mondta az Indexnek adott interjújában Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Békássy szerint idővel a koronavírus olyan lehet, mint az influenza

Fotó: PAUL RATJE / AFP

A szakértő reményét fejezte ki, hogy pár hónapon belül érdemben lazulhatnak a járványkezelés érdekében alkalmazott szigorú protokollok, amely szükségessége idővel háttérbe szorulhat.

Ez lényegében azt jelenthetné, hogy a jövőben a koronavírust is a fennálló tünetek alapján úgy kezelnénk, mint az influenzát vagy más egyéb légúti megbetegedést.

Békássy Szabolcs szerint ugyan a friss adatokat nézve a Magyarországon regisztrált koronavírusos esetek mintegy 30-35 százalékáért felel az omikron-variáns, ez a mutató ennél jóval magasabb lehet.

A szakértő szerint a járvány berobbanására lehet számítani az elkövetkező hetekben. Békássy azonban hozzátette, hogy az előző hullámokkal ellentétben a kórházi ágyak felszabadítása helyett az elsődleges cél most az alapellátást megfelelő módon való felkészítése. Ez főként az omikron enyhébb megbetegítőképességével indokolható.

Békássy elmondta, hogy az omikronos esetek többségében náthaszerű tünetekről orrfolyásról, torokfájásról, enyhe köhögésről számolnak be a betegek. Felhívta továbbá a figyelmet a vírusellenes készítmények alkalmazására, különösen a vény nélkül kapható lázcsillapítók, köptetők, gyulladáscsökkentők vonatkozásában.

Forrás: portfolio.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ez a jóember hányadik síp az orgonában?
Pálinkás Pál
mindig is olyan volt...csak így hatalmas boltot csináltak belőle a metéltek, meg a politikusok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.