknak is útravalót adjanak: érveket mutatnak a vadászoknak, hogy miért vadászunk, miért helyes, hogy vadászunk, a nem vadászok pedig élményszerűen átgondolhatják a vadászat lényegét, szükségességét.

A bemutatón elhangzott, hogy a kötet lehetővé teszi, hogy a vadászatról szóló filozófiai írások mellett megjelenhessenek irodalmi lírai vallomások, Vásáros Zsolt installációi és Szőke Gábor Miklós elementáris szobrai. A kötet előszavát Farkas István piarista atya írta. 

"Őseink 99 százaléka vadászott, ha ők nem lettek volna sikeres vadászok, akkor mi nem lennénk, és a vadászat ellenzői sem lennének, nem azt kell tehát megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt"

– mondta Semjén.

Walt Disney Bambiját említve veszélyes tendenciának nevezte az állatok ilyen humanizálását, az ember és az állat egy szintre helyezését, amelytől már csak egy lépés az ember dehumanizálása.

A miniszterelnök-helyettes azt is mondta, hogy minden élőlényt megillet tisztelet és bizonyos jogok a természet rendjének megfelelően, de az ember az ember, az állat pedig állat, s a vadászok a természet rendjét képviselik.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

puszt
"Az ember az ember, az állat pedig állat" Hát jól fel lett adva a lecke...
Semjén és Bayer hova tartozik?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Nem tudom eldönteni, a képen szereplők közül melyik, melyik?
nezelodo
Na szegény Szent Hubertusz szép kort ért meg az egyháztörténetben, most meg lobog a gatyája, és lehet, hogy a Semjén váltja a szentek között.
Néro
Vadászni az ilyen állatokra kéne. Bár inkább nem. Ilyenekkel mint ezek a képen ember nem mocskolja össze a kezét.
ómió
Elmagyarázták? A "gyengébbjének" hiába!
Lepényleső
...na és ha állítólag ember,de tagadhatatlanul állatias,- a vadászat arra akkor az embertől morális válasz?
(Fegyvertelen,védtelen állatokat "úri" passzióból ölni meg,- majd ha az állatok visszalövésre lesznek képesek?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.